Fondurile de investitii straine ar putea sa vina cu minim 200 mil. de dolari pe bursa romaneasca, daca piata ar fi promovata in categoria "emerging markets".

“Indicele MSCI Romania se tranzactionaza in prezent la un P/E anticipat pe 12 luni de 8x, reprezentand un discount de circa 30% fata de media inregistrata in cazul MSCI Eemerging Markets si MSCI Frontier Markets. Discount-ul este de doua ori mai mare decat media istorica inregistrata de indicii ce urmaresc pietele emergente si pietele de frontiera. Romania are actiuni ieftine, cu date randamente ale dividendelor si date fundamentale puternice – ce altceva ai putea sa vrei mai mult?”, mentioneaza Pawel Wieprzowski, equity strategist in cadrul Wood&Co.

Indicele MSCI Romania, dezvoltat de furnizorul global de indici Morgan Stanley Capital International, urmareste performanta actiunilor Banca Transilvania, Romgaz, Petrom, BRD si Electrica.

“Dupa parerea mea, problema Romaniei in momentul de fata este lichiditatea relativ redusa. Companiile din MSCI Romania au un free-float ajustat de 37%, comparativ cu o medie de 34% in cazul MSCI Frontier Markets. De cealalta parte, media in pietele emergente este de 60%, ceea ce inseamna ca orice crestere a free-float-ului companiilor romanesti deja listate ar putea sa ajute Romania sa obtina statutul de piata emergenta”, spune Wieprzowski.

Valoarea scazuta a tranzactiilor de pe Bursa de Valori Bucuresti este principalul motiv care sta in calea promovarii in categoria pietelor emergente. In primul semestru din acest an, valoarea medie zilnica a actiunilor tranzactionate pe BVB a crescut cu 3,3% si s-a apropiat de 10 mil. euro.

In luna iunie, MSCI a publicat un raport in care precizeaza ca Romania a continuat eforturile de imbunatatire a lichiditatii si participarii la piata bursiera, prin reducerea comisioanelor de tranzactionare si prin incurajarea mai multor market makeri sa isi intensifice activitatea. De asemenea, MSCI a upgradat trei aspecte privind accesabilitatea pietei.

“Am fost adesea intrebat ce rost are sa investesti in Romania (n.red. daca ar obtine statutul de piata emergenta), atat timp cat ponderea tarii in indicele MSCI Emerging Markets ar fi una redusa. Pentru a raspunde la aceasta intrebare, Wood&Co. a realizat un studiu la nivelul Pakistan, cea mai mica piata emergenta”, a declarat analistul.

Pakistan are o pondere de 0,07% in cadrul Indicelui MSCI Global EM, iar fiecare dintre cele 5 companii pakistaneze incluse in indice au in randul actionarilor ETF-uri internationale care urmaresc indicii MSCI.

“Acest lucru inseamna ca daca Romania este promovata, piata locala ar trebui sa inregistreze intrari de bani cel putin din partea fondurilor pasive de investitii. Estimarea noastra este ca piata de capital romaneasca ar inregistra intrari de aproximativ 200 mil. dolari, in cazul unei promovari din partea MSCI. Daca vorbim de o promovarea din partea FTSE, cifra s-ar imparti la 2,5 (80 mil. dolari)”, a explicat Pawel Wieprzowski.

Intrebat la cat ar putea ajunge valoarea plasamentelor in Romania realizate de fondurile active de investii straine, analistul Wood nu a putut da un raspuns exact, mentionand ca sumele investite de acestea pot varia extrem de mult in functie de conditiile de moment din piete. Wieprzowski a concluzionat mentionand ca IPO-ul Hidroelectrica reprezinta un element cheie pentru ca Romania sa poata obtine statutul de piata emergenta.

Potrivit celor mai recente declaratii ale CEO-ului Hidroelectrica Bogdan Badea, compania ar putea sa se listeze pe bursa cel mai devreme in toamna anului 2019.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri