O usoara incetinire a ritumului de crestere economica a Romaniei nu este exclusa, mai ales ca sunt si dezechilibre interne, dar suntem si influentati de ce se intampla pe plan mondial. Claudiu Cazacu, economist sef al XTB Romania, a explicat ca o decelerare semnificativa a economiei este probabila daca mediul economic regional va cunoaste presiuni majore. E important ca mediul economic regional sa nu cunasca presiuni si mai consistente pentru ca atunci vom vedea o decelerare semnificativa.

"Este de asteptat o usoara incetinire a economiei, mai ales ca depindem mult de ce se intampla in regiune si pe plan global. Desi aparent pe noi nu ne influenteaza foarte mult ce se intampla cu taxele vamale sau cu disputele dintre SUA si China sau SUA si UE, aceste lucuri ne afecteaza, poate cu un anumit decalaj, dar trebuie sa ne intereseze. Este foarte important ca mediul economic regional sa nu cunoasca presiuni si mai consistente, pentru ca atunci vom vedea o decelerare semnificativa si la noi", a explicat Cazacu, in emisiunea Profesionistii in Investitii.

Chiar daca indicele ROBOR a avut cateva zile de stabilitate, nu este exclus ca dobanzile sa mai creasca in perioada urmatoare. "Si inflatia merge spre tinta dorita de BNR, chiar daca este inca sub acest reper. Am vazut un mic ajutor si de la pretul petrolului, chiar daca nu ne putem baza doar pe acest indicator, avem un anumit dezechilibru intre cerere si oferta, care inseamna ca presiunea inflationista nu va disparea. Nu ma astept la o aterizare severa, cel putin din ce se vede in factorii interni".

Urmareste emsiunea integral pentru mai multe detalii.

10 Years Challenge: Cateva...
Citeste si: 10 Years Challenge: Indicatorii economici ai Romaniei in 2008 si 2018


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Ce obiective are noua sefa XTB Romania in 2019