Turbomecanica (TBM) si-a marit substantial profitul in 2017, insa celelalte companii din sectorul apararii au inregistrat scaderi in ultimele 12 luni. Pentru prima data, bugetul Ministerului Apararii Nationale a fost de 2% din Produsul Intern Brut, iar in 2018 se va mentine aceasta alocare, ceea ce inseamna ca se pot continua programele majore de inzestrare, considera analistii casei de brokeraj Tradeville.

Turbomecanica a raportat un profit net preliminar de 14.6 milioane lei, in crestere cu 35% fata de profitul obtinut in 2016.

"Suntem de parere ca, planul de inzestrare a armatei si-a pus amprenta asupra cifrei de afaceri a companiei, aceasta majorandu-se cu 21,3% la 100.7 milioane lei. Cheltuielile de exploatare au inregistrat la randul lor o crestere de 36%, ca urmare a cresterii volumului de afaceri, o crestere importanta fiind prezenta in dreptul cheltuielilor cu materiilor prime si materiale de 23,8% si a cheltuielilor cu salariile de 19,5%, cele doua categorii reprezentand peste 70% din totalul cheltuielilor operationale", se mentioneaza intr-un raport Tradeville.

Fata de rezultatele raportate in anul precedent, in 2017 Turbomecanica a inregistrat un rezultat operational de 22 milioane lei, in crestere cu aproximativ 34%.

Multiplii de piata

Pret actiune (lei) P/E P/B P/S
Aerostar 4,75 13,6 2,8 2,1
Turbomecanica 0,283 7,1 1,7 1
IAR Ghimbav 9,26 15,8 1,3 0,9

Sursa: Calcule Tradeville

IAR Ghimbav (IARV), companie in cadrul careia Statul Roman detine o participatie de 64% a raportat un profit net preliminar de 11 milioane lei, in scadere cu 10% fata de rezultatul din anul precedent. In anul 2017, volumul de afaceri al companiei a crescut cu aproximativ 21% la 185 milioane lei, evolutia cifrei de afaceri fiind determinata de noile contracte semnate din cadrul proiectelor de inzestrare a armatei.

Cheltuielile de exploatare totale s-au majorat cu 18.7% la 171 milioane lei, fiind determinate de cresterea cheltuielilor cu materiile prime si materiale cu 47% la 134 milioane lei, ca urmare a intensificarii volumului de afaceri. Desi IARV a obtinut un rezultat operational in valoare de 16,4 milioane lei, in crestere cu 4,4% fata de perioada anterioara, profitul net a fost influentat negativ de inregistrarea unui rezultat financiar de 550 mii lei, in scadere cu 78% fata de 2016.

Aerostar Bacau (ARS) a raportat un profit net preliminar de 53 milioane lei, in scadere cu 5,84% fata de rezultatul aferent anului 2016. Desi compania a pus in aplicare programe de investitii pentru dezvoltarea activitatii, volumul de afaceri s-a diminuat cu 4,5% la 340,17 milioane lei, fata de anul anterior, singurul element din structura veniturilor ce a prezentat o majorare de 173% la 10 milioane lei fiind “Veniturile aferente stocurilor de produse finite si de productie in curs de executie”.

La nivelul cheltuielilor operationale, ARS a inregistrat o diminuare a acestora de 1,7% la 295,3 milioane lei, evolutia cheltuielilor fiind determinata de reducerea cheltuielilor cu provizioanele cu 93% si a cheltuielilor cu prestatiile externe cu 25%. Desi volumul de afaceri s-a diminuat, cheltuielile cu materialele s-au majorat cu 1,4% la 128 milioane lei, cresterea fiind influentata de aprecierea cotatiilor aluminiului pe pietele internationale, la nivel general compania inregistrand un rezultat operational de 60,1 milioane lei, in scadere cu 7%. In baza rezultatelor anuale preliminare, ARS propune un dividend brut pe actiune de 0,094 lei/actiune, echivalentul unui randament de 2% la inchiderea din 23 februarie 2018.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri