Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat Regulamentul nr. 5/2018 care aduce o serie de clarificari cu privire la abuzul in piata de capital. Potrivit avocatilor de la Schoenherr Romania, cele mai importante modificari vizeaza felul in care insiderii din companii raporteaza tranzactiile, regimul privind informatiile privilegiate si modificarile care au loc asupra calendarului financiar al companiilor.

Insiderii nu mai sunt obligati sa faca publica orice tranzactie, decat daca depasesc un anumit prag valoric

Una dintre modificari vizeaza armonizarea cu Legea 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, fiind astfel eliminata obligatia de raportare de catre persoanele initiate a tuturor tranzactiilor efectuate cu actiunile emise de emitentul in relatie cu care aceste persoane sunt considerate ca fiind initiate sau cu instrumente financiare derivate sau alte instrumente financiare asociate acestora.

Totusi, persoanele din conducerea companiilor si cele aflate in stransa legatura cu acestea au obligatia de a notifica emitentul si ASF cu privire la fiecare tranzactie efectuata pe seama lor cu titluri ale companiei, insa doar dupa ce ating pragul unor tranzactii in valoare totala de 5.000 de euro (echivalent in lei) pe parcursul unui an calendaristic. Pragul se calculeaza avand in vedere tranzactiile efectuate de o singura persoana, si nu in mod cumulat la nivelul tuturor persoanelor subiect al obligatiei de notificare.

„Prin trimitere la legislatia europeana, Regulamentul prevede in mod expres ca, pentru a determina daca pragul care declanseaza obligatia de notificare mentionat mai sus este atins, vor fi considerate tranzactii inclusiv acceptarea sau exercitarea unor optiuni privind actiuni ale emitentului, precum situatia acordarii unui plan de optiuni pentru actiuni oferite angajatilor sau managementului”, mentioneaza Cristina Tudoras, avocat specializat in piete de capital, in cadrul Schoenherr Romania.

Companiile vor fi obligate sa publice raportari oficiale daca informatiile privilegiate se „scurg” in piata sau in presa

Regulamentul nr. 5 /2018 indica, fara insa a se limita la acestea, 17 noi situatii care trebuie considerate informatii privilegiate, printre acestea aflandu-se insolventa unor actionari sau debitori semnificativi ai companiei, litigii, intrarea sau retragerea dintr-o noua activitate principala sau schimbari in politica de investitii a companiei.

„O alta noutate vizeaza amanarea dezvaluirii informatiilor privilegiate: astfel in cazul in care un emitent care a decis sa amane pe propria raspundere divulgarea informatiilor privilegiate constata dupa o anumita perioada ca informatia respectiva nu mai indeplineste criteriul de influentare semnificativa a pretului si, prin urmare, ca nu mai poate fi considerata informatie privilegiata, emitentul nu mai are obligatia de a publica informatia sau de a informa ASF cu privire la aceasta sau la motivele care l-au determinat sa decida amanarea dezvaluirii”, explica Cristina Tudoras.

Cu toate acestea, chiar daca informatia a fost considerata privilegiata doar pentru o perioada limitata de timp, emitentul trebuie sa respecte toate obligatiile relevante referitoare la (i) intocmirea si actualizarea listei privind persoanele care au acces la informatii privilegiate si (ii) privind pastrarea informatiilor referitoare la amanarea publicarii.

Regulamentul mai prevede ca in situatia in care un emitent considera o anumita informatie privilegiata, daca sunt facute publice prin intermediul unui articol in presa sau al unei postari pe internet, in afara initiativei sale, informatii sau zvonuri in legatura cu informatia privilegiata, suficient de precise incat sa nu mai poata fi asigurata confidentialitatea acesteia, emitentul are obligatia de a publica de indata informatia respectiva.

Noutati privind modificarea calendarului financiar

Companiile listate pe bursa au obligatia de a intocmi, publica si transmite catre ASF si BVB un calendar financiar in care sa precizeze datele calendaristice sau perioadele de timp stabilite pentru anuntarea publicarii fiecaruia dintre rapoartele financiare trimestriale, semestriale sau anuale.

Noutatea adusa de Regulament consta in faptul ca in cazul in care intervine o modificare asupra unei date calendaristice publicate in acest calendar, aceasta va putea fi modificata si comunicata doar cu cel putin 30 de zile inainte de data calendaristica respectiva atat in forma anterioara, cat si in forma ulterioara modificarii, legea specificand ca nu mai pot fi facute modificari la calendarul financiar in perioadele inchise (perioada inchisa insemnand 30 de zile inainte de vechea, respectiv noua data).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri