Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, ar urma sa se listeze pe Bursa de Valori Bucuresti cel mai devreme in toamana anului 2019, pana atunci compania fiind nevoita sa isi rezolve situatia activelor cu eficienta energetica redusa, dar si sa aleaga noi banci si case de brokeraj care sa intermedieze IPO-ul.

Statul roman si Fondul Proprietatea, cei doi actionari ai Hidroelectrica, au decis luna trecuta sa nu mai prelungeasca scrisoarea de angajament semnata cu sindicatul de intermediere format din Morgan Stanley si Raiffeisen Capital&Investment.

“In aceste conditii, urmeaza sa fie lansata o noua procedura de achizitie in momentul in care Hidroelectrica este pregatita sa intre in procesul de listare din punct de vedere al deciziilor legate de activele cu functiuni complexe. Procedura (n.red. de selectie a sindicatului de intermediere al IPO-ului) in mod cert trebuie inceputa anul acesta insa… fiind vorba de o valoare destul de mare, s-ar putea sa dureze ceva timp”, a declarat Bogdan Badea, director general Hidroelectrica.

Acesta a subliniat ca problemele Hidroelectrica legate de situatia activelor nerentabile ar trebui sa fie rezolvate anul acesta. “Vrem sa avem un singur exercitiu financiar afectat, iar acesta ar fi 2018. A fost target-ul pe care noi singuri ni l-am impus”.

Listarea Hidroelectrica a fost anterior amanata si din cauza neclaritatilor legate de situatia unor active vechi, precum diguri sau poduri, care au mai degraba o componenta sociala decat una energetica, profitabila pentru companie. In aceste conditii, respectivele active trebuie scoase din bilantul Hidroelectrica.

De ce depinde listarea Hidroelectrica

“Ca idee, este optim intri in procedura de listare dupa ce ai situatiile financiare pe anul anterior. In general acest lucru are loc in luna mai-iunie, asa ca probabil o listare a Hidroelectrica intr-o varianta extrem de accelerata ar avea loc in toamna anului viitor, dar desigur ca aici depinde foarte mult si de opinia consultantilor pe care ii vom selecta. Vrem sa avem o listare intr-o fereastra buna de timp si la cel mai bun pret”, a explicat Bogdan Badea.

Seful Hidroelectrica a tinut sa aduca aminte ca IPO-ul trebuie sa aiba un plan bine definit, “adica din prospect sa se stie ca odata ce s-a realizat listarea si a existat o infuzie de cash in companie, a doua zi vom sti ce facem cu banii”.

“Au fost suficient de multe listari in Romania care s-au realizat doar de dragul listarii fara a se sti exact de ce am facut asta si ce dorim sa facem cu compania”, a mai adaugat Badea.

Intrebat daca lansarea Fondului Suveran de Investitii (FSI) ar putea sa duca la o noua amanare a IPO-ului Hidroelectrica, Bogdan Badea a subliniat ca nu exista motive pentru ca acest lucru sa se intample.

“Situatia Fondului Suveran se va clarifica in aceasta toamna. Noi trebuie sa ne vedem de treaba pentru ca problemele (n.red. care au dus la amanarea listarii) sunt interne, ale societaii in primul rand. Transferul activelor din portofoliul Ministerului Energiei in portofoliul Fondului Suveran se face destul de repede; nu ne va crea probleme si nu cred ca va duce la o intarziere a procesului de listare”, a comentat Badea.

La inceputul acestui an, secretarul de stat Valentin Mavrodin declarase ca statul roman nu va lista niciuna dintre companiile pe care le are in portofoliu pana la inceperea propriu-zisa a activitatii Fondului Suveran de Investitii, adaugand totodata ca in aceste conditii urmatoarele listari ar putea sa aiba loc “probabil peste doi ani”.

Hidroelectrica a fost in 2017 a doua cea mai profitabila companie de stat romaneasca, dupa Romgaz, producatorul de energie inregistrand un castig net de 1,36 mld. lei, in crestere cu aproape 11%.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri