Actiunile tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se prabuseau la startul sedintei de miercuri, scaderile depasind 7% pe cei mai importanti indici ai pietei. Evolutia vine dupa ce Ministerul Finantelor a publicat, in consultare publica, un proiect de Ordonanta de Urgenta care introduce taxa pe lacomie pentru banci, precum si alte masuri precum plafonarea pretului la gaze.

Banca Transilvania (TLV) si BRD scadeau cel mai mult si in acelasi timp erau cele mai tranzactionate actiuni din piata, cele doua companii fiind de altfel printre principalele vizate de noile taxe introduse de Guvern. Astfel, la ora 10:20, actiunile Banca Transilvania se prabuseau cu 14,4%, foarte aproape de nivelul maxim de scadere permis pe bursa, in vreme ce BRD pierdea 10,9%. Investitorii tranzactionasera in primele minute ale sedintei actiuni TLV in valoare de 32,3 mil. lei, un nivel extrem de mare comparativ cu media obisnuita de lichiditate inregistra de acestea.

Romgaz si Petrom, cele doua companii de pe brusa direct afectate de plafonarea pretului la gaze, scadeau cu 4%, respectiv 5,4%.

La scurt timp dupa deschiderea bursei, indicele BET pierdea 7,5%, BET-FI scadea cu 4,3%, in vreme ce BET-XT scadea cu 7%.

Bursa de Valori Bucuresti a ignorat astfel tendinta in general pozitiva inregistrata miercuri pe pietele externe, in Europa principalii indici marcand cresteri de pana la 0,5%. Cu o seara in urma, in SUA, Bursa din New York a inchis cu o crestere de 0,35% pe indicele Dow Jones.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri