Grupul OMV Petrom a raportat in primele noua luni ale anului in curs un profit net de 2,67 miliarde de lei, in crestere cu 44% fata de perioada similara din 2017, cand acesta a fost de 1,85 miliarde de lei.

Potrivit rezultatelor financiare neauditate interimare consolidate aferente perioadei incheiate la 30 septembrie 2018, profitul net in trimestrul 3 s-a situat la 1,38 miliarde de lei, mai mare cu 116%, fata de cel consemnat in T3 2017, de 639 milioane de lei, scrie Agerpres.

Rezultatul din exploatare al Grupului in primele trei trimestre este de 3,46 miliarde de lei, in urcare cu 41% raportat la cel obtinut in aceeasi perioada a anului precedent (2,45 miliarde de lei).

In primele noua luni ale anului 2018, OMV Petrom a beneficiat de imbunatatirea preturilor marfurilor tranzactionabile si de cresterea cererii de energie electrica.

Rezultatul din exploatare CCA excluzand elementele speciale a ajuns la 3,4 miliarde de lei la 30 septembrie, cu 25% mai mare comparativ cu valoarea din perioada similara din 2017, segmentul Upstream avand cea mai mare contributie. Rezultatul din exploatare CCA excluzand elementele speciale al segmentului Downstream a fost de 1,2 miliarde de lei, performanta operationala solida compensand partial efectele reviziei generale planificate a rafinariei din T2/18 si ale unui mediu al marjelor de rafinare mai scazute fata de 2017.

Fluxul de trezorerie din activitati de exploatare a crescut la 5,6 miliarde lei in perioada mentionata, reflectand tendinta de crestere a rezultatului din exploatare CCA excluzand elementele speciale.

"Asa cum am anticipat, ne-am intensificat activitatea investitionala fata de 1-9/17, prin dublarea numarului de sonde si sidetrack-uri in Upstream, finalizarea reviziei rafinariei si avansul inregistrat in alte proiecte de investitii din segmentul Downstream Oil. Toate acestea s-au reflectat in iesiri de numerar pentru activitati de investitii de aproximativ 3,1 miliarde lei. Fluxul de trezorerie extins, dupa plata de dividende, a fost de 1,3 miliarde lei in 1-9/18. In septembrie 2018, am semnat transferul catre Mazarine Energy a noua zacaminte marginale, continuand initiativele de optimizare a portofoliului in Upstream. Legea privind activitatile offshore a fost aprobata in parlament. Suntem in proces de analiza a acesteia pentru a intelege modul in care va impacta activitatile noastre offshore. Avand in vedere momentul din an in care ne aflam, nu vedem probabila luarea unei decizii finale de investitie pentru Neptun Deep in T4/18", spun reprezentantii companiei.

La 30 septembrie 2018, Grupul OMV Petrom a inregistrat angajamente pentru investitii in suma de 1,25 miliarde de lei, in conditiile in care acestea se situau la 978 milioane de lei la 31 decembrie 2017.

Tot la 30 septembrie 2018, imprumuturile purtatoare de dobanzi pe termen scurt si lung, precum si datoriile privind leasingul financiar, au fost de 746 milioane de lei (31 decembrie 2017: 1.082 milioane de lei), din care suma de 171 milioane de lei este aferenta datoriilor privind leasingul financiar (31 decembrie 2017: 195 milioane de lei).

In trimestrul al treilea 2018, comparativ cu trimestrul al treilea 2017, valoarea vanzarilor consolidate a crescut cu 24%, fiind sustinuta de preturile mai mari ale
produselor petroliere si gazelor naturale, precum si de volumele mai mari ale vanzarilor de electricitate, elemente care au fost partial contrabalansate de volumele mai mici ale vanzarilor de gaze naturale si produse petroliere. Vanzarile din Downstream Oil au reprezentat 81% din totalul vanzarilor consolidate, in timp ce vanzarile din Downstream Gas au reprezentat 17%, iar cele din Upstream 2% (vanzarile din Upstream fiind, in mare parte, vanzari in interiorul Grupului, nu catre terti).

Rezultatul din exploatare al Grupului in T3 2018 s-a ridicat la 1,68 miliarde de lei, aproape dublu comparativ cu T3 2017, fiind de asemenea influentat pozitiv de disponibilitatea deplina a centralei electrice Brazi si a rafinariei Petrobrazi, in urma finalizarii reviziei generale planificate in T2 2018.

Rezultatul financiar net s-a imbunatatit de la o pierdere de 111 milioane de lei in T3 2017 la o pierdere de 30 milioane de lei in T3 2018, reflectand in principal cheltuieli mai mici cu dobanzile in legatura cu actualizarea creantelor si venituri mai mari din dobanzi la depozitele bancare. Prin urmare, profitul inainte de impozitare in T3 2018 a fost de 1,65 miliarde de lei, mai mult decat dublu comparativ cu valoarea de 762 milioane de lei din T3 2017.

In trimestrul 3 al anului curent, investiile au insumat 998 milioane de lei, mai mari fata de 811 milioane de lei in T3 2017. Investitiile din Upstream in T3 2018 au fost in valoare de 796 milioane de lei, comparativ cu 675 milioane de lei in T3 2017. Investitiile din Downstream s-au ridicat la 201 milioane de lei, fata de 135 milioane de lei in perioada similara a anului trecut.

In ceea ce priveste perspectivele pentru intregul an 2018, reprezentantii companiei atrag atentia ca un cadru fiscal si de reglementare stabil, predictibil si favorabil investitiilor reprezinta o cerinta esentiala pentru dezvoltarea investitiilor viitoare ale OMV Petrom, atat onshore, cat si offshore.

"In T2 2018 au fost introduse amendamente la Legea 123/2012, inclusiv majorarea cotelor procentuale minime privind volumele de gaze naturale ce trebuie tranzactionate pe pietele centralizate din Romania; legislatia secundara clarificatoare este inca asteptata; proiectul de Lege privind activitatile offshore a fost aprobat de Camera Deputatilor si este in curs de promulgare de catre presedinte. Suntem in curs de evaluare a impactului asupra activitatilor noastre offshore si deciziilor de investitii", au afirmat acestia.

Valoarea investitiilor (inclusiv lucrarile de explorare si evaluare capitalizate) este in prezent estimata la aproximativ 3,7 miliarde de lei, din care circa 75% dedicata proiectelor din Upstream (mai mult de 100 de sonde noi si sidetrack-uri si aproximativ 1.000 de reparatii capitale). De asemenea, investitiile de explorare sunt estimate la circa 0,5 miliarde de lei.

In plus, OMV Petrom a anuntat miercuri, intr-un raport trimis Bursei de Valori Bucuresti, ca a luat decizia de a anula linia de credit revolving in valoare de 1 miliard de euro.

"In cadrul strategiei sale de finantare, OMV Petrom a decis proactiv sa anuleze linia de credit revolving in valoare de 1 miliard euro. Pana in prezent, facilitatea de credit nu a fost utilizata. Actualul flux de trezorerie din activitati de exploatare solid precum si celelalte facilitati de credit disponibile ofera OMV Petrom optiuni de finantare adecvate in sprijinul realizarii planurilor sale de investitii", se mentioneaza in document.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri