Zdrobita de investitori pe bursa, Transelectrica (TEL) a ajuns actiunea lichida cu cea mai slaba evolutie din piata locala in ultimele 12 luni. Analistii mizeaza pe o stabilizare a rezultatelor financiare pe termen scurt, insa revenirea la profitul record din perioada 2014-2016 va fi imposibila fara o crestere semnificativa a bazei activelor reglementate (BAR), ceea ce presupune investitii de peste 500 mil. lei in fiecare an.

Actiunile Transelectrica au scazut cu 7,5% in 2018, iar in ultimele 12 luni acestea s-au prabusit cu 31% - cea mai slaba evolutie inregistrata de o actiune lichida pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), "urmaritoarea" fiind Electrica, societate ale carei titluri au pierdut 17% in acest interval de timp.

Evolutia dezamagitoare a Transelectrica vine dupa ce profitabilitatea companiei a fost lovita de trei scaderi consecutive ale tarifelor stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru serviciul de transport, respectiv cu 6,8% in iulie 2015, 10,8% in iulie 2016 si 9,8% in iulie 2017.

Analistii mizeaza pe o prima revenire a tarifelor ANRE in acest an, cresterea fiind estimata la circa 6% - in linie cu bugetul Transelectrica.

"Compania a explicat ca o crestere a tarifului s-ar justifica datorita costului mai mare al energiei electrice incepand cu 2017, precum si datorita inflatiei in crestere. Scaderile tarifului de transport din anii trecuti reprezinta motivatia importanta pentru ajustarea majora a profitabilitatii Transelectrica si au fost justificate prin faptul ca profitabilitatea serviciului de transport a fost sensibil mai mare decat cea reglementata in special in 2014 si 2015", spune Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital in cadrul BCR.

Transelectrica in urmatorii trei ani

Profit brut (mil. lei) Cheltuieli pentru investitii (mil. lei) Venituri totale (mil. lei)
Propunere buget 2018 90,1 732,3 2.819
Estimari 2019 141 687,9 2.872
Estimari 2020 171,4 686,6 2.915

Acesta subliniaza ca nu trebuie neglijat faptul ca, mai ales in 2016, profitabilitatea operationala a Transelectrica a fost sustinuta de profitul din serviciul tehnologic de sistem (88 mil. lei) in conditiile in care acesta este proiectat ca fiind un serviciu cu marja zero. Pe de alta parte, Transelectrica a inregistrat in 2017 o pierdere “in compensare” de 79 mil. lei din aceste servicii, fapt care a contribuit la obtinerea celor mai slabe rezultate financiare ale companiei dupa listare.

In 2016, Transelectrica a raportat un profit net de 272,3 mil. lei, venit dupa ce in anul anterior societatea inregistrase un castig istoric de 360 mil. lei.

Transportatorul de electricitate a raportat in urma cu doua saptamani o pierdere de 48 mil. lei la nivelul anului 2017, pe fondul scaderii tarifelor ANRE, dar si din cauza unei cheltuieli de 99 mil. lei determinata de o decizie de impunere ANAF.

"Esential pentru o companie de utilitati reglementate, precum Transelectrica, este implementarea unui program de investitii cat mai relevant care sa asigure cresterea activelor reglementate recunoscute de ANRE. Profitabilitatea unei astfel de companii trebuie sa fie in medie, pentru mai multi ani, convergenta catre o profitabilitate reglementata calculata ca o rata de rentabilitate fixata la 7,7% de ANRE, inmultita cu valoarea activelor recunoscute de ANRE (adica BAR). De aceea este important ca o companie de utilitati sa faca investitii cat mai mari recunoscute in tarif de catre Autoritate, pentru ca astfel ii creste profitabilitatea operationala", explica analistul BCR.

Problema Transelectrica este insa aceea ca investitiile din ultimii ani au fost mai mici de 250 mil. lei/an, in conditiile in care acestea ar trebui sa depaseasca nivelul de 500 mil. lei/an pentru a stimula o crestere reprezentativa a BAR.

"Obiectivul managementului este astfel sa accelereze substantial programele de investitii, inclusiv printr-o mai buna organizare interna, astfel incat sa mareasca pe termen mediu si lung forta companiei de a genera profituri operationale, gratie unor tarife in crestere aprobate de ANRE care sa reflecte programele de investitii", a mai adaugat Mihai Caruntu.

Analistul anticipeaza ca Transelectrica se va incadra in linia trasata la nivel de buget anul acesta, inregistrand un profit de aproximativ 73 mil. lei, in timp ce pentru 2019 si 2020 estimarile orientative ale companiei indicand ca profitul net nu va ajunge sa depaseasca nivelul de 150 mil. lei.

"Profiturile nete de 360 milioane lei din 2014 si 2015 sau 272 milioane lei din 2016 nu au fost sustenabile, nefiind replicabile pe termen mediu. Compania are nevoie de investitii substantiale realizate in mod sistematic pentru a-si creste capacitatea de a genera profit in mod sustenabil", a concluzionat Mihai Caruntu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri