Grupul BRD a inregistrat un profit net de 1.142 miliarde lei dupa primele noua luni din acest an, mai mare cu 7,1% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce banca a raportat un rezultat net de 1,137 miliarde de lei, in crestere cu 8,9%. Rezultatele in linie cu asteptarile nu au determinat nicio miscare majora a actiunilor BRD pe bursa, care in deschiderea sedintei de joi cresteau cu 0,2%.

Ajustat cu elementele nerecurente privind costul riscului, profitul net al grupului a fost de 1,073 miliarde de lei, mai mare cu +28,2%, in timp ce profitul net al bancii a fost de 1,068 miliarde de lei, in crestere cu 31%.

Rentabilitatea capitalurilor proprii a fost de 20,9% in primele noua luni ale anului 2018 (fata de 20,5% in primele noua luni ale anului 2017), iar rentabilitatea activelor a ajuns la 2,8% (fata de 2,7% in primele noua luni ale anului 2017).

"In primele noua luni ale anului 2018, Grupul BRD a obtinut rezultate foarte solide, ce reflecta dinamica pozitiva pe plan comercial si performanta operationala robusta. Intr-un mediu economic favorabil, cresterea a fost sustinuta de avansul volumelor de credite cat si de depozite retail si de intensificarea tranzactiilor, in timp ce utilizarea tot mai intensa a solutiilor de banca la distanta confirma eforturile continue de a ne imbunatati si mai mult oferta digitala", se mentioneaza intr-un comunicat de presa al bancii, citat de Agerpres.

Soldul creditelor nete (inclusiv leasing) la finalul lunii septembrie 2018 a crescut cu 2,1% in comparatie cu perioada similara a anului trecut iar segmentul persoanelor fizice a continuat sa fie principalul motor de crestere datorita creditelor imobiliare (+9%). Fata de inceputul anului, creditele au crescut cu 2,9% pe aproape toate categoriile, cu contributii pozitive din partea segmentelor persoane fizice (+3,2%) si companii mari (+7,4%).

Depozitele totale au consemnat un avans cu 2,1% fata de sfarsitul lunii septembrie 2017. Depozitele persoanelor fizice (in crestere cu 7,2% fata de perioada similara a anului trecut) au reprezentat principalul motor de crestere in contextul majorarii venitului disponibil. Depozitele non retail au scazut in contextul unei pozitii de lichiditate favorabile inregistrate de Banca.

Capitalurile proprii s-au redus cu 2,8% la nivel de Grup si cu 2,6% la nivelul Bancii fata de sfarsitul anului trecut (cu -1,4%, la nivelul Bancii si al Grupului, fata de capitalurile proprii la 1 ianuarie 2018, dupa aplicarea impactului FTA IFRS 9). "Aceasta evolutie este cauzata de scaderea altor elemente ale rezultatului global, ca urmare a cresterii randamentelor la obligatiuni", se mai arata in Raportul la 9 luni.

Indicatorul credite nete/depozite a atins 65,6% la 30 septembrie 2018 (de la 62,8% la 31 decembrie 2017 si 65,7% la 30 septembrie 2017) pentru Banca si 69% la nivel de Grup, incluzand si creantele din leasing financiar (de la 66% la 31 decembrie 2017 si 69% la 30 septembrie 2017).

"Pe parcursul primelor noua luni ale anului 2018, Grupul BRD si-a consolidat cresterea veniturilor pe categoriile principale. Venitul net bancar s-a imbunatatit in continuare, cu 11,1% fata de perioada similara a anului trecut, gratie cresterii solide a veniturilor nete din dobanzi, a veniturilor nete din comisioane si a celorlalte categorii de venituri. Veniturile nete din dobanzi au fost mai mari cu 15,5%, sustinute de cresterea volumelor pe segmentul retail, cat si de ratele de dobanda la lei mai mari (media ratei ROBOR 3M de 2,64% in primele noua luni ale anului 2018 fata de 0,88% in primele noua luni ale anului 2017). Veniturile nete din comisioane au crescut cu 3,1% datorita volumului mai mare de tranzactii, activitatii dinamice de carduri si veniturilor in crestere din servicii de custodie si asigurari. Categoria Alte venituri bancare a crescut cu 7,1% in principal datorita cresterii rezultatului din tranzactionare", se mai arata in documentul Grupului.

Cheltuielile operationale au consemnat un avans de 3,9% fata de primele noua luni ale anului 2017, pe seama cresterii cu 9,4% a cheltuielilor cu personalul ca urmare a ajustarii pachetelor salariale in contextul presiunilor salariale de pe piata muncii, precizeaza sursa citata.

Indicatorul cost/venit a scazut cu 3,4 puncte procentuale, ajungand la 48,2%.

Calitatea activelor a continuat sa se imbunatateasca, in conditiile in care rata NPL (credite neperformante, n.r.) a fost in scadere la 5,8% la sfarsitul lunii septembrie 2018 fata de 8,1% la sfarsitul lunii septembrie 2017 iar gradul de acoperire cu provizioane a fost de 73,1% fata de 75%, se mai mentioneaza in Raport.

La 30 septembrie 2018, Banca avea 745 agentii, care asigura distributia produselor si a serviciilor sale pe intreg teritoriul tarii. BRD face parte din Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri