Hidroelectrica a inregistrat in 2018 cel mai mare profit din istorie, castigul net ajungand la nivelul de 1,55 miliarde lei, cu 13,9% mai mult decat in anul precedent, potrivit datelor din raportul anual publicat de Fondul Proprietatea (FP). Fondul a redus insa evaluarea pachetului de actiuni Hidroelectrica pe care il detine cu aproape 400 mil. lei, ca urmare recentelor modificari ale cadrului de reglementare operate de ANRE.

Cifra de afaceri a Hidroelectrica a crescut cu 30,7% in 2018, pana la 4,25 miliarde lei, EBITDA (profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) a crescut cu 35%, la 3 miliarde lei, iar profitul net a atins nivelul record de 1,55 miliarde lei, arata rezultatele financiare preliminare neauditate ale producatorului de energie. Cantitatea totala de energie electrica vanduta in 2018 a fost de 16,9 milioane MWh, in crestere cu 22,7% comparativ cu anul precedent.

Fondul Proprietatea controleaza 20% actiunile Hidroelectrica. In activul net de la 31 decembrie 2018, Fondul Proprietatea evalua acest pachet de actiuni la 4,276 miliarde lei, insa valoarea a fost diminuata la 3,885 miliarde lei.

Ajustarea are loc dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a emis un ordin care prevede ca producatorii trebuie sa vanda energie catre populatie la un pret care sa genereze un profit de maxim 5,66% din suma costurilor justificate (rata reglementata de rentabilitate).

“Ca urmare a cerintelor de reglementare emise de catre ANRE pentru consultare publica in data de 18 ianuarie 2019 si aprobate prin Ordinul 10/ 1 februarie 2019, valoarea participatiei Fondului in Hidroelectrica SA a fost diminuata cu 391 milioane lei in situatiile financiare IFRS pentru exercitiul financiar incheiat la 31 decembrie 2018 comparativ cu raportarea VAN la 31 decembrie 2018”, se mentioneaza in raportul anual al Fondul Proprietatea.

Atat administratorii FP cat si conducerea Hidroelectrica au criticat masurile propuse de ANRE.

Intr-un document al ANRE care cuprinde punctele de vedere ale producatorilor asupra ordinului, reprezentantii Hidroelectrica spun ca metodologia creeaza un mediu economic incert si impredictibil pentru producator, neavand la baza formule concrete de calcul, ci fiind formata doar pe estimari care pot conduce la prejudicii semnificative, marja de profit de aproximativ 5% nefiind suficienta raportat la riscurile suportate.

De asemenea, reprezentantii Fondul Proprietatea au mentionat ca masurile reprezinta o reteta pentru dezastru care va duce la pierderi semnificative pentru companiile din energie si va alunga investitorii din piata.

Franklin Templeton a incasat anul trecut comisioane de 13 mil. euro pentru administrarea Fondul Proprietatea

Franklin Templeton a incasat in 2018 un comision total in valoare de 60,5 milioane lei (13 milioane euro) pentru administrarea Fondul Proprietatea. Suma este cu in scadere cu 22% fata de anul 2017, ca urmare a faptului ca nivelul comisioanelor de distributie pentru dividende si returnari de capital s-a redus de la 16,3 milioane lei in 2017, la 5 milioane lei in 2018.

Templeton incaseaza un comision fix de 1% distributiile pe care Fondul Proprietatea le face. Comisionul de baza incasat de catre Templeton este de 0,6% aplicat capitalizarii medie ponderata a Fondului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri