Valoarea detinerilor de actiuni ale fondurilor de pensii private obligatorii (Pilon II) a scazut cu aproximativ 1,3 mld. lei (283 mil. euro) in decembrie 2018 si ianuarie 2019 – dupa anuntarea Ordonantei Taxelor (OUG 114), iar expunerea pe bursa a fondurilor a ajuns la minimul ultimilor 5 ani. Saptamana aceasta, presedintele SenatuluI Calin Popescu Tariceanu s-a declarat dezamagit ca fondurile de pensii fac plasamente “super prudente”.

Fondurile de pensii Pilon II aveau active nete in valoare totala de 48 mld. lei la sfarsitul lunii ianuarie, 16,5% din acesti bani fiind investiti in actiuni, potrivit celor mai recente statistici ale APAPR. Ultima data cand procentul a scazut sub 17% a fost in luna mai 2014.

Scaderea investitiilor pe bursa a avut loc in contextul introducerii OUG 114, anuntata initial la jumatatea lunii decembrie. Ordonanta, puternic criticata de mediul de afaceri, a introdus o serie de taxe asupra bancilor, companiilor din energie si companiilor de telecomunicatii si a marit semnificativ cerintele de capital pentru administratorii de pensii.

In acest context, perspectivele mai multor companii de pe Bursa de Valori Bucuresti au devenit negative, in piata fiind inregistrate vanzari masive care au prabusit cotatiile actiunilor. Actiunile Banca Transilvania reprezinta principala investitie pe bursa a fondurilor de pensii Pilon II. Cotatia bancii a scazut cu 12,3% de la momentul anuntarii OUG 114 si pana in prezent.

Pe langa investitiile pe bursa, fondurile de pensii private obligatorii mai au plasamente in titluri de stat, obligatiuni si conturi bancare.

Calin Popescu Tariceanu a afirmat miercuri ca "oful sau cel mare" este ca aceste fonduri nu investesc mai mult in economie si agricultura si aleg sa faca "plasamente super prudente". Presedintele Senatului, citat de Digi 24, a dat insa semnale ca Guvernul ar vrea sa faca pace cu administratorii fondurilor, despre negocierile privind modificare OUG 114 acesta mentionand ca “oamenii (n.red administratorii) sunt foarte de inteles, intelegatori, si noi suntem intelegatori si cautam o solutie care sa fie acceptabila pentru ambele parti”.

Guvernul si administratorii de fonduri au avut mai multe contre in ultima perioada. Luna trecuta, Darius Valcov, consilier al premierului Viorica Dancila, criticase administratorii pentru faptul ca in 2018 randamentul fondurilor de pensii private nu a reusit nici macar sa bata nivelul inflatiei. De cealalta parte, prin vocea APAPR, administratorii au subliniat ca performantele slabe de anul trecut au fost determinate chiar de o decizie a Guvernului, si anume de introducerea OUG 114.

“Acesta a fost unul din principalele motive pentru care anul 2018 a fost singurul an de la infiintarea Pilonului II cand randamentul la nivelul unui an a fost sub rata inflatiei”, au declarat reprezentantii fondurilor.

Randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon II de la start (20 mai 2008) si pana la finele anului 2018 a fost de 127,1%, adica un randament mediu anualizat de 8,03% pentru toata perioada de functionare a Pilonului II. Acest indicator este cu mult peste rata totala inflatiei din perioada analizata (36,3%), respectiv rata medie anualizata a inflatiei pentru exact aceeasi perioada (2,95%).

Erata: In versiunea initiala a articolului, se mentiona, in mod eronat, ca fondurile de pensii au realizat “vanzari nete de aproximativ 1,3 mld. lei”. Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat in Romania (APAPR) nu ofera statistici cu privire la vanzarile/achizitiile realizate de fondurile de pensii private obligatorii, iar reprezentantii APAPAR nu au putut mentiona nivelul exact al vanzarilor realizate de fondurilor de pensii in intervalul decembrie 2018 - ianuarie 2019.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri