Romgaz a participat la procesul de rezervare a capacitatii conductei care transporta gaze naturale din Romania in Ucraina si analizeaza studiul de fezabilitate al unei noi centrale electrice la Mintia-Deva, pentru a decide daca va investi in acest proiect.

"Am participat la aceasta rezervare de capacitate neangajanta pentru ca am vrut sa vedem rezultatul, am vrut sa vedem participantii, vrem sa vedem rezultatul. Inca nu stim raspunsul, stim doar ca aceasta capacitate a fost supralicitata. Trebuie sa fim pregatiti pentru ipostaza si sa stim ce fac ceilalti competitori pentru a ne pregati planurile strategice la realitatile care urmeaza", a spus Vasile Ciolpan, directorul departamentului de comercializare energie Romgaz, in cadrul unei conferinte pe teme energetice.

In opinia sa, punctul de transport Romania-Ucraina va face parte pe viitor din coridorul de gaze care va traversa Romania de la nord la sud.

Pe data de 18 mai, Ukrtransgaz, operatorul retelei de gazoducte din Ucraina, a informat ca un numar de 11 companii si-au exprimat interesul pentru a transporta gaze naturale din Romania in Ucraina prin conducta Trans-Balkan, potrivit Interfax.

"11 companii de top din Europa si Ucraina si-au exprimat interesul in transportul de gaze naturale din Romania in Ucraina pentru o capacitate totala de pana la 10 miliarde metri cubi pe an, adica de doua ori mai mult decat capacitatea conductei", a informat Ukrtransgaz.

Compania ucraineana subliniaza ca va fi posibil transportul de gaze via conducta Trans-Balkan in 2020, cand expira actualul contract pentru tranzitul gazelor naturale incheiat cu grupul rus Gazprom.

Conducta Trans-Balkan este o sursa alternativa promitatoare pentru livrarea de gaze naturale in Ucraina, tinand cont de lansarea gazoductului TANAP, a terminalelor de gaze lichefiate din Grecia si Turcia, precum si a perspectivelor privind cresterea productiei de gaze naturale in platoul romanesc al Marii Negre.

"Planul de dezvoltare pe 10 ani al companiei SNTGN Transgaz SA include un proiect de conectare a sistemului national de transport al gazelor naturale din Romania cu zacamintele de gaze offshore romanesti si conducta Transit-1 (una dintre cele trei conducte care formeaza sistemul Trans-Balkan). De asemenea, operatorii sistemelor de transport al gazelor naturale din Romania si Ucraina au aprobat reconstructia statiei de masurare Isaccea-1, care va imbunatati acuratetea masurarii gazelor si va permite posibilitatea livrarilor in ambele directii", subliniaza Ukrtransgaz.

In urmatoarea etapa, Ukrtransgaz va stabili parametrii tehnici si intentioneaza sa organizeze o procedura ferma de alocare de capacitate (Open Season). Noi capacitati pentru aceasta directie vor fi puse la dispozitia participantilor de pe piata incepand cu 2020.

Centrala electrica la Deva?

Producatorul national de gaze analizeaza si studiul de fezabilitate al unei noi centrale electrice la Mintia-Deva, pentru a decide daca va investi in acest proiect.

"Exista un studiu de fezabilitate la Mintia si nu excludem participarea la acest proiect. Daca cifrele dau cu plus, este normal sa investesti. Analizam studiul de fezabilitate si comparam datele cu ceea ce exista in piata", a aratat Vasile Ciolpan.

La mijlocul lunii aprilie, Doru Visan, secretar de stat in Ministerul Energiei, declarat ca Romania ar putea folosi o parte din gazele din Marea Neagra pentru a produce electricitate intr-o noua centrala la Deva, zona pe unde va trece si viitoarea conducta BRUA.

La Deva exista deja o termocentrala unde se utilizeaza huila extrasa din Valea Jiului.

Visan a argumentat ca exista un dezechilibru de productie a energiei intre partea de nord si cea de sud a tarii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri