Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost singura piata din regiune care a reusit sa inchida luna octombrie pe plus, actiunile companiilor locale aducand investitorilor randamente in medie de 1%.

In regiune, bursele au scazut per ansamblu cu aproximativ 2,8%, Bursa din Budapesta rezistand cel mai bine in octombrie dupa ce a reusit sa termine cu o scadere minora, de 0,04%. De cealalta parte, piata bulgara pierdut 4,4%, Cehia a scazut cu 3,1%, iar Polonia, bursa recent promovata la statutul de piata dezvoltata, a scazut cu 3,8%. De altfel, indicele polonez WIG 20 a ajuns la un moment dat sa se tranzactioneze sub nivelul de 2.100 puncte, cel mai redus din februarie 2017.

Situatia a aratat chiar mai rau in pietele foarte dezvoltate din vestul continentului, acolo unde indicele german DAX a ajuns sa piarda peste 7% intr-o singura luna, iar indicele paneuropean Euro Stoxx a coborat cu 5,4%.

In Romania, ‘locomotiva’ bursei a fost Petrom (SNP), care a terminat octombrie cu un plus de 7,4% si a tras in sus intreaga piata. BET-NG, indicele companiilor din energie, acolo unde Petrom are cea mai mare pondere, a avut cea mai buna evolutie, urcand cu 3%, in vreme ce BET a marcat o crestere de 1%.

Actiunile Petrom au avut o evolutie pozitiva in contextul negocierilor pe teama Legii offshore – care reglementeaza regimul exploatarilor petroliere din perimetrele Marii Negre. Legea a fost adoptata la finalul lunii de catre Camera Deputatilor, ca for decizional. In forma finala, legea introduce anumite aspecte pozitive pentru companii, precum predictibilitatea cadrului fiscal, insa impune totodata o serie de taxe mai mari decat se anticipa initial, precum impozitul de 70% pe veniturile suplimentare inregistrate de acestea in cazul practicarii unor preturi de vanzare a gazelor naturale mai mari de 190 lei/MWh.

Consultantii de la KPMG...
Citeste si: Consultantii de la KPMG lanseaza Ghidul Listarii la BVB

La nivelul intregului an, Bursa de Valori Bucuresti a urcat in medie cu 9,5%, dintre actiunile lichide, cele mai bune evolutii fiind notate in dreptul Petrom (+36%), Banca Transilvania (+20%) si Nuclearelectrica (+10%).

BVB in luna octombrie - Infografic

Pentru realizarea top 5 cresteri/scaderi au fost luate in calcul doar actiunile cu un rulaj lunar de minim 100.000 lei

Investitorii cu nervi tari de...
Citeste si: Cati bani au facut in ultimii 10 ani romanii care au rezistat pe bursa

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Bursa si-a revenit in T3. Care au fost actiunile castigatoare