Actiunile BRD au crescut luni cu un spectaculos 3,5% si au inregistrat o valoare a tranzactiilor de aproape 11 mil. lei, cea mai mare de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Evolutia vine dupa ce banca a anuntat oficial cel mai mare dividend din istorie, informatie care era insa prezenta in piata inca de acum o luna.

Consiliul de Administratie al BRD a convocat Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor, propunandu-le acestora un dividend brut de 1,64 lei/actiune, adica exact dividendul ce putea sa fie calculat si in urma cu o luna cand CEO-ul Francois Bloch a confirmat o rata de alocare de 80% din profitul net din anul 2017.

Anuntul convocarii AGOA a fost publicat vineri dupa inchiderea sedintei de tranzactionare, astfel ca reactiile investitorilor s-au vazut pe bursa in sedinta de luni, cand titlurile BRD ajunsesera la un moment dat sa urce si cu 4,3%. Avand in vedere cea mai recenta cotatie a titlurilor BRD (14,64 lei/actiune), dividendul genereaza un randament brut de 11,2%, cel mai probabil unul dintre cele mai mari de anul acesta pe Bursa de Valori Bucuresti, in imediata apropiere a dividendelor Fondul Proprietatea (FP) si Romgaz (SNG).

Actiunile BRD au fost concurate luni pe bursa de titlurile Banca Transilvania (TLV), care s-au aflat pe locul al doilea in topul tranzactiilor, cu schimburi de 7,7 mil. lei si o crestere de 1,4% pana la pretul de 2,505 lei/actiune. Banca Transilvania nu a facut inca o propunere oficiala in privinta modului in care va distribui profitul din anul 2017, insa executivii bancii au anuntat luna trecuta ca au luat act despre asteptarile investiorilor privind procentul si valoarea dividendului (in numerar si actiuni) urmand sa faca un anunt in perioada urmatoare. Banca a alternat in ultimii ani metodele de distributie ale profitului, osciland intre dividende traditionale si distributii de actiuni gratuite.

Scenarii dividende Banca Transilvania

Rata de distributie Valoare totala dividende distribuite Dividend brut/actiune Randament dividend brut
80% 944 mil. lei 0,2174 lei 8,6%
50% 590 mil. lei 0,1358 lei 5,4%

Banca Transilvania a raportat pentru anul trecut un profit in scadere cu aproape 4%, la 1,18 miliarde lei. La o rata de distributie de 80% (similara celei anuntata de BRD), randamentul brut al dividendelor TLV ar fi de 8,6%.

Bursa de Valori Bucuresti a inchis prima sedinta a saptamanii cu o crestere semnificativa, de 1%. BET principalul indice al pietei a atins nivelul de 8.574 puncte, aceasta fiind cea mai buna cotatie din ultimele 9 luni.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri