Trei din cele sase companii private care s-au listat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in ultimul an si jumatate au evolutii pozitive fata de pretul de IPO, Medlife (M) stand cel mai bine la acest capitol, actiunile operatorul de servicii medicale fiind in urcare cu aproape 30%. Desi au dat un important impuls pozitiv pietei de capital locale, cele sase companii abia reusesc sa faca rulaje care la un loc sa depaseasca intr-o zi obsinuita valoarea tranzactiilor cu titluri Transgaz, de exemplu.

Cu IPO-uri private in valoare de 1,65 mld. lei (353 mil. euro) in perioada noiembrie 2016 – februarie 2018, Bursa de Valori Bucuresti a reusit din nou sa convinga antreprenorii si fondurile de investitii sa listeze companii in piata de capital locala, la nivelul anului 2016, piata romaneasca reusind sa se plaseze pe un onorabil loc 16 in Europa din acest punct de vedere.

Totusi, in mod oarecum dezamagitor, doar actiunile Sphera Group (SFG) si Digi Communications (Digi) reusesc sa depaseasca o valoare ziilnica a tranzactiilor de peste 1 mil. lei, lichiditatea lasandu-se astfel asteptata.


Compania Evolutia actiuni fata de pret IPO Lichiditate medie zilnica (mil. lei) Valoare IPO (mil. lei) Data listarii
Medlife +29,6% 0,45 228 21 Dec 2016
Sphera Group +5,1% 1,03 285 9 Nov 2017
Purcari Wineries +1,1% 0,43 186 15 Feb 2018
Aages -8,2% 0,02 5,5 19 Iun 2017
Transilvania Broker -11,2% 0,03 9,0 2 Nov 2017
Digi Communications -13,5% 1,23 944 16 Mai 2017

Medlife

Medlife este cea mai perfomanta companie nou-listata pe bursa, investitorii care au cumparat actiunile companiei in oferta publica initiala de la finalul anului 2016 marindu-si cu 29,6% valoarea plasamentelor pana in prezent. Compania a revenit pe profit in 2017, ajungand la un castig net de 8,8 mil. lei, fata o pierdere de 1,24 mil. lei in anul precedent.

Medlife este una dintre putinele companii tipice de "growth" listate pe Bursa de Valori Bucuresti, operatorul de servicii medicale neacordand dividende, insa in schimb oferind rate semnificative de crestere la nivel de cash flow si venituri. Societatea condusa de Mihai Marcu a dus o campanie neintrerupta de achiztii in ultimii ani, cea mai recenta tranzactie vizand achizitionarea pachetului majoritar, in proportie de 80%, din Solomed, grup de clinici de servicii medicale prezente pe piata din Pitesti, Costesti si Curtea de Arges.

Sphera Group

Actiunile Sphera Franchise Group (SFG), operatorul francizelor KFC, Pizza Hut si Taco Bell in Romania, au avut una dintre cele mai interesante evolutii dintre noile companii listate. Astfel, desi in timpul IPO-ului parerea aproape unanima in piata a fost ca titlurile companiei erau supraevalate, Sphera a intrat pe Bursa de Valori Bucuresti la un pret cu 16% mai mare decat cel la care investitorii ar fi putut sa cumpere in oferta. Mai mult decat atat, Sphera si-a continuat evolutia pozitiva iar actiunile au crescut cu inca 27% in urmatoarele saptamani.

Titlurile SFG s-au prabusit insa la finalul lui februarie dupa ce compania a anuntat o neasteptata scadere a profitului cu 33%. In mod ironic, actiunile Sphera au scazut tot cu 33% in cele sase sedinte de tranzactionare care au urmat anuntului rezultatelor financiare, stabilizandu-se in jurul cotatiei unei cotatii de 29-30 lei/titlu.

Purcari Wineries

Cea mai recent listata companie pe Bursa de Valori Bucuresti se tranzactioneaza in prezent la un pret foarte apropiat de cel stabilit in cadrul IPO-ului. Purcari (WINE) a raportat un profit net de 31,7 mil. lei in 2017, in crestere cu 37% fata de anul anterior. Compania si-a imbunatatit cifra de afaceri in comparatie cu anul precedent (+38% y/y) si a inregistrat vanzari de 147 mil. lei. Evolutia pozitiva a fost determinata de extinderea activitatii si intensificarea acesteia pe intreg perimetrul geografic in care activeaza compania.

Aages

Actiunile Aages (AAG), companie care proiecteaza si fabrica instalatii de incalzire prin inductie pentru o gama larga de aplicatii, se tranzactioneaza in prezent la un pret cu 8,2% sub cel la care investitorii au cumparat in oferta.

IPO-ul a fost cel mai mic realizat anul trecut pe bursa, asa cum era de asteptat, actiunile companiei din Mures inregistrand o lichiditate foarte redusa, in medie de 21.000 lei/zi.

Transilvania Broker

Transilvania Broker (TBK) este cealalta companie de talie mica listata anul trecut, actiunile brokerului de asigurari fiind in scadere cu 8,2% fata de cotatia din IPO.

Compania si-a marit profitul cu 15,3% in 2017, de la 3 mil. lei lei, la 3,5 mil. lei, insa datoriile curente s-au majorat cu 162%, ajungand la 8,6 mil. lei

Digi Communications

Proprietarul RCS&RDS nu reuseste sa isi revina pe bursa nici la aproape un an dupa momentul IPO-ului. Anul trecut, imediat dupa inchiderea ofertei, DNA l-a instiintat pe Serghei Bulgac, CEO-ul Digi Communications (DIGI), cu privire la inceperea urmaririi penale in calitate de suspect in legatura cu savarsirea infractiunii de spalare de bani. Scandalul a afectat titlurile DIGI, care in primele saptamani pe bursa au fost sustinute doar de ordinele de cumparare ale brokerilor ofertei. Ulterior acestea au cazut cu 17%, iar in prezent scaderea se mentine la 13,5% fata de pretul din IPO.

Digi Communications a avut un profit net de 61,7 mil. euro in 2017, cu 424% mai mare fata de cel din 2016 si afaceri in urcare cu 8,7%.

Compania isi continua in prezent perioada de expansiune a activitatii, cea mai recenta achizitie fiind cea a operatorului de cablu maghiar Invitel Tavkozlesi, pentru 140 mil. euro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri