Achizitia unui apartament care sa fie ulterior inchiriat este prima solutie aleasa de romani atunci cand sunt intrebati in ce ar investi un eventual surplus de bani pe care il detin. In acest contex, OTP Asset Management (OTP AM), divizia de fonduri mutuale a OTP Bank, a lansat un fond care le va oferi romanilor expunere la piata imobiliara, obisnuitele venituri lunare din chirii urmand sa fie inlocuite cu o distributie trimestriala de bani, sub forma de dividende.

Fondul OTP Real Estate & Construction (OTP REC) va plasa banii investitorilor romani in actiuni si obligatiuni ale unor companii internationale care activeaza in sectorul imobiliar si al constructiilor. Managerii OTP AM isi propun ca aproximativ jumatate din investitii sa fie realizate in companii americane, restul fondurilor urmand sa fie plasate in alte companii imobiliare ce activeaza la nivel global.

Investitia minima va fi de 500 de lei, in vreme ce comisionul anual va fi 2% din active. Achizitiile si vanzarile de unitati de fond nu vor fi taxate de OTP.

“Cand vine vorba de investitii, romanii se gandesc in primul rand sa cumpere un apartament sau o garsoniera, de pe urma carora sa primeasca o chirie in anii care urmeaza – romanul vrea sa vada un venit constant. Am lansat acest fond pentru a raspunde acestei cereri, principalul avantaj urmand sa fie dividendul trimestrial oferit, care va fi impozitat la sursa cu 5%, spre deosebire de veniturile din chirii care sunt impozitate cu 10%”, mentioneaza Dan Popovici, director general OTP Asset Management.

In fiecare trimestru din an, fondul imobiliar al OTP va distribui catre clientii din Romania veniturile pe care le incaseaza de la companiile din portofoliu (dividende sau cupoane de obligatiuni), fiind astfel singurul fond mutual din tara care distribuie direct bani catre investitori. Celelalte fonduri mutuale vandute in Romania includ dividendele incasate in unitatea de fond.

Ce se ascunde “sub capota” fondului imobiliar al OTP

OTP Real Estate & Construction va investi majoritatea activelor (minim 75%) in titluri emise de companii care activeaza in domeniul imobiliar si al constructiilor – o buna partea urmand sa fie companii de tip REIT (Real Estate Investment Trust) si REOC (Real Estate Operating Company). Acest tip de companii sunt supuse unei legislatii speciale, cele mai importante aspecte fiind reprezentate de faptul ca profitul generat de un REIT nu se impoziteaza, iar minim 90% din profit este distribuit actionarilor.

Simulare portofoliu OTP Real Estate & Construction

De asemenea REIT-urile sunt listate pe burse, lichiditatea acestora fiind in general una foarte buna.
Romania nu are o legislatie care sa vizeze REIT-urile, acesta fiind si unul dintre principalele motive pentru care fondul OTP nu va face investitii in companii romanesti.

Pe lista companiilor care ar putea sa intre in portofoliul de investitii al OTP Real Estate & Construction se afla Simon Property Grup, NEPI, Ventas, Vonovia, sau STORE Capital.

Fondul a fost infiintat cu doua saptamani in urma, capitalul initial fiind de 2,5 mil. lei. Administratorii OTP spera sa atraga active de 20-25 mil. lei in urmatoarele 12 luni.

Ce castiguri genereaza imobiliarele si la ce se pot astepta investitorii

Potrivit statisticilor Eurostat, chiriile din Romania genereaza un randament mediu brut de 6,1%. Cifra ajunge la aproximativ 4,5% dupa deducerea impozitelor si a cheltuielilor de intretinere ale proprietatii.

“Investitorii in imobiliare sunt mai putin interesati de evolutia pretului imobilului achizitionat si mai mult interesati de randamentul obtinut in urma inchirierii. Voltilitatea pretului imobilelor achizitionate ca si investitie ii afecteaza in mod marginal atat timp cat randamentul din chirie este ridicat”, spune Dan Popovici.

In ultimii 30 de ani (1985 – 2018), REIT-urile au avut randamente de 10,7% pe an, spre deosebire de circa 9% in cazul actiunilor americane si de 7% in cazul titlurilor de stat americane.

OTP a realizat o simulare a evolutiei fondului imobiliar pe care tocmai l-au lansat, rezultand un castig de 36,9% in ultimii cinci ani (iul 2013 – iul 2018). Luand in calcul si o reinvestire a dividendelor distribuite in acest timp, randamentul urca la 86,9%.

Pentru comparatie, in acelasi interval de timp, BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti, a urcat cu 51%, in vreme ce S&P 500, principalul indice al Bursei din New York, a crescut cu 65,6%. Indicele BET nu include dividende, in vreme ce S&P 500 include dividende.

De mentionat totusi ca ultimii cinci ani au marcat o evolutie per ansamblu extrem de buna pentru actiunile internationale, in vreme ce si pietele imobiliare globale s-au aflat pe trend ascendent, dupa caderea din perioada 2007 -2010.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri