Decizia ESMA, cu aplicare directa si in Romania, de a impune limite de levier la deschiderea pozitiilor de tranzactionare cu CFD-uri ar putea determina o parte din clientii firmelor de brokeraj reglementate sa renunte la serviciile acestora si sa se indrepte catre brokerii neautorizati, considera reprezentantii firmelor de brokeraj din piata locala.

Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) a anuntat saptamana aceasta ca va limita, timp de trei luni, efectul de levier la deschiderea unei pozitii de tranzactionare cu CFD-uri de catre un client individual de la 30:1 la 2:1, care variaza in functie de volatilitatea instrumentului financiar suport. Cel mai mare levier (30:1) va fi folosit in cazul CFD-urilor cu activ suport perechile valutare majore, in vreme ce nivelul cel mai redus de levier (2:1) va fi folosit in cazul criptomonedelor.

Pentru perechile de valute cross, aur si principalii indici, levierul maxim permis va fi de 20:1, in vreme ce pentru celelalte marfuri si indicii de capital propriu non-majori, levierul permis va fi de 10:1.

Restrictiile de levier vor forta astfel traderii sa scoata mai mult cash din propriul buzunar atunci cand vor sa tranzactioneze CFD-uri.

"Cred ca cel mai intelept ar fi fost sa se dea clientului sansa sa aleaga riscul la care doreste sa se expuna. Ar fi fost de dorit, in opinia noastra, o alegere din trei propuneri de levier, una pentru risc mai scazut, una pentru risc moderat si alta pentru speculatori. Consideram varianta de fata ca fiind una de risc moderat", mentioneaza Cosmin Marinescu, director general-adjunct al casei de brokeraj Tradeville.

Principalul avantaj dar si dezavantaj al tranzactionarii CFD-urilor este faptul ca orice investitie este amplificata de efectul de levier. Daca de exemplu un trader va dori sa cumpere CFD-uri pe bitcoin in valoare de 10.000 de lei, acesta va trebui sa puna la bataie initial jumatate din suma, adica 5.000 de lei (levier 2:1). De asemenea, daca acelasi trader ar vrea sa tranzactioneze CFD-uri pe perechea valutara EUR/USD in valoare de 10.000 lei, suma de care va avea initial nevoie este de aproximativ 333 lei (levier 30:1).

"Desi limitarile introduse in ceea ce priveste levierul maxim ce poate fi oferit clientilor de retail, au fost comunicate deja in cadrul consultarilor de anul trecut, nu pot sa nu-mi exprim dezamagirea cu privire la decizia ESMA de a pastra aceste procente neschimbate, in ciuda feed-back-ului masiv venit din partea traderilor si a brokerilor, care si-au comunicat temerile privind migrarea clientilor europeni de retail catre brokeri nereglementati, sau care functioneaza sub alte jurisdictii", a declarat Bogdan Albu, directorul general al casei de brokeraj XTB Romania.

Si reprezentantul Tradeville considera ca o parte din clienti, in special cei cu profil puternic speculativ, ar putea sa aleaga firme de brokeraj ce nu sunt afectate de hotararile ESMA.

"Fiecare persoana ar trebui sa ia, in deplina cunostinta de cauza a riscurilor implicate, deciziile potrivite profilului sau. In momentul in care impui restrictii, investitorii care se simt neindreptatiti de aceasta decizie – fiind destui investitori cu profil de speculatori - vor cauta alternative. In cazul de fata, probabil se vor indrepta spre firme nereglementate din afara UE. In mod ironic, aceste firme nereglementate, cu practici agresive si incorecte de vanzare sunt principala cauza pentru care autoritatile au simtit nevoia sa impuna restrictii acestei linii de business. Culmea ironiei, aceste restrictii nu li se vor aplica firmelor nereglementate", este de parere Cosmin Marinescu. Acesta subliniaza ca ar trebui sa existe masuri concrete si dure mai ales pentru firmele de brokeraj nereglementate, suprareglementarea business-ului deja reglementat si tolerarea business-ului nereglementat nefiind o solutie pentru protectia investitorilor.

Marinescu spune ca impactul recentelor decizii ale ESMA va fi unul redus asupra veniturilor Tradeville, mai ales luand in considerare faptul ca veniturile firmei din linia de business ce vizeaza exclusiv tranzactionarea CFD-urilor oferite in calitate de introducing broker variaza intre 3 si 5% din totalul afacerilor.

ESMA a decis saptamana aceasta si interzicerea completa a comercializarii optiunilor binare. Hotararile ce vizeaza restrictiile de levier in cazul CFD-urilor si blocarea completa a tranzactionarii optiunilor binare vor intra in vigoare dupa ce masurile vor fi publicate in Jurnalul Oficial al UE, insa vor avea o durata de trei luni, deoarece ESMA poate introduce numai masuri de interventie temporare.

"Ne asteaptam sa urmeze consultari in directia aplicarii permanente a acestor masuri. (...) In privinta restrictiilor ce vizeaza interzicerea instrumentelor de tipul optiunilor binare, nu ma astept ca acestea sa aiba un impact asupra companiei noastre deoarece, desi au existat si momentan inca exista in portofoliul nostru, compania nu le-a mai promovat in mod activ de cativa ani, iar numarul clientilor romani care folosesc XTB pentru a accesa astfel de instrumente, este foarte redus spre inexistent. Aceeasi situatie se regaseste si la nivel de grup, optiunile binare nemaifiind accesibile in ultima versiune a platformei noastre, xStation5", spune directorul general XTB Romania.

Optiunile binare au o reputatie destul de proasta in pietele de capital, in principal din cauza faptului ca sunt echivalate unui pariu financiar in urma caruia investitorul isi poate pierde usor toti banii.

Investitorul care tranzactioneaza optiuni binare pariaza daca pretul unui anumit activ (valuta, indice, actiune, etc) va creste sau va scadea intr-un anumit interval de timp – in general foarte scurt. De exemplu, actiunea Apple are in momentul de fata un pret de 157 dolari, iar un investitor crede ca aceasta va depasi nivelul de 160 dolari in urmatoarele 10 minute. Ca urmare, acesta cumpara optiuni CALL in valoare totala de 80 dolari. In cazul in care actiunea depaseste nivelul de 160 de dolari, acesta castiga plasamentul initial (80 de dolari) + inca o suma de 40-60 dolari (castigul depinde de casa de brokeraj, insa in general este de 50-75%). In cazul in care actiunea nu depaseste nivelul de 160 de dolari, investitorul isi pierde toti banii plasati initial (80 de dolari).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri