Inregistrarea unui profit de catre o companie pare sa fi devenit o notiune negativa in Romania, considera Omer Tetik, CEO Banca Transilvania. Afirmatia sefului BT vine in contextul in care mediul de business a criticat vehement noile taxe introduse de Guvern prin Ordonanta 114, cea care include si “taxa pe lacomie” in cazul bancilor locale.

“Profitul in sine a devenit un cuvant foarte urat in Romania; este ca si cand daca faci profit inseamna ca esti implicat in activitati ilegitime”, a declarat Omer Tetik.

Acesta subliniaza importanta felului in care profitul a fost realizat, precum si imporanta felului in care acesta este folosit.

“In ultimii 5-6 ani am avut curat, dorinta si apetit de risc sa facem achizitii de banci si sa crestetem. In felul acesta am dat inapoi valoare celor 30.000 de actionari romani pe care ii avem. Acum suntem intr-o perioada foarte dificila… avem la fel de multe intrebari precum actionarii si investitorii nostri”, a spus Tetik.

Banca Transilvania isi va publica rezultatele financiare anuale la data de 28 februarie. Analistii anticipeaza ca banca va anunta un profit de aproximativ 1,44 miliarde lei pentru anul 2018, in crestere cu 22% comparativ cu anul anterior.

Numarul soferilor activi pe...
Citeste si: Ordonanta Taximetristilor a speriat un sfert din soferii Uber si Bolt

OUG 114 introduce o taxa trimestiala pe activele bancilor din Romania, in functie de nivelul dobanzii ROBOR, astfel:

  • daca media trimestriala a ratelor ROBOR este pana la 0,5 puncte procentuale (pp), inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,1% din valoarea totala a activelor
  • daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 0,51 - 1 pp, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,2%
  • daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 1,01 - 1,5 pp, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,3%
  • daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 1,51 - 2,0 pp, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,4%
  • daca media trimestriala ROBOR este cu peste 2 pp peste pragul de referinta, cota taxei pe active este de 0,5%.

Luna trecuta, reprezentanti ai Guvernului au declarat ca Guvernul va cere BNR schimbarea metodei de calcul a ROBOR sau chiar desfiintarea acestui indicator, astfel incat bancile sa nu mai fie nevoite sa plateasca taxele.

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Ce salarii platesc Petrom, BRD si celalalte mari companii de pe bursa