Listarea pe bursa ofera numeroase avantaje firmelor, printre care eficientizarea, accesul la capital, vizibilitatea sporita si lichidizarea actiunilor, considera sefii unora dintre cele mai mari companii nelistate din Romania. Acestia se tem insa ca listarea le-ar putea impiedica planurile de dezvoltare, in conditiile in care investitorii de pe bursa le-ar putea cere rezultate pe termen termen scurt.

Florin Talpes, Bitdefender: Cand vorbesc cu prietenii americani despre listare, acestia imi spun “Ai innebunit?”

Bitdefender se pregateste pentru o eventuala listare, insa in prezent compania nu are un proiect iminent de listate pe bursa. Florin Talpes, fondatorul producatorului de software, a afirmat de mai multe ori in ultimii ani ca ia in considerare listarea pe bursa a companiei.

“Poate ca am spus ca vrem sa ne listam de prea multe ori. Ne pregatim si ne comportam ca si cum am fi pe bursa, astfel incat, daca luam aceasta decizie la un moment dat, procesul sa fie unul rapid. Avand in vedere ca avem stock-options plan si numerosi actionari pentru o companie nelistata, bursa este o optiune de lichidizare foarte buna, din punctul nostru de vedere acesta fiind un avantaj major”, a afirmat Florin Talpes, prezent la Summitul International al Pietei de Capital Romanesti, organizat de Bursa de Valori Bucuresti.

Talpes se declara “un partizan” al bursei in ciuda faptului ca exista apropiati care i-au recomandat sa evite piata de capital.

Cand vorbesc cu amicii americani despre o listare, acestia imi spun “Ce? Ai innebunit?”. Exista mitul ca iesirea pe bursa poate sa franeze inovatia unei companii. Bursa este adesa asociata birocratiei. Personal, cred ca acestea sunt mituri

Florin Talpes, Bitdefender

Sergiu Negut: Dezavantajul listarii? Faptul ca trebuie sa fii zilnic ‘in forma’

Posibilitatea lichidizarii unei investitii este principalul avantaj al listarii pe bursa, insa aceasta vine la pachet cu dezavantajul raportarilor trimestriale, care trebuie mereu sa ofere o imagine pozitiva a companiei, considera investitorul Sergiu Negut.

Avantajul listarii este ca iti permite sa fii proprietarul prajiturii si sa o mananci in acelasi timp. Dezavantajul este ca trebuie sa fii in forma in fiecare zi pentru rezultatele trimestriale; la fiecare ‘poza’ trimestriala trebuie sa arati bine
Sergiu Negut

El adauga faptul ca, in aceste conditii, o listare poate sa limiteze inovatia intr-o companie. “Este mult mai greu sa explici si sa convingi toti actionarii cu privire la un plan pe 3 ani, decat sa faci acelasi lucru in fata unui consiliu de administratie”.

Marius Stefan: Ca sa te listezi, trebuie sa ai ce arata actionarilor in fiecare trimestru

Atragerea de capital, in special pentru achizitii, este unul dintre cele mai mari avantaje ale listarii pe bursa, considera Marius Stefan, fondatorul companiei de inchirieri de masini Autonom. De asemenea, acesta considera ca bursa reprezinta “o sursa de buna practici” in propria companie.

“Mereu mi-a placut sa citesc rapoartele anuale ale companiilor listate. Chiar daca nu suntem listati, si noi, de 13 ani, realizam un raport anual de 180 de pagini similar celor pe care le fac companiile listate. Piata de capital este o buna metoda pentru a-ti eficientiza compania”, a mentionat Marius Stefan.

De cealalta parte, antreprenorul se teme ca listarea ar putea forta sa schimbe prioritatile companiei, in special in ceea ce priveste planurile pe termen lung.

Un dezavantaj major este focusul pe rezultate pe termen scurt. Noi gandim pe termen mediu si lung, insa daca am fi listati ar trebui sa aratam ceva investitorilor in fiecare trimestru
Marius Stefan, Autonom

Adrian Mihai: Indiferent de cat de bine arata compania ta, uneori depinzi de o declaratie

Adrian Mihai, unul dintre cei trei fondatori ai Fan Courier, spune ca firma de curierat a luat in calcul listarea pe bursa, insa pana in prezent nu au fost facuti pasi concreti in aceasta directie.

“Vizibilitatea este unul dintre marile avantaje pe care bursa le ofera, presa este in general mai atenta la tine. De cealalta parte, dezavantajul listarii este ca indiferent de cat de bine arata compania, uneori depinzi de o singura declaratie, asa cum am vazut in ultima vreme declaratii care au dus bursa in sus sau in jos”, a mentionat Adrian Mihai.

Antreprenorul a facut astfel o referire la numeroasele declaratii facute in ultimele doua luni de reprezentantii Guvernului cu privire la Ordonanta 114, declaratii care au determinat miscari puternic pozitive sau negative ale anumitor actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti.

Dragos Anastasiu: Intelegerea ‘fenomenului’ este o problema pentru antreprenori

Presedintele Grupului Eurolines spune ca “s-a gandit” la o listare pe bursa, insa pana in prezent nu a avut timpul si ocazia de a discuta aprofundat cu specialisti care sa ii prezinte avantajele si dezavantajele listarii.

“Am stat in expectativa sa vad ce se intampla in cazul altor companii care se listeaza. In general, este o probele de intelegere a ‘fenomenului’ in randul nostru, al antreprenorilor romani. Avantajul listarii consta in posibilitatea uni exit controlat din companie. Minisul este ca ai nevoie de o pregatire a companiei. Noi, de exemplu, ne-am dezvoltat haotic, insa inainte de listare trebuie sa ‘cureti’ compania… trebuie sa ai un proiect dedicat separarii clare a activitatii companiei”, a declarat Dragos Anastasiu.

Dragos Petrescu: Listarea pe bursa reprezinta o validare pentru orice antreprenor

Fondatorul lantului de restaurante si cafenele Citi Grill spune ca a luat in considerare posibilitatea listarii, Bursa de Valori Bucuresti fiind prima sa optiune.

“Mi-am dorit sa ma listez si daca ar fi sa fac acest lucru m-as lista in Romania. Brandul meu este romanesc, aici suntem recunoscuti si aici cred ca ar fi cea mai buna alegere sa ne listam. Listarea reprezinta o validare pentru orice antreprenor si arata ca ti-a fost recunoscuta creatia”, a declarat Dragos Petrescu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri