Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a rezistat mai bine trendului puternic negativ inregistrat saptamanile trecute in pietele internationale, datorita dividendelor generoase pe care companiilor romanesti sunt asteptate sa le anunte in primavara, spune Claudiu Cazacu, analist-sef XTB Romania. Acesta considera ca un nou episod de cresteri puternice pe burse in 2018 ar fi unul mai degraba speculativ, in conditiile in care o buna parte din potentialul de apreciere a fost epuizat deja in ultimii ani.

“Suntem inca foarte sus raportat la nivelurile inregistrate la inceputul anului 2017, de exemplu. Investitorii nu au cedat nici tot optimismul, nici toate castigurile de atunci. Ce vedem acum este o revenire a pietelor cu picioarele pe pamant. (…) Daca vom avea o noua crestere in acest an, ma astept sa fie foarte speculativa, una dintre ultimele suflari ale unui optimism care s-ar deplasa prea departe de fundamente”, a mentionat Cazacu in cadrul emisiunii Inspiratie in Business.

Analistul considera ca intrarea pietelor pe un trend descendent nu poate sa fie exclusa chiar daca economiile din zona euro cat si cea din SUA isi mentin ritmul de crestere actual, in conditiile in care investitorii se concentreaza asupra perspectivelor economice din urmatorii ani.

Am putea spune ca dupa aceste cresteri din ultimele 6-12 luni din SUA si Europa am gustat deja din aceasta ‘prajitura’ a cresterii economice. Intrebarea nu este ce se va intampla in urmatorul an, ci mai degraba ce se va intampla dupa acest an.

Cazacu subliniaza ca Bursa de Valori Bucuresti a fost protejata intr-o anumita masura de recentele turbulentele internationale, in contextul in care investitorii se asteapta la dividende cu mult peste media obisnuita in alte piete, dar si datorita faptului ca societatile romanesti se tranzactioneaza la multipli de evaluare scazuti.

In cazul in care statul va cere din nou o distributie a 90% din profitul inregistrat in 2017 de companiile pe care le detine, Romgaz si Transgaz ar urma sa distribuie cele mai generoase dividende, castigurile brute de pe urma acestora urmand sa varieze intre 11 si 13%. De asemenea, si administratorii BRD au anuntat recent ca vor propune actionarilor dividende al caror randament ar putea ajunge la 12%.

“Dividendele si randamentul acestora fac diferenta. De asemenea, faptul ca activele romanesti nu au ajuns sa fie la fel de scumpe ca in 2007, cu multipli (P/E) de 40-50, ci mai degraba in zona de 10-15, este motivul pentru care BVB nu a fost atat de afectata de scaderi. Totusi, in cazul in care am avea turbulente majore in pietele externe, nu cred ca bursa locala ar putea scapa de ele”, a mai adaugat Cazacu.

Investitii in Bitcoin? “Doar dupa inca o scadere severa, de cateva zeci de procente”

Pentru investitorii cu un apetit de risc foarte ridicat, valutele virtuale ar putea reprezenta o solutie anul acesta, insa acestea ar deveni cu adevarat interesante doar in urma unei noi prabusiri.

“Este foarte posibil ca la un moment dat monedele virtuale sa fie din nou interesante, insa acest lucru se va intampla atunci cand vor aparea niste corectii foarte severe, de zeci de procente. Personal cred ca Bitcoin are o cotatie care in prezent include o prima enorma de optimism; actualul nivel al Bitcoin nu mi se pare unul foarte atractiv, mai ales daca ne gandim ca exista riscul de reglementare sau chiar de interzicere a acestei valute”, a declarat Cazacu.

Acesta subliniaza ca plasamentele in criptovalute ar trebui sa fie mentinute la un nivel limitat de catre investitori, iar alegerea acestora ar trebui sa se faca doar pe baza unui cercetari realizata in prealabil.

Bitcoin a urcat cu un urias 1.681% din ianuarie 2017 pana la inceputul lunii decembrie a aceluiasi an, atingand nivelul de 17.490 dolari. Ulterior insa, moneda a pierdut 54% atingand un minim de 7.964 dolari la inceputul lui februarie 2018.

Starea de incertitudine in care pietele de actiuni si obligatiuni se afla in momentul de fata face din marfuri si metale, in special, o optiune ce merita luata in considerare de investitorii care vor sa isi protejeze plasamentele, mentioneaza analistul XTB.

Cursul ajunge la 4,8 lei/euro intr-un scenariu rezervat. Adevaratele probleme apar daca Romania chiar va ajunge sa aiba probleme de finantare

Pe termen scurt, analistul XTB mizeaza pe un curs de 4,7 lei/euro, in conditiile in care BNR a dat deja semnale ca nu va mai incerca sa impuna un anumit nivel.

“Cred ca in urmatoarele luni putem atinge 4,7 lei/euro. Pe finalul anului vad un interval de 4,75 – 4,8 lei/euro, insa nu cred ca aceste este un scenariu tocmai pesimist, ci mai degraba unul rezervat sau rational. Aceasta estimare nu tine cont de eventuale socuri majore, precum, de exemplu, dificultatea de a te finanta ca tara”, mentioneaza Claudiu Cazacu.

Romania are in prezent deficit bugetar in conditiile in care economia europeana aproape ca ‘duduie’. Unde este insa rezerva noastra in cazul in care lucrurile incep sa mearga rau? Daca lucrurile vor merge rau, consumul se va ajusta prin intermediul cursului de schimb

BNR a anuntat marti un curs de schimb oficial de 4,6623 lei/euro, in crestere cu 2,3% fata de nivelul de 4,5539 lei de la jumatatea anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri