Reprezentantii Fondul Proprietatea (FP) ar putea ataca in instanta OUG 114/2018 (Ordonanta Taxelor) avand in vedere ca implementarea acesteia ar discrimina producatorii de energie electrica prin modalitatea diferita de taxare introdusa.

“Obiectivul principal pe care il avem este minimizarea impactului financiar asupra companiei. Exista posibilitatea ca schimbarea de saptamana trecuta sa fi introdus o discriminare intre producatorii de energie; este o masura foarte discutabila ce ar putea sa fie vazuta ca ajutor de stat pentru anumite companii. De asemenea, vom analiza serios pierderile financiare cauzate de OUG 114 si vom putea actiona in instanta pe baza acestora. Luam in calcul si o actiune la Curtea Europeana de Justitie avand in vedere ca ar putea exista incalcari ale directivelor UE”, a declarat Johan Meyer, managerul Fondul Proprietatea.

Cu o saptamana in urma, Guvernul a adoptat o serie de modificari la mult-contestata Ordonanta a Taxelor. In sectorul energetic a fost mentinuta plafonarea pretului la gaze la nivelul de 68 lei/MWh (dar s-a amanat cu o luna, urmand a se aplica de la 1 mai), in timp ce de la plata impozitului de 2% pe cifra de afaceri a afaceri au fost exceptati operatorii pe baza de carbune.

Hidroelectrica este afectata si de un nou ordin ANRE care forteaza compania sa livreze pe piata reglementata 65% din productie la preturi care sa permita un profit de cel mult 5% din suma costurilor justificate, aferente activitatii de producere a energiei electrice. Totusi, impactul asupra Hidroelectrica al acestor noi reglementari va fi cu adevarat vizibil abia anul viitor, avand in vedere ca societatea are deja semnate contracte de vanzare pentru anul 2019.

“Hidroelectrica are deja cel mai mic cost de productie al energiei electrice si ajunge astfel sa subventioneze practic producatorii ineficienti. Profitul de anul acesta al Hidroelectrica nu va fi extrem de afectat, probabil vom vedea o scadere cu 10% (aproximativ 150 mil. lei) cauzata de aceste masuri, insa prejudiciile vor creste in urmatorii ani cand se va face simtit procentul de 65%”, a mentionat Johan Meyer.

Hidroelectrica a inregistrat in 2018 cel mai mare profit din istorie, castigul net ajungand la nivelul de 1,55 miliarde lei, cu 13,9% mai mult decat in anul precedent.

Meyer, despre neatingerea tintei de discount: Greu cand in piata au loc evenimente pe care nu le putem controla

Administratorii Fondul Proprietatea au trecut fara probleme de Adunarile Generale ale Actionarilor Fondul Proprietatea, Franklin Templeton obtinand prelungirea mandatului chiar daca obiectivul reducerii discountului de tranzactionare la 15% a ramas neindeplinit. La finalul lunii trecute, discountul fata de VAN la care actiunile FP se tranzactionau era de 34%.

“Desigur ca vrem in continuare sa coboram sub nivelul de 15%, insa pretul din piata al actiunii FP este un factor determinant, iar atunci cand avem evenimente externe atat de semnificative cu impact asupra pietei este dificil sa spunem cand vom ajunge la discount-ul dorit”, a comentat Johan Meyer.

La jumatatea lunii decembrie 2018, dupa anuntul Ordonantei Taxelor, Bursa de Valori Bucuresti s-a prabusit. In cele doua saptamani care au urmat anuntului initial al Ordonantei, BET, cel mai important indice al pietei, a scazut cu 12%, in vreme ce actiunile Fondul Proprietatea au pierdut 7,4%. Avand in vedere cotatia inregistra joi pe bursa, titlurile FP ar trebui sa urce cu inca 3,3% pentru a reveni la nivelul “pre-ordonanta”.

Tot in AGA de joi, actionarii Fondul Proprietatea au aprobat distribuirea unui dividend brut de 0,0903 lei/actiune, care in prezent ar genera un randament de 9,7%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri