Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a actualizat la inceputul acestei luni Declaratia Unica pe care contribuabilii trebuie sa o completeze pentru declararea impozitului si contributiilor sociale datorate pe veniturile realizate in anul 2018. Initial, Declaratia Unica trebuia completata si trimisa pana la finalul saptamanii trecute (15 martie), insa termenul a fost extins pana la data de 31 iulie 2019.

Lansata pentru prima data anul trecut, Declaratia Unica inlocuieste mai multe formulare pe care contribuabilii erau nevoiti anterior sa le completeze (Formularul 200, Formularul 201, Formularul 600, etc.).

Declaratia Unica (format .pdf) poate fi descarcata de pe website-ANAF sau direct accesand acest LINK. Documentul trebuie completat si trimis atat de catre investitorii care au inregistrat un castig net in 2018, cat si de catre investitorii care au inregistrat o pierdere neta la nivelul anului trecut.

Declaratia Unica - Exemplu de completare

In prima parte a documentului se completeaza datele de identificare iar in sectiunea “A.4. – Cod de identificare fiscala”, va fi completat propriul Cod Numeric Personal (CNP).

Declaratia Unica: Date de identificare

In sectiunea B, va fi selectata subsectiunea I.1.1 “Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania, impuse in sistem real”.

Declaratia Unica: Date privind impozitul pe veniturile realizate

Dupa selectarea optiunii mentionata anterior, faceti click pe optiunea “Salt la sectiune” si veti fi adus la noua pagina generata: subsectiunea I.1.1.A “Date privind activitatea desfasurata”. La aceasta pagina trebuie selectata optiunea 9 “Transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si transferul aurului financiar”.

Declaratia Unica: Date privind activitatea desfasurata

La urmatoarea subsectiune (I.1.1.B. “Date privind impozitul anual datorat), se completeaza punctul 4 “Castig net anual” si punctul 6 “Pierderi fiscale/nete reportate din anii precedenti”.

Declaratia Unica: Date privind impozitul anual datorat

Pentru a completa aceste doua puncte veti avea nevoie de Fisa de Portofoliu (vezi exemplul de mai jos) furnizata anterior de casa de brokeraj al carei client sunteti. Bazandu-va pe informatiile din Fisa, veti putea calcula daca in anul 2018 ati avut o pierdere sau un castig net ca urmare a tranzactiilor realizate pe bursa. In exemplul de mai jos, investitorul a avut in 2018 castiguri de 150.000 lei si pierderi de 50.000 lei, ceea ce inseamna ca la nivelul intregului an a inregistrat un castig net de 100.000 lei, suma care trebuie completata in Declaratia Unica.

Exemplu Fisa de Portofoliu

Anul acesta, ANAF a introdus si o sectiune unde investitorii pot completa eventuala pierdere neta din anii precedenti (punctul 6 “Pierderi fiscale/nete reportate din anii precedenti”). Bazandu-se pe Fisele de Portofoliu primite in anii anteriori, investitorul poate completa aici pierderea neta inregistrata in precedentii 7 ani (2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011). Pierderea va fi scazuta automat din castigul inregistrat in anul 2018, la punctul 7 rezultand astfel castigul net anual impozabil recalculat. La aceasta suma se aplica impozitul de 10%, rezultand impozitul final pe care il aveti de platit (punctul 9).

In cazul in care trimiteti declaratia pana la termenul limita (31 iulie) si online, prin intermediul portalului Spatiul Privat Virtual (SPV), veti beneficia de o reducere de 5% a impozitului total pe care il aveti de platit.

Pentru a beneficia de aceasta reducere, dupa completarea sectiunii mentionata mai sus (I.1.1.B. “Date privind impozitul anual datorat), accesati subsectiunea I.5.1 “Obligatii privind impozitul pe venitul realizat” si faceti click pe optiunea “Aplic Bonificatia”. Formularul va fi astfel completat automat cu bonificatia de care beneficiati (in cazul de fata, 400 de lei).

Declaratia Unica: Bonificatie pentru depunere la timp

Ce se intampla daca anul trecut ati avut castiguri nete mai mari de 22.800 lei

Daca in anul 2018 ati avut un castig net mai mare de 22.800 lei (precum in exemplul prezentat in articol), adica echivalentul a 12 salarii minime pe economie, veti fi nevoit sa platiti si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS).

Astfel, in Declaratia Unica selectati subsectiunea I.3.2 “Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate(CASS) datorata pentru anul 2018”, urmand ca apoi sa faceti click pe optiunea “Salt la sectiune”.

Declaratia Unica: CASS

In noua sectiune accesata (I.3.2. Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata pentru anul 2018) completati campul 1.5 “Venit si/sau castig din investitii”, celelalte campuri urmand sa ramana necompletate.

Mai jos, completati baza anuala de calcul a CASS – in cazul de fata 22.800 lei deoarece baza anuala de calcul este plafonata la acest nivel (12 salarii minime).

Si in acest caz puteti beneficia de o reducere de 5% a impozitului total pe care il aveti de platit, daca realizati plata online si inainte de termenul limita. Pentru a beneficia de aceasta bonificatie, accesati subsectiunea I.5.3. “Obligatii privind plata CASS” si faceti click pe optiunea “Aplic bonificatia”.

La finalul documentului (sectiunea C.I.) este prezentat un sumar al sumelor pe care le aveti de plata si al eventualelor bonificatii de care beneficiati.

Trimiterea Declaratiei Unice si plata impozitului

Dupa finalizarea completarii, se revine la prima pagina a Declaratiei Unice si se acceseaza optiunea de validare a formularului. In cazul in care nu exista erori de completare, formularul va fi validat si poate fi trimis ANAF prin intermediul portalului Spatiul Privat Virtual (SPV), accesand aceasta pagina, dupa ce v-ati logat in prealabil in propriul cont.

Pe adresa de email furnizata, veti primi un cod numeric ce reprezinta indexul de incarcare al Declaratiei Unice, precum si un link la pagina de internet de unde veti putea descarca recipsa (vezi foto mai jos). ANAF recomanda descarcarea si pastrarea recipsei.

Recipsa Declaratia Unica

Cea mai simpla metoda de plata a impozitului pe care il aveti de platit este cea cu cardul, prin intermediul Sistemului National Electronic de Plati, disponibil la adresa de internet www.ghiseul.ro.

Toate metodele de plata sunt prezentate la finalul Declaratiei Unice (cash la Posta Romana/Trezorerie, virament bancar, etc.).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri