Dupa un prim trimestru in care a crescut cu peste 12%, Bursa de Valori Bucuresti incepe aprilie cu premise pentru inca o luna pozitiva, statistica ultimilor 18 ani aratand ca actiunile romanesti rareori au evolutii slabe in timpul sezonului dividendelor.

Luand in calcul evolutiile lunare ale indicelui BET din anul 2000 si pana in prezent, aprilie este a patra cea mai buna luna din an a Bursei de Valori Bucuresti, fiind depasita doar iulie, precum si de intervalul ianuarie - decembrie, cand optimismul sporit al investitorilor combinat cu repozitionarile de portofolii la inceput/final de an imping indicii in teritoriu pozitiv.

BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti, inregistreaza o crestere in medie de 2,6% in aprilie (vezi graficul), in vreme ce in ianuarie evolutia pozitiva a ajuns in ultimii ani la o medie de 5,9%.

Aprilie este luna in care majoritatea companiilor listate din Romania aproba dividendele din profitul anului anterior, acesta fiind unul dintre principlaii factori care sustin cotatiile actiunilor. Anul acesta, randamentul brut al dividendelor pe care celor mai importante 22 de companii listate le distribuie ajunge la 6,1%, potrivit calculelor casei de brokeraj Prime Transaction. In cazul in care calculul este restrans la primele 10 companii, randamentul mediu al dividendelor urca la 9,1%.

Desi lunile de vara sunt in general considerate "moarte" pe burse, iulie este a treia cea mai buna luna din an pentru BVB, cu o crestere de 3,7%. Astfel, indicele BET a scazut doar in trei din ultimii 18 ani in luna iulie, stand cel mai bine la acest capitol comparativ cu celelalte luni ale anului.

Thriller pe burse saptamana...
Citeste si: Thriller pe burse saptamana 2: la ce sunt atenti investitorii

Actiunile americane sunt cu acceleratia la podea in martie si aprilie

Aprilie a fost cea mai buna luna din ultimii 10 ani pe Bursa de la New York, cu o crestere in medie de circa 2,5%. Luand in calcul datele din ultimii 68 de ani (din 1950 si pana in prezent), aprilie devine 'doar' a treia cea mai buna pentru indicele S&P 500, arata un raport de analiza al companiei americane LPL Research.

De notat ca si in SUA luna iulie este una surprinzator de buna pentru actiuni, in special in istoria ultimului deceniu, cand S&P 500 a castigat in medie 2,2% - a treia cea mai buna evolutie lunara din an.

Grafic evolutii S&P 500: LPL Research

Nicio mare banca de pe Wall...
Citeste si: La ce se asteapta marile banci de pe Wall-Street in 2017

Foto: Shutterstock


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Investitorii care nu si-au luat concediu vara au castigat 8% pe bursa