Desi aprobarea si intrarea in vigoare a legii nr. 163/2018, privind posibilitatea repartizarii dividendelor trimestriale, a fost in general intampinata pozitiv in piata, schimbarile ar putea sa genereze o serie de probleme pentru companiile care trec la noul sistem, in special din cauza unei legislatii limitate si pe alocuri neclara.

Modificarea legislativa introduce ca noutate totala in Romania posibilitatea repartizarii trimestriale a profitului, in cursul aceluiasi an financiar, in masura in care societatea a inregistrat profit net contabil pana la momentul respectiv. Aceasta distribuire de dividende poate avea loc numai pe baza unor situatii financiare interimare aprobate de catre asociati/actionari, care au fost in prealabil auditate/verificate de catre un cenzor, unde este cazul.

Administratorii fondurilor de investitii din piata de capital romaneasca se asteapta ca pana la finalul acestui an o parte din companiile listate pe Bursa de Valori Bucuresti sa treaca la distributia dividendelor trimestriale. Cel mai probabil, companiile controlate de statul roman vor fi primele care vor face acest pas.

Se inmultesc Adunarile Generale si aprobarile necesare acordarii dividendelor

Principale provocari ale noii legi sunt de ordin practic, din cauza ca noutatile aduse sunt guvernate de aceleasi reguli aplicabile si pana in prezent. Astfel, orice decizie de distribuire de dividende, inclusiv cele repartizate trimestrial pentru anul financiar in curs, si cele provenind din profituri inregistrate, dar nerepartizate, va trebui luata de catre actionari sau asociati.

Aceasta obligatie atrage dupa sine respectarea tuturor prevederilor privind convocarea actionarilor la adunarea generala (AGA) respectiva, situatie care, in unele cazuri, implica transmiterea si publicarea unui convocator care va trebui sa includa ordinea de zi a adunarii generale respective. De asemenea, toate regulile de cvorum, de majoritate si de vot prevazute de Legea Societatilor si de actul constitutiv vor trebui respectate.

Suntem de parere ca, in acest context, se putea acorda un tratament mai flexibil situatiei distribuirii profiturilor inregistrate in exercitii financiare anterioare, cat si repartizarii trimestriale de dividende, prin inlocuirea aprobarii de catre asociati/actionari cu aprobarea emisa de administratori”, spune Nastasia Dumitru, asociat in cadrul casei de avocatura PeliFilip.

Conform modificarii legislative, situatiile financiare interimare care stau la baza distribuirii de dividende trimestriale trebuie aprobate de catre actionari. Avocatii recomanda introducerea posibilitatii ca actionarii sa poata decide in aceeasi AGA atat cu privire la aprobarea situatiilor financiare interimare, cat si cu privire la distribuirea dividendelor trimestriale.

“Altminteri, aprobarea separata a situatiilor financiare interimare va atrage dupa sine respectarea, din nou, a regulilor de convocare, cvorum si majoritate, impuse de Legea Societatilor pentru orice AGA, ceea ce ar duce la prelungirea si complicarea intregului proces”, mentioneaza Nastasia Dumitru.

Dividende trimestriale doar in transe egale?

Ca urmare a introducerii posibilitatii de repartizare trimestriala a dividendelor, in Romania dividendele se pot distribui cu urmatoarele ocazii:

  • La finalul exercitiului financiar, odata cu aprobarea situatiilor financiare anuale, aferente exercitiului financiar respectiv;
  • In cursul unui exercitiu financiar, daca se decide distribuirea de profituri inregistrate in ani anteriori, dar care nu au fost distribuite cu ocazia aprobarii situatiilor financiare respective; ramanem de parere ca pentru a putea avea loc aceasta operatiune, societatea nu trebuie sa fi inregistrat pierderi in cursul exercitiului financiar in care se decide distribuirea;
  • In cursul unui exercitiu financiar, trimestrial, aferente exercitiului financiar respectiv, si care vor fi supuse regularizarii la finalul anului financiar.

“Daca in primele doua situatii, lucrurile sunt destul de clare, ne punem intrebarea daca dividendele trimestriale pot fi acordate pe mai multe trimestre odata (de exemplu, doar pe trimestrul II si pe trimestrul III), sau, daca se pot distribui dividende trimestriale chiar incepand cu trimestrul I al anului financiar. De asemenea, ne punem problema daca repartizarea trimestriala poate avea loc doar in transe egale, sau ele pot avea cote diferentiate. Din aceasta perspectiva, suntem de parere ca regulile de acordare/regularizare ar putea suporta unele clarificari”, considera avocatul PeliFilip.

Regularizarea dividendelor. Companiile devin “recuperatori”?

Potrivit legii nr. 163/2018, dividendele care erau in trecut repartizate de principiu la finalul anului financiar, sunt acordate trimestrial, in rate, urmand ca la final sa fie regularizate. Mai exact, la realizarea calculului anual al rezultatului exercitiului financiar se va face si regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului. Aceste calcule trebuie sa aiba loc dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele reprizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.

Obligatia de restituire intervine pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun, fapt care in mod evident va complica viata companiilor.

Incidenta pregatirii unui raport al administratorilor, directoratului sau auditorilor

Avocatii subliniaza ca daca pregatirea acestui tip de raport este expres prevazuta in Legea Societatilor in situatia in care se aproba situatiile financiare, acelasi lucru un se poate spune despre situatia distribuirii dividendelor trimestriale. Cum acest tip de distribuire obliga la pregatirea unor situatii financiare interimare, se pune problema daca acestea vor trebui insotite si de un raport al administratorilor, obligatie prevazuta de Legea Societatilor in ceea ce priveste situatiile financiare anuale.

In masura in care distribuirea de dividende ramane, in toate cazurile, in competenta exclusiva a actionarilor/asociatilor, prin raportare si la faptul ca situatiile financiare interimare vor trebui si ele aprobate de catre acestia, consideram ca o interpretare in sensul in care situatiile financiare interimare vor fi insotite de un raport emis de administratori/directorat sau auditori, nu poate fi exclusa”, mentioneaza Nastsia Dumitru.

Obligatia de auditare

Modificarea legislativa prevede expres faptul ca situatiile financiare interimare vor fi supuse auditarii, in cazul in care societatea este supusa obligatiei legale de auditare sau a optat pentru auditarea situatiilor sale financiare. Aceasta obligatie de verificare se aplica si in cazul in care societatea are numiti cenzori.
Aceasta formalitate trebuie sa fie parcursa inainte de aprobarea situatiilor financiare interimare de catre actionari/asociati, atragand in acelasi timp un statut diferit al acestora, care vor deveni situatii financiare cu scop special.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri