Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Operatorul pietei de energie electrica si gaze naturale din Romania (OPCOM) au prezentat public proiectul de colaborare in ce priveste implementarea pe piata de energie si cea de capital a serviciilor de contraparte centrala (CCP), cu scopul de a elimina in totalitate riscul de contraparte caracteristic celor doua piete si crearea premiselor pentru lansarea de contracte futures cu activ suport pe indici ai pietei de energie din Romania.

„Abordarea pe care BVB si OPCOM o propun este ca, pe langa tranzactiile desfasurate pe pietele administrate de BVB pentru actiuni, obligatiuni, derivate financiare, proiectul CCP sa ofere chiar din prima etapa a lansarii sale servicii de compensare pentru tranzactii desfasurate in piata energiei. De asemenea ne dorim ca tot din prima etapa sa lansam instrumente financiare de tip futures avand activ suport energia electrica. La nivelul pietei de capital locale, proiectul de creare a contrapartii centrale pune bazele unei infrastructuri moderne care sa corespunda celor mai inalte standarde si bune practici din Uniunea Europeana”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, Adrian Tanase, directorul general al BVB.

„Proiectul BVB ofera avantajul eliminarii riscului valutar si a unor costuri suplimentare de evaluare a garantiilor pentru participantii la piata energiei in comparatie cu serviciile de compensare puse la dispozitie de contraparti centrale cu sediul in alte tari ale Uniunii Europene. Din perspectiva pietei de energie electrica, a pietelor centralizate pe care OPCOM le pune la dispozitia operatorilor economici din domeniul energiei electrice, proiectul Casei de Compensare locale al BVB este de natura sa furnizeze o solutie pentru rezolvarea corecta, rapida si sigura a riscului de contraparte”, a declarat Victor Ionescu, director general OPCOM.

BVB a demarat anul trecut un proiect de implementare a unui set de masuri si investitii majore pentru crearea unei infrastructuri moderne in acord cu standardele de bune practici din Uniunea Europeana. Acest proiect a primit confirmarile de sustinere din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), iar planul de afaceri al proiectului si conceptul noii institutii va fi analizat in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor a BVB din 29-30 ianuarie.

In fundamentarea deciziei de afaceri, proiectiile pe primii zece ani in ceea ce priveste veniturile CCP in directiile importante care ii sustin activitatea – piata spot (cash), piata de derivate, venituri financiare, activitatea legata de membri (care reflecta tarifele aferente detinerii calitatii de membru de compensare) – indica un proiect fezabil, avand in vedere o serie de premise conservatoare de crestere a activitatii de tranzactionare in piata de capital si in piata energiei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri