Viorica Dancila, premierul Romaniei, a incercat joi sa clarifice viitorul contributiilor pe care romanii le fac la fondurile de pensii private obligatorii (Pilon II), insa a starnit confuzie mentionand ca “procentul de 2%” ar trebui sa mearga in Pilonul I (sistemul administrat de stat) sau Pilonul III (fondurile de pensii private facultative). Dancila nu a explicat ce reprezinta procentul la care a facut referire.

“Legat de Pilonul II de pensii sunt mai multe aspecte. Dupa cum stiti, 2% poate sa si-l retraga, dar parerea noastra este ca acesti 2% sa mearga in Pilonul I sau in Pilonul III de pensii, astfel incat persoana respectiva sa nu isi retraga banii, sa ii cheltuie si sa ramana fara o protectie sociala si sa poata avea o alternativa”, a declarat Viorica Dancila (inregistrarea video poate fi accesata aici – minutul 05:38).

In proiectul de Ordonanta de Orgenta publicat cu doua zile in urma de Ministerul Finantelor se propune modificarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Principala modificare consta in faptul ca participanii vor putea sa se retraga, dupa 5 ani de contributii, dintr-un fond de pensii Pilon II, insa din activele acestora se va retine un comision de retragere de 2%.

Cel mai probabil, Dancila a confundat comisionul de 2% cu valoarea totala a activelor retrase. In aceste conditii, romanii nu ar putea sa isi retraga propriu-zis banii din fondurile de pensii Pilon II, ci mai degraba vor fi obligati sa ii transfere in sistemul de pensii de stat, sau in fondurile de pensii Pilon III.

Citeste si:
Explicatia premierului despre Pilonul II, dupa taierea contributiilor
Prima explicatie a...

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Detinerile de actiuni ale fondurilor de pensii scad masiv dupa OUG 114