Ultimii ani au marcat schimbari importante la nivelul conducerii burselor din regiune, iar Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu face exceptie dupa ce anul trecut a renuntat la serviciile polonezului Ludwik Sobolewski, inlocuindu-l pe acesta cu Adrian Tanase, fost director de investitii NN Pensii. Conflictele in conducerile burselor nu sunt o trasatura exclusiva BVB, chiar si la Londra ultimul CEO fiind inlocuit din cauza neintelegerilor dintre CEO si board.

London Stock Exchange Group - David Warren, rezerva de CEO dupa un conflict in board

David Warren este CEO-ul grupului London Stock Exchange (LSEG), operatorul care controleaza bursele din Londra si Milano. Anterior, acesta a fost senior advisor al CEO-ului Nasdaq OMX si CFO Nasdaq OMX. In 2012 acesta a fost numit CFO in cadrul LSEG.

Warren este de fapt un director interimar al LSEG, dupa ce fostul CEO, Xavier Rolet, a fost fortat sa demisioneze de catre Consiliul de Administratie la finalul anului trecut. TCI Fund Management, unul dintre cei mai puternici actionari ai LSEG a cerut explicatii si chiar reinstaurarea in functie a lui Rolet, insa decizia schimbarii CEO-ului a fost mentinuta, administratorii LSEG mentionand doar ca "anumite aspecte ale modului de lucru ale lui Xavier Rolet au reprezentat factori importanti in luarea deciziei".

Deutsche Boerse Group - Theodor Weimer, un neamt implicat si la nivel inalt in fotbal

De la inceputul acestui an, Theodor Weimer este CEO-ul Deutsche Boerse Group, compania care opereaza Bursa din Frankfurt, cea mai mare piata de capital din Germania. Weimer a lucrat anterior in cadrul reprezentantei din Germania a Goldman Sachs si a condus departamentul de global investment banking al UniCredit Group.

Theodor Weimer ocupa din 2014 si un loc in Consiliul de Supraveghere al FC Bayern Munchen, cel mai mare si important club de fotbal german.

Euronext - Stephane Boujnah, specialist in M&A bine vazut de mediul politic francez

Euronext opereaza burse in Paris, Amsterdam, Bruxelles, Lisabona si Londra, grupul fiind condus de catre Stephane Boujnah. Unul dintre primele joburi importante ale acestuia a fost acela de senior-advisor al ministrului francez al Economiei Dominique Strauss-Kahn, in perioada 1997 – 1999. Boujnah a fost de asemenea desemnat de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, pentru a face parte din Comisia pentru Eliberarea Cresterii Franceze – un grup care sa ofere recomandari si propuneri pentru a stimula cresterea economica a Frantei.

Stephane Boujnah a fost anterior directorul departamentului european de M&A Credit Suisse First Boston Technology Group, managing director in cadrul Deutsche Bank, precum si proprietarul unei companii de consultanta in M&A.

Bursa din Moscova - Alexander Afanasiev, economist implicat in infiintarea primei banci de investitii cu capital strain din Rusia

Alexander Afanasiev este CEO-ul Moscow Exchange, cea mai mare bursa din Rusia, cu o capitalizare a companiilor listate de peste 640 mld. dolari. Absolvent al Institutului Financiar din Moscova, cu o diploma in relatii economice internationale si un doctorat in economie, Afanasiev a fost implicat in infiintarea Russian Project Finance Bank, prima banca de investitii cu capital strain din Rusia, ocupand functia de managing director.

Incepand cu iunie 2012, Alexander Afanasiev este CEO-ul Bursei din Moscova.

Bursa din Varsovia - Marek Dietl, fostul consilier financiar al presedintelui Poloniei

In iunie anul trecut, actionarii Bursei din Varovia (GPW) au aprobat numirea in functia de CEO a lui Marek Dietl, consilier financiar al presedintelui Poloniei, Andrzej Duda. Marek Dietl are un doctorat in economie, anterior fiind membru in cadrul Institutului Sobieski si expert in cadrul Business Centre Club.

Polonezul este cel de-al cincilea CEO al Bursei din Varsovia dupa anul 2013 (cand Ludwik Sobolewski a fost demis) si al treilea dupa ce partidul conservator Lege si Justitie (PiS) a preluat puterea in 2015. Statul controleaza 51,8% din capitalul WSE.

Bursa din Budapesta - Richard Vegh, noul CEO dupa nationalizarea bursei

Richard Vegh a fost numit in functia de CEO al Bursei din Budapesta in 2016, dupa ce operatorul a fost nationalizat . Sustinut de Banca Nationala a Ungariei (MNB), Vegh are ca obiectiv impus dezvoltarea bursei in vederea "oferirii unor oportunitati suficiente de finantare pentru companiile maghiare".

Richard Vegh si-a terminat studiile in anul 2004, anterior acesta lucrand aproape exclusiv in departamentul de dezvoltare al Bursei din Budapesta.

MNB a preluat in 2015 pachetul majoritar de actiuni al Bursei din Budapesta, ajungand la o detinere de 75,8%, achizitionand titlurile de la Bursa din Viena si Osterreichische Kontrollbank.

Bursele din Viena si Praga – Christoph Boschan si Petr Koblic

Bursele din Viena si Praga fac parte din grupul CEE Stock Exchange (CEESEG).

Christoph Boschan (foto) este omul care conduce Bursa din Viena, acesta avand o experienta de peste 10 ani in diverse functii de conducere in cadrul Berlin Stock Exchange si Borse Stuttgart.

CEO-ul bursei din Praga este Petr Koblic, acesta aflandu-se in functie de 14 ani. Koblic este si membru in board-ul CEESEG incepand cu anul 2012, iar inainte sa se alature operatorului de piata din Ceha acesta a detinut pozitii executive in cadrul Patria Finance, CA IB Securities si HVB Bank Cehia.

Bursa din Bulgaria - Ivan Takev si Vasil Golemanski, singura piata condusa de doi co-CEO

Bursa din Bulgaria (BSE Sofia) este singura din regiune care este condusa de catre doi directori generali. Ivan Takaev si-a inceput mandatul de CEO in 2008, dupa ce anterior a lucrat ca specialist responsabil de pietele de capital in cadrul Comisiei Bulgare de Supraveghere Financiara.

In 2010, Bursa din Bulgaria a numit un al doilea CEO, in persoana lui Vasil Golemanski, cel care in ultimii ani fusese directorul general al Depozitarului Central bulgar.

Foto: Shutterstock, operatorii de piata, LinkedIn

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri