Idea Bank a listat in piata AeRO, administrata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), o emisiune de obligatiuni in valoare totala de 5 milioane euro. Reprezentantii bancii cu actionariat polonez spun ca realizarea unui IPO este o posibilitate reala, insa nu au dat detalii despre momentul cand o asemenea tranzactie ar putea avea loc.

“Intr-adevar, avem in plan sa realizam si un IPO pe bursa, dar pana sa facem acest lucru mai sunt cativa pasi de urmat. Listarea depinde foarte mult de contextul economic, insa este unul dintre obiectivele noastre in urmatorii ani”, a declarat Mioara Popescu (foto), presedinte executiv Idea Bank.

Banca Transilvania (TLV), BRD si Patria Bank (PBK) sunt cele trei banci listate in prezent pe Bursa de Valori Bucuresti.

Emisiunea de obligatiuni Idea Bank cuprinde 5.000 obligatiuni subordonate, negarantate, neconvertibile, denominate in euro, cu o valoare nominala de 1.000 euro, cu scadenta in decembrie 2024, in valoare totala de 5 milioane euro. Obligatiunile au o dobanda fixa anuala, de 8,5%, platibila semestrial. Operatiunea a fost intermediata de brokerii de la BT Capital Partners, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania.

“Nivelul dobanzii este determinat de faptul ca acestea sunt negarantate, subordonate si au fost acceptate ca fiind elemente de capital de rangul 2. Prin urmare, riscul care se afla in spatele acestor obligatiuni a determinat pretul, aceasta fiind in general dobanda practicata pentru obligatiunile din respectiva categorie”, a explicat Mioara Popescu.

Obligatiunile au fost vandute prin intermediul unui plasament privat, oferta fiind subscrisa integral de fonduri mutuale romanesti.

Plasamentul de obligatiuni Idea Bank a fost inchis la data de 14 decembrie 2018, iar decontarea s-a realizat la data de 18 decembrie 2018, cu putin timp inainte ca Guvernul sa anunte Ordonanta 114, cea care a introdus puternic criticata taxa pe activele bancare in functie de nivelul ROBOR.

La inceputul acestui an, reprezentantii BNR au declarat ca taxa “pe lacomie” va afecta puternic sectorul bancar, urmand ca unele banci sa nu poata rezista in piata in conditiile actuale. Intr-un raport semnat de viceguvernatorul Florin Georgescu, BNR a recomandat Guvernului sa ia in considerare si posibilitatea in care ar trebui sa aiba bani pentru a salva bancile.

“Rentabilitatea activelor in cazul nostru este sub nivelul prognozat de taxe, dar cred ca pana la urma va fi gasita o solutie. Ma refer atat la noi ca banca, insa si la nivel guvernamental cred ca se vor gasi solutii astfel incat sa nu se ajunga la o situatie in care anumite banci sa fie nevoite sa iasa din piata”, mentioneaza Mioara Popescu.

Intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, Steven van Groningen, presedintele Raiffesen Bank Romania, estimase ca taxa pe active va ajunge la 1,2% pe an, in conditiile in care rentabilitatea activelor in sistem este de aproximativ 1,7%. “Daca taxam activele cu 1,2%, ramane 0,5%, asta in cazul in care rentabilitatea este distribuita egal pe sistemul bancar, dar nu este. Si atunci vor fi banci care imediat intra pe pierdere”, a mentionat van Groningen.

Sursa foto: Idea Bank

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri