Bursa din New York a inchis sedinta de miercuri in scadere puternica, inregistrand cel mai semnificativ declin din ultimele opt luni, investitorii fiind ingrijorati de majorarea ratelor dobanzilor bondurilor americane si de incetinirea economiei mondiale, transmite reuters, preluat de Agerpres. De notat ca rata dobanzilor la titlurile de stat americane este in crestere de mai bine de o luna.

Indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 3,15%, ajungand la valoarea de 25.598,74 puncte, in timp ce indicele Standard and Poor's 500 a inregistrat un declin de 3,29%, la 2.785,68 puncte, iar indicele Nasdaq a scazut cu 4,08%, la 7.422,05 puncte.

Randamentele bondurilor americane pe zece ani au crescut peste 3% iar Fondul Monetar International a inrautatit estimarea de crestere a economiei mondiale la 3,7% in 2018 si in 2019, citand sporirea riscurilor in urma escaladarii tensiunilor comerciale si a nivelului ridicat al datoriilor. Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat ca valorile pietelor bursiere sunt "extrem de ridicate", ceea ce a provocat panica in randul investitorilor, care s-au grabit sa-si vanda actiunile.

Si pe pietele bursiere din Asia s-a inregistrat joi cel mai semnificativ declin din ultimele 19 luni, pe fondul sporirii aversiunii fata de risc a investitorilor si al scaderilor de pe Wall Street.

Indicele MSCI, care monitorizeaza pietele din regiunea Asia-Pacific, cu exceptia Japoniei, a inregistrat un declin de 3,38%, in timp ce Bursa din Hong Kong a incheiat prima sedinta de tranzactionare de joi in scadere cu 3,76%, iar pietele bursiere din Japonia si Coreea de Sud inregistrau scaderi semnificative, de peste 3%.

Analistii se asteapta ca declinul de pe pietele bursiere sa se propage si in Europa.

Scaderile de pe Wall Street au fost suficient de semnificative pentru a trezi interesul presedintelui Donald Trump, care a ridicat un deget acuzator catre Rezerva Federala a SUA, care a majorat de trei ori ratele dobanzilor in acest an.

"Nu sunt deloc de acord cu ceea ce fac cei de la Fed. Cred ca au innebunit", le-a spus jurnalistilor Trump. Acesta a dat asigurari ca declinul de pe pietele bursiere este de fapt o "corectie" indelung asteptata. O corectie a pietelor bursiere este definita ca o scadere de cel putin 10% de la cel mai ridicat nivel din ultimele cel putin 52 de saptamani.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri