Cel mai performant fond mutual vandut in Romania le-a adus investitorilor un castig de 33% in ultimele 12 luni mizand pe actiunile societatilor de investitii financiare (SIF). Acesta a fost concurat de un fond cu plasamente in China si care a reusit sa atraga chiar mai multi bani de la investitorii romani.

Putin peste 323.000 de romani aveau plasamente in fonduri mutuale la finalul lunii februarie, averea totala a acestora ajungand la 22,5 miliarde lei (4,8 miliarde euro). La acesti bani se adauga alte 3 miliarde lei, reprezentand banii romanilor plasati in fonduri straine de investitii vandute pe plan local.

Certinvest BET-FI Index este cel mai performant fond de investitii luand in calcul evolutiile din ultimul an, cu un randament de 33,7%. Fondul este administrat pasiv, ceea ce inseamna ca administratorii acestuia nu incearca sa aleaga actiuni care sa aiba o evolutie neaparat mai buna decat restul bursei, ci pur si simplu investesc in actiunile care compun un anumit indice, in cazul de fata indicele BET-FI. Actiunile Fondul Proprietatea (FP) si cele cinci SIF-uri listate pe Bursa de Valori Bucuresti sunt cele care sunt incluse in BET-FI.

Al doilea cel mai performant fond din ultimele 12 luni este NN Greater China Equity, un fond aflat in portofoliul NN Investment Partners (fost ING) si care mizeaza pe actiunile companiilor din China, Taiwan si Hong Kong.

Top 10 cele mai performante fonduri de investitii

Fond Firma de administrare Randament ultimele 12 luni Active totale (mil. lei)
Certinvest BET FI Index Certinvest 33,7% 3,2
NN (L) Greater China Equity NN Investment Partners 27,1% 6,9
BT Index Austria ATX BT Asset Management 22,8% 53,2
OTP Expert OTP Asset Management 22,8% 23,1
Piscator Equity Plus Atlas Asset Management 21,9% 23,2
NN (L) Asia ex Japan High Dividend NN Investment Partners 21% 2,1
Raiffeisen Actiuni Raiffeisen Asset Management 19,9% 27,2
NN (L) Materials NN Investment Partners 19,1% 2,5
OTP Euro Premium Return OTP Asset Management 18,9% 6,8
OTP Avantis OTP Asset Management 18,3% 34,8

De altfel, NN detine toate cele trei fonduri exotice care si-au facut loc in top 10, la fondul mentionat anterior adaugandu-se NN Asia ex Japan High Dividend, fond care investeste in actiuni asiatice, cu exceptia celor din Japonia, si NN Materials, un fond cu plasamente in companii miniere sau producatoare de materiale (chimice, de constructii, etc.).

Erste Equity Romania si BT Maxim, cele mai populare fonduri de actiuni din Romania, cu o avere totala de 300 mil. lei, nu au intrat in top 10, insa chiar si asa au adus investitorilor castiguri semnificative, de 17,2%, respectiv 13%.

Fondurile de obligatiuni, cele mai sigure si cele in care romanii au cei mai multi bani plasati, au inregistrat randamente cuprinse in general intre 0,7 si 2%, adica intervalul in care sunt in general curpinse si dobanzile bancare. Exista insa cazuri in care randamentele la fondurile de obligatiuni au trecut in teritoriu negativ la nivelul ultimelor 12 luni, asa cum este cazul NN International Romanian Bond (-0,4%).

Investitorii si-au retras o parte din bani din fondurile deschise locale luna trecuta, iesirile nete din acestea atingand nivelul de 232,7 mil. lei (50 mil. euro), fiind vizate fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix (-179,2 mil. lei), cele reunite sub categoria “altele” (-66,2 mil. lei) si cele cu capital garantat (-6,6 mil. lei), in vreme ce fondurile de randament absolut (+9,8 mil. lei), cele diversificate (+7,4 mil. lei), cele de actiuni (+1,8 mil. lei) si cele monetare (+0,3 mil. lei) au beneficiat de intrari nete.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri