"Exemple de Fintech care dezintermediaza sunt peer-to-peer lending si blockchain. Blockchain elimina contrapartida centrala, bursa de valori, brokerii, custozii si asa mai departe. (...) Blockchain, aceeasi informatie este in mai multe locuri stocata si are aplicatii potentiale foarte multe, gen servicii de plati instante, certificare de date. In momentul in care se face o tranzactie ramane in evidenta mai multor surse. E greu de alterat. Daca o companie foloseste blockchain pentru situatii finaciare, acestea nu mai trebuie auditate. Orice instrument financiar poate fi pus pe blockchain, ceea ce inseamna ca dispare intermediarul, bursa si casa de compensatie", a declarat Codirlasu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, Fintech inseamna introducerea tehnologiei in cadrul modelelor de business.

Conform unei prezentari a oficialului CFA Romania, acesta are ca efecte descentralizarea datelor si a echipamentelor, dezintermediere si automatizare.

"Descentralizarea o sa reduca riscul operational prin descentralizarea inregistrarilor, a deciziei si rezistenta la atacuri cibernetice. La dezintermediere nu va fi nevoie de un intermediar intre cerere si oferta, scad costurile in ecosistem prin reducerea substantiala a costului de intermediere. Prin automatizare se reduce substantial nevoia de resursa umana. Va fi o eficienta in a aduce produsul catre consumator si este usor de actualizat, comparativ cu un angajat", se arata in document.

Topul brokerilor in 2018:...
Citeste si: Topul celor mai activi brokeri de pe Bursa de Valori Bucuresti in 2018

Ca anticipatii cu privire la ce sectoare vor progresa in viitor, dintr-un un sondaj al membrilor CFA reiese ca 40% merg pe blockchain technology, urmat de robo-advisor si plati mobile.

"Robo-advisor este un un sistem care ia decizii basic, care recomanda anumite tranzactii pe care le si face pentru client. Ce recomanda? ETF-uri sau fonduri de investitii necotate. Acestea pot fi setate astfel incat sa reflecte un sector, un indice, iar atunci nu mai e nevoie de a recomanda actiuni individuale care sunt mai complexe de evaluat. Costul de operare va fi redus, pentru ca va fi o masina care va da sfaturi. Pentru private banking sau tranzactii cu investitorii institutionali va ramane factorul uman", a explicat Codirlasu.

Sursa foto: Shutterstock