Fondul Proprietatea (FP) nu va trece la acordarea trimestriala a dividendelor, din cauza unei ‘sezonalitati’ a veniturilor incasate, dar si din cauza ca noua lege complica din anumite puncte de vedere acordarea acestor distributii, ajungandu-se in unele cazuri la situatii in care actionarii ar trebui sa restituie dividendele companiilor.

“Nu vad o trecere la dividende trimestriale. Actualul sistem este mai predictibil pentru noi, deoarece Fondul are in general venituri concentrare in cateva luni ale anului (n.red. incasari de dividende de la companiile din portofoliu). De asemenea, ar fi absolut ridicol daca ar trebui sa cerem bani inapoi de la investitori daca profitul se ajusteaza la sfarsitul anului”, a declarat Johan Meyer, managerul Fondul Proprietatea.

Legea nr. 163/2018, privind posibilitatea repartizarii dividendelor trimestriale, a fost aprobata si a intrat in vigoare in prima jumatate a acestui an. Potrivit Legii, dividendele care erau in trecut repartizate de principiu la finalul anului financiar, sunt acordate trimestrial, in rate, urmand ca la final sa fie regularizate.

Dividendele reprizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale, iar conducerile companiilor au obligatia de a urmari recuperarea acestor sume.

Cititi mai mult despre Problemele care vor fi intampinate de companiile care trec la dividende trimestriale

Fondul Proprietatea trece la un sistem anual de programe de rascumparare

Johan Meyer vrea ca de anul viitor Fondul sa treaca la un sistem simplificat de rascumparari. Astfel, Fondul Proprietatea ar putea desfasura programe de rascumparari care se intind pe un singur an de zile, spre deosebire de programele anterioare care se desfasurau pe durata unor perioade chiar mai lungi de timp.

De asemenea, fiecare program va fi urmat de o singura anulare a actiunilor rascumparate.

In prezent, Fondul desfasoara al noualea program de rascumparari care ar trebui sa fie finalizat pana in luna mai 2019. Fondul mai are de rascumparat maxim 349 milioane de actiuni proprii, lucru practic imposibil de realizat in conditiile in care FP achizitioneaza circa 3-4 milioane de actiuni saptamanal, acesta fiind maximul posibil in actualele conditii de lichiditate de pe Bursa de Valori Bucuresti.

Intrebat daca Fondul ar putea demara o noua oferta publica de cumparare pentru a grabi al noualea program de rascumparari, Meyer a lasat de inteles ca acest lucru este foarte putin probabil.

Ce se intampla cu vanzarea Hidroelectrica

Fondul Proprietatea a demarat in ultimul an proceduri competitive pentru vanzarea pachetelor de actiuni Enel, Hidroelectrica si Engie Romania.

Participatia de 20% din Hidroelectrica este evaluata in prezent la 894 mil. dolari in portofoliul FP.

“Continuam discutiile in vederea vanzarii pachetului de la Hidroelectrica, insa momentan nu suntem pe punctul de a anunta ceva concret. Interes exista clar pentru Hidroelectrica deoarece nu vorbim doar de o ‘perla’ a coroanei FP ci si de o ‘perla’ a coroanei pentru Romania”, a mentionat Meyer.

Hidroelectrica si-a marit profitul cu 34% (y/y) in primul semestru din acest an, ajungand la nivelul de 962 mil. lei. Listarea companiei pe bursa a fost amanata constant in ultimii ani, in momentul de fata neexistand un termen clar pana la care tranzactia ar putea sa aiba loc.

“Am observat ca mandatul Consortiului de listare pentru Hidroelectrica nu a fost extins la cea mai recenta Adunare Generala a Actionarilor, de pe 6 august 2018. Aceasta situatie genereaza o oportunitate pentru Guvern sa selecteze un nou consortiu, care poate revigora si continua procesul de listare. Guvernul are acum sansa unui nou inceput pentru cea mai asteptata listare pe piata locala de capital", a declarat managerul Fondul Proprietatea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri