Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va implini anul acesta 24 de ani de activitate, o perioada in care desi piata a facut progrese, nivelul dezvoltarii ramane in continuare unul sub asteptari. Chiar daca de-a lungul timpului “vina” pentru lipsa unei dezvoltari accelerate a fost aruncata dintr-o tabara in alta, realitatea ramane aceea ca atat mediul politic, conducerile BVB, dar si nivelul redus de educatie financiara al romanilor au impiedicat o repetare a mult ravnitului model polonez.

Prima bursa de valori din Romania a fost infiintata in anul 1881, insa activitatea acesteia a fost suspendata in perioada regimului comunist.

La 1 aprilie 1995 Bursa de Valori Bucuresti se reinfiinta in baza unei decizii a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), institutie nou creata de Guvern. Inaugurarea oficiala a avut loc la 23 iunie 1995, in vreme ce prima sedinta de tranzactionare a avut loc pe 20 noiembrie 1995.

Statul a fost cel care a creat premisele legale pentru infiintarea BVB. Reinfiintarea pietei a avut insa loc la initiativa a 25 de brokeri, sau mai exact firme de intermediere, care primisera autorizatie legala de la CNVM. Aceste firme s-au constituit in Asociatia Bursei. Printre primii membri se aflau Institutul Roman de Investitii, Romaxa, precum si Broker Cluj.

Stere Farmache, primul director general al BVB dupa reinfiintarea din 1995

Reinfiintarea Bursei de Valori Bucuresti s-a aflat in stransa legatura si cu procesul de privatizare al sectoarelor economiei.

In acest context, BVB a avut un nou inceput promitator, ajungand in anii 1998-1999 la circa 127 de companii listate in piata principala, maximul istoric. Printre acestea s-au aflat nume importante, care in prezent nu mai sunt listate, precum Dacia, Sidex Galati, Terapia Cluj sau Arctic Gaesti.

In aceeasi ani, piata RASDAQ a fost pur si simplu inundata de listarea a peste 5.000 de companii, majoritatea mici societati pe care statul vroia sa le privatizeze. O buna parte dintre acestea erau reprezentate si de foste CAP-uri (Cooperative Agricole de Productie), mai nou denumite „Agromec-uri”.

Odata cu trecerea timpului, numarul societatilor a scazut semnificativ, din motive diferite. Unele companii au fost delistate dupa ce au fost preluate de investitori straini (cazul Dacia), iar altele, in special din randul celor listate pe RASDAQ, s-au delistat in urma unor falimente sau pur si simplu din cauza radierii societatii (cazul mai multor agromec-uri). De altfel, piata RASDAQ a fost desfiintata in octombrie 2015, ea fiind inlocuita cu versiunea moderna – piata AeRO.

Anul 2007 a reprezentat punctul maxim atins de Bursa locala, atat din punctul de vedere al cotatiilor actiunilor, cat mai ales prin prisma valorii tranzactiilor zilnice executate in piata. Majoritatea actiunilor au atins in acel an cele mai mari niveluri din istorie. In privinta rulajelor, valoarea medie zilnica a lichiditatii in 2007 a fost de circa 17-20 mil. euro, comparativ cu cea de aproape 10 mil. euro din primele doua luni ale acestui an.

In prezent, Bursa de Valori Bucuresti este condusa din functia de CEO de catre Adrian Tanase, fostul sef al NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private din Romania. Unul dintre principalele obiective ale acestuia este convingerea agentiilor de evaluare in privirea promovarii BVB in categoria pietelor emergente, de la statutul de piata de frontiera pe care il are in prezent.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri