Ministerul Energiei a cerut alegerea unui nou Consiliu de Administratie la Electrica (EL), desi actualul board a fost ales in octombire anul trecut, iar o demitere a acestuia ar obliga compania la plati compensatorii de aproximativ 321.000 euro.

Distribuitorul si furnizorul de energie electrica, privatizat pe bursa in 2014, dar in care statul are in continuare cel mai puternic cuvant de spus, controland 48% din capital, s-a confruntat in ultimii ani cu numeroase conflicte legate alegerea membrilor Consiliului de Administratie. Astfel, inca din 2015, administratorii de atunci ai Electrica au acuzat Ministerul Energiei ca vrea sa pastreze controlul asupra numirilor in conducerea companiei, chiar si dupa privatizare.

La inceputul acestei saptamani, Ministerul Energiei a solicitat introducerea unor noi puncte pe ordinea de zi a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor (AGOA), programata pentru data de 27 aprilie 2018. Acestea vizeaza alegerea unor noi membri in board-ul Electrica, prin metoda votului cumulativ, precum si stabilirea duratei mandatului membrilor alesi pentru o perioada de 4 ani. Electrica a dat curs solicitarii, introducand punctele de ordine solicitate pe ordinea de zi a AGOA.

La inceputul lunii februarie, actionarii Electrica aprobasera politica de remunerare a Consiliului de Administratie, care prevede un salariu brut fix de 3.630 euro pentru membrii CA si de 4.985 euro pentru presedintele CA. Contractul de mandat al administratorilor prevede ca daca acestia sunt demisi fara o cauza justa, compania va trebui sa plateasca salarii compensatorii echivalente remuneratiei lunare pe 12 luni. Avand in vedere acest lucru, Electrica ar urma sa plateasca membrilor CA un total de 321.180 euro brut (261.360 euro membrilor CA + 59.820 euro presedintelui) plati compensatorii, ca urmare a schimbarii board-ului.

Din actualul board al Electrica fac parte Arielle Malard De Rothschild, Doina Elena Dascalu, Gicu Iorga, Pedro Mielgo Alvarez, Willem Jan Antoon Henri Schoeber, Bogdan George Iliescu si Cristian Busu (presedinte).

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si grupul local Dedeman sunt cei mai mari investitori ai Electrica, dupa statul roman. BERD controleaza in prezent 6,9% din companie, in vreme de Dedeman detine 5,7%

Actiunile Electrica cresteau la deschiderea sedintei de tranzactionare de marti cu 0,1%, atingand nivelul de 11,92 lei/titlu. Avan in vedere aceasta cotatie, compania este evaluata la 4,1 mld. lei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri