Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar trebui sa creasca in medie cu inca 4,6% pentru a recupera prabusirea cauzata in decembrie anul trecut de anuntarea Ordonantei Taxelor (OUG 114). Piata reintra intr-o stare de normalitate dupa ce, vineri, reprezentantii Guvernului au adoptat o varianta ‘indulcita’ a Ordonantei care initial a declansat un val de critici fara precedent din partea reprezentantilor mediului de afaceri romanesc.

“De trei luni de zile vorbim doar despre Ordonanta… o sa incepem, in sfarsit, sa uitam acum. Bursa si actiunile ar trebui sa evolueze din nou pe baza teoriilor fundamentale: dividendele, dinamica rezultatelor financiare si celelalte cifre revin in atentie”, a declarat Simion Tihon, broker in cadrul societatii de intermediere financiara Prime Transaction.

BET, idicele care urmareste evolutia celor mai importante 16 actiuni de pe bursa, a crescut cu 9% in primul trimestru din acest an, insa chiar si asa mai are de recuperat 4,6% pentru a reveni la nivelul dinaintea OUG 114.

“In piata era asteptata modificarea Ordonantei. Anuntul de vineri nu a fost o surpiza, lucru dovedit si de faptul ca valoarea tranzactiilor se mentinea una redusa chiar si dupa adoptarea variantei modificate a legii. Dupa ce piata a cazut ca urmare a anuntului din decembrie al noilor taxe, este dificil ca pretul actiunilor pe bursa sa revina imediat la valoarea initiala”, mentioneaza Tihon.

Compania Evolutie de la OUG 114 si pana in prezent* Evolutie T1 2019 Evolutie in primele doua saptamani dupa OUG 114**
BRD -2,6% +14% -14,6%
Banca Transilvania -11,7% +3,4% -14,6%

*Evolutie in perioada 19 decembrie - 29 martie

**Evolutie in perioada 19 decembrie - 31 decembrie

Bancile au fost cele mai afectate companii de Ordonanta Taxelor, iar actiunile acestora inca mai au de recuperat pierderi cauzate de vanzarile masive de actiuni inregistrate in decembrie pe bursa.

Astfel, actiunile Banca Transilvania se afla in momentul de fata cu 11,7% sub nivelul inregistrat inaintea anuntarii OUG 114 (18 decembrie 2016), in vreme ce BRD se afla cu 2,6% sub acelasi nivel. Atat BRD cat si Banca Transilvania scazusera cu 14,6% fiecare in cele doua saptamani de foc de la finalul lunii decembrie, dupa anuntul facut de Guvern.

“Diferenta dintre cele doua consta si in faptul ca BRD a anuntat unul dintre cele mai mari dividende de pe bursa anul acesta (n.red. randament 12,5%) cu o data a platii apropiata (31 mai), in vreme ce Banca Transilvania a anuntat un dividend si actiuni gratuite care au o data a platii mai indepartata (5 august)”, explica brokerul Prime Transaction.

Dividendul anuntat de Banca Transilvania are un randament brut de 8% si va fi platit la data de 14 iunie. In plus, banca vrea sa distribuie si o actiune gratuita pentru fiecare 12 detinute de actionari (randament aproximativ 8,3%).

Companiile din energie aproape au recuperat toate pierderile cauzate de OUG 114

Compania Evolutie de la OUG 114 si pana in prezent Evolutie T1 2019 Evolutie in primele doua saptamani dupa OUG 114
Petrom +2,8% +19,4% -13,8%
Nuclearelectrica +0,1% +19,2% -16%
Romgaz -2,3%*** +16,3% -16,1%***
Electrica -0,5% +13,8% -12,6%

*Evolutie in perioada 19 decembrie - 29 martie

**Evolutie in perioada 19 decembrie - 31 decembrie

***Evolutia actiunii Romgaz a fost ajustata cu dividendul distribuit de companie la data de 28 decembrie

OUG 114 a introdus initial o taxa anuala de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, iar pretul gazelor a fost plafonat la nivelul de 68 lei/MWh, in ciuda faptului ca piata este teoretic liberalizata.

In noua varianta a Ordonantei, operatorii pe baza de carbune au fost exceptati de la plata taxei de 2%, iar de pretul plafonat la gaze vor beneficia doar consumatorii casnici si CET-urile care livreaza agent termic populatiei (in varianta initiala si consumatorii industriali beneficiau de pretul plafonat la gaze).

Aceste modificari, precum si dividendele substantiale anuntate, au facut ca actiunile din energie sa recupereze aproape integral pierderile inregistrate pe bursa dupa anuntul OUG 114.

Cu un dividend peste media cu care a obisnuit investitorii, o crestere a pretului la barilul de petrol de 28% in T1 si cu o activitate mai putin afectata de plafonarea pretului la gaze naturale, Petrom este liderul incontestabil in cursa de recuperare a pierderilor provocate de OUG 114. Astfel, actiunile companiei sunt deja cu 2,8% peste pretul inregistrat inaintea Ordonantei, iar in primul trimestru din acest an au crescut cu 20% - a doua cea mai mare crestere de pe Bursa de Valori Bucuresti luand in calcul doar actiunile lichide.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri