Fondul Proprietatea (FP) este in prezent cel mai mare detinator de actiuni FP, pachetul de actiuni si certificate de depozit (GDR) controlate de Fond ajungand la echivalentul a 16,18% din propriul capital subscris si varsat, potrivit calculelor wall-street.ro. De cealalta parte, Elliott Associates, grupul american condus de miliardarul Paul Singer, nu mai controleaza nici jumatate din acest procent. Actionarii straini ai FP si-au redus simtitor detinerile in ultimul an, in vreme ce romanii si-au pastrat pachetele de actiuni, diferenta dintre cele doua grupuri reducandu-se semnificativ.

Situatia este rezultatul vanzarilor in serie realizate de Manchester Securities si Beresford Energy (vehiculele prin care Elliott investeste indirect in FP) in ultimele luni, dar si a ofertei publice de cumparare de actiuni din cadrul celui de-al noualea program de rascumparare de actiuni al Fondul Proprietatea, incheiata in februarie.

Chiar daca 'pe hartie' Fondul Proprietatea este cel mai mare actionar al Fondul Proprietatea, titlurile detinute nu pot fi folosite de emitent pentru a vota in propriile Adunari Generale ale Actionarilor, puterea de decizie fiind in continuare in mainile celorlalti detinatori de titluri. FP are in prezent acordul actionarilor pentru a anula o parte din propriile actiuni detinute, fiind de asteptat ca si restul titlurilor sa fie anulate in viitor dupa obtinerea unor noi acorduri de la actionari si dupa indeplinirea prevederilor legale.

Fondul Proprietatea detine in prezent 10,08% din propriul capital sub forma de actiuni FP si inca 6,09% sub forma de GDR-uri. O buna parte din aceste detineri vin dupa ce Fondul a rascumparat in oferta publica de la inceputul acestui an echivalentul a 1,2 mld. de actiuni proprii (13,3% din capitalul varsat) pentru care a platit un total de 1,12 mld. lei.

Cum au evoluat detinerile actionarilor Fondul Proprietatea in ultimul an

% Institutionali straini GDR* Institutionali romani Persoane fizice romani Persoane fizice straine Fondul Proprietatea
Februarie 2017 24,30 37,64 15,37 18,09 3,52 1,02
Iunie 2017 21,51 34,45 14,78 17,19 3,09 8,92
Ianuarie 2018 20,83 37,07 18,39 17,82 3,02 2,81
Februarie 2018 17,63 30,97 16,03 16,48 2,65 16,18

*GDR-uri detinute de alti actionari in afara de Fondul Proprietatea

Cifrele reprezinta procente de detinere din capitalul social subscris si varsat al Fondul Proprietatea

De cealalta parte, Elliott a fost principalul vanzator de actiuni FP, prin intermediul Manchester Securities si Beresford Energy. Elliott nu a anuntat oficial cat a vandut in oferta de cumparare a Fondul Proprietatea, dar saptamana trecuta americanii au publicat un raport in care mentioneaza ca si-au redus la sub 10% detinerea in cadrul FP, cele doua vehicule de investitii ajungand impreuna la un pachet de 7,34% din capitalul social subscris al Fondul Proprietatea si 7,86% din drepturile de vot. Pentru comparatie, Elliott controla in octombrie 2015 un pachet 21,06% din drepturile de vot la FP – acesta fiind nivelul maxim de detinere al americanilor.

Pe langa vanzarile din oferta de cumparare desfasurata de FP, Elliott a vandut constant titluri ale Fondului atat pe Bursa de Valori Bucuresti, cat si pe Bursa din Londra. Cea mai recenta astfel de tranzactie a avut loc marti, cand 5 milioane de actiuni FP in valoare de 4,64 mil. lei au fost vandute de Manchester Securities la Bucuresti.

Fondurile romanesti, din ce in ce mai puternice in actionariatul Fondul Proprietatea

Cu un an in urma, actionarii romani controlau 33,4% din capitalul varsat al Fondul Proprietatea, in vreme ce strainii aveau o detinere* aproape dubla (65,4%). Tranzactiile din ultimele luni au redus ecartul dintre romani si straini, astfel ca la finalul lunii februarie romanii aveau 32,5% din capitalul FP, in vreme ce investitorii straini mai aveau 51,2%.

NN Group (fost ING) este cel mai puternic actionar roman al Fondul Proprietatea, administratorul de fonduri controland 5% din capitalul FP. Per ansamblu, institutionalii romani detin 16% din FP, in vreme ce fostii proprietari din perioada comunista, precum si ceilalti investitori romani persoane fizice controleaza impreuna 16,4%.

*Detinerile investitorilor straini au fost calculate ca suma dintre detinerile actionarilor institutionali straini, detinerile actionarilor straini persoane fizice si echivalentul in actiuni FP al certificatelor de depozit de pe Bursa din Londra, care teoretic pot fi controlate si de catre investitori romani, dar care in mod practic sunt achizitionate preponderent de investitorii straini.

Detinerile investitorilor romani au fost calculate ca suma dintre detinerile actionarilor institutionali romani si detinerile actionarilor romani persoane fizice

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri