Apple a prezentat miercuri cel mai mare si cel mai scump smartphone pe care l-a avut vreodata in oferta, iPhone XS Max, care se comercializeaza de la 1.099 dolari. Pentru 2018, analistii estimeaza un pret mediu de vanzare de 752 dolari/telefon, in crestere cu 3.87% fata de anul anterior, potrivit unui raport al casei de brokeraj Tradeville.

Gigantul american a lansat trei noi dispozitive iPhone XS, iPhone XS Max si iPhone XR, toate fara butonul Home, ceea ce permite mai mult spatiu pentru ecran.

Actiunile Apple si-au triplat valoarea (+234%) in ultimii cinci ani pe Bursa de la New York, pe data de 2 august 2018, devenind prima companie din SUA a carei valoare de piata a depasit 1 trilion de dolari.

“Produsele aspirationale lansate de-a lungul timpului s-au dovedit a fi principalii catalizatori ce au determinat evolutia actiunilor Apple. Ultimele raportari financiare au redat o evolutie negativa a marjei brute de profit, determinata de cresterea costurilor de productie a produselor (ca urmare a imbunatatirii acestora si implementarii tehnologiei de ultima generatie) si de cresterea cheltuielilor de cercetare si dezvoltare. Insa prin intermediul produselor de inalta calitate considerate a fi un „cult”, compania a castigat loialitatea consumatorilor, detinand un „pricing power” absolut remarcabil. Cu o cota de piata de aproximativ 16% pe segmentul de smartphone, Apple a reusit sa genereze 87% din profitul total inregistrat la nivelul industriei”, mentioneaza Cristian Nicolae si Anca Paltineanu, analisti Tradeville.

Marja bruta Marja operationala Marja neta ROI
Apple 38,3% 23,7% 21,6% 27,4%
Media industriei 23,2% 4,8% 3,6% 16,6%

Lansarea de anul trecut a iPhone X, cel mai bine vandut telefon din istoria Apple, a determinat cresterea pretului mediu de vanzare cu 19,5% de la 606 dolari/telefon la 724 dolari/telefon, fiind principalul factor ce a contribuit la cresterea veniturilor. Pentru anul 2018, analistii estimeaza un pret mediu de vanzare de 752 dolari/telefon, in crestere cu 3.87%, in timp ce pentru 2019 si 2020 se estimeaza un pret mediu de 758 dolari, respectiv 741 dolari.

“In ultima perioada, Apple si-a concentrat atentia pe dezvoltarea si imbunatatirea serviciilor, segmentul cu potential de crestere net superior segmentului de telefoane mobile. In T3 2018, Veniturile pe segmentul de „Servicii” care include Apple Music si Apple Store au prezentat o rata de crestere remarcabila de 30% insumand 9,5 mld. dolari, totodata acestea au depasit asteptarile analistilor de 9.2 mld. dolari. Acest segment devine unul dintre pilonii principali de crestere al companiei Apple”, mentioneaza analistii Tradeville.

Un alt serviciu Apple ce se dezvolta in utlima perioada, in afara de Apple Music (40 mil. de utilizatori la nivel global), este Apple Pay care poate fi utilizat in toate magazinele Costco din SUA, urmand sa fie utilizat si de benzinarile grupului. Apple Pay are mai mult de 250 mil. utilizatori la nivel global, iar CEO-ul Tim Cook a anuntat ca au fost tranzactii in valoare de 1 mld. dolari pe parcursul T3 din 2018 (an fiscal). Apple Pay functioneaza in 24 de tari si are in prezent 4,900 de banci partenere, iar Apple a anuntat ca planuieste sa adauge si Germania pe lista anul acesta.

Apple Music ramane in continuare cel mai utilizat serviciu streaming de muzica din SUA, la nivel global fiind depasit de Spotify.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri