Razboiul comercial dintre SUA si China, care a tras in jos bursele in ultimele saptamani, reprezinta de fapt doar un plan cu bataie lunga al statului american care se va folosi de aceasta situatie pentru a negocia tarife mai bune cu Beijingul in viitor, considera analistii Erste Group, proprietarul BCR. Austriecii nu cred ca efectele acestui aparent conflict se vor reflecta puternic asupra actiunilor de pe burse in urmatoarele luni.

"Volumul de schimburi comerciale care ar fi afectate de recent-anuntatele tarife si bariere comerciale este prea mic pentru a genera efecte negative notabile. Exista totusi riscul ca actuala situatie sa escaladeze si mai multe tarife sa intre in vigoare la nivel global, insa nu dam sanse mari unui asemenea scenariu. (…) Avand in vedere asteptarile de crestere ale veniturilor si al profitului inregistrat de companii, anticipam ca indicii globali ai burselor vor inregistra cresteri usoare in trimestrul al doilea, in conditiile unei volatilitati in urcare", mentioneaza analistii Erste Group.

La inceputul lunii martie, SUA a inceput sa taxeze importurile de otel si aluminiu cu 25%, respectiv 10%. China, cea mai afectata tara de aceasta decizie, a raspuns cu o serie de declaratii taioasa, dar si cu anuntarea unor tarife proprii care sa contracareze masurile americanilor. Schimbul de replici si amenintari a dat motive de scadere burselor, care, potrivit calculelor Erste, la nivel global au pierdut in medie 1,3% in valute locale, sau 3,2% in euro.

Tarifele impuse recent Chinei ar trebui probabil sa fie vazute ca un plan elaborat pentru stabilirea unei baze de negocieri. O escaladare a situatiei actuale nu ar fi nici in interesul SUA, nici al Chinei

- Erste Group

"Recenta dezbatere legata de tarife si chiar si cea legata de implementarea unor bariere comerciale in SUA nu au modificat perspectivele noastre privind economia americana. Volumele comerciale afectate in prezent – incluzand otelul si aluminiul, precum si importurile din China – sunt prea mici pentru a genera efecte notabile. Tarifele asupra importurilor de aluminiu si otel erau oricum suspendate anterior – unele temporar – reducand cu jumatate volumul de marfuri afectate. Tarifele impuse recent Chinei ar trebui probabil sa fie vazute ca un plan elaborat pentru stabilirea unei baze de negocieri. O escaladare a situatiei actuale nu ar fi nici in interesul SUA, nici al Chinei", spun analistii austrieci.

Estimari cursuri de schimb si aur

Nivel actual
Estimare T2 2018
(e) T3 2018
(e) T4 2018
(e) T1 2019
RON/EUR 4,66 4,65 4,70 4,73 4,74
EUR/USD 1,23 1,15 1,14 1,13 1,16
EUR/CHF 1,18 1,18 1,19 1,19 1,19
Aur (dolari/uncie) 1.334 1.300 1.300 1.320 1.320

Estimarile apartin Erste Group

Acestia si-au mentinut estimarea de crestere economica cu 2,8% a SUA in anul 2018, precum si o tinta a inflatiei de 2,2%, in conditiile in care administratia americana a aprobat la inceputul lui februarie o crestere masiva a cheltuielilor publice, care include fonduri suplimentare de aproximativ 300 mld. dolari, in urmatorii doi ani, pentru programe militare si non-militare.

Erste: Recomandam puternic bursa romaneasca. Regiunea ECE este aproape de maximul ciclului economic pozitiv

Erste mizeaza pe o crestere de pana la 5% a pietelor de capital din Europa Centra si de Est in trimestrul al doilea, bazata pe o crestere solida a profiturilor inregistrate de companii, dar si pe ciclul economic pozitiv al regiunii. Totusii, acestia atrag atentia ca economia ECE se afla la maxime, sau foarte aproape de acest punct, in vreme ce desi perspectivele companiilor raman pozitive in urmatorul an, acestea s-au deteriorat usor in ultima perioada.

"Suntem usor pozitivi in privinta pietelor din Cehia si Ungaria; Polonia ar putea fi un candidat in cursa de recuperare in T2; de asemenea, recomandam puternic piata romaneasca", mentioneaza reprezentantii Erste.

Acestia spun ca deciziile de politica monetara cu efect asupra pietelor sunt in linie cu asteptarile anul acesta, ele fiind in buna parte deja reflectate in preturile actuale inregistrate de actiuni. Alti factori cu impact asupra pietelor in perioada urmatoare tin in primul rand de scena politica.

"Avand in vedere acesti driveri, se pune intrebarea daca pietele din regiune vor putea sa ii contracareze cu factori fundamentali. (…) Continuam sa credem ca regiunea se afla la maximul actualului ciclu economic, insa exista sanse sa ramana la acest nivel o buna perioada de timp. Estimarile privind rezultatele financiare ale companiilor din regiune continua sa fie in teritoriu puternic pozitiv, mult mai pozitiv decat in alte regiuni. Evaluarile actiunilor din ECE ramane atractive per ansamblu si in mod clar ar trebui sa trezeasca interesul investitorilor, presupunand insa ca problemele globale nu vor mai cauza probleme (n.red. razboiul comercial)", au concluzionat reprezentantii Erste.

Bursa de Valori Bucuresti a urcat per ansamblu cu 13% anul acesta, marcand astfel una dintre cele mai bune evolutii din Europa, acolo unde o buna parte din piete au inchis primele trei luni din 2018 pe minus.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri