Fondul mutual OTP Real Estate & Construction (OTP REC), a generat un castig de 8,55% pentru investitori in primul trimestru din acest an, recuperand pierderea de 5,4% inregistrata anul trecut. Fondul a anuntat si primele dividende trimestriale, o premiera in industria fondurilor de investitii din Romania.

Fondul OTP REC plaseaza banii investitorilor in actiuni si obligatiuni ale unor companii internationale care activeaza in sectorul imobiliar si al constructiilor. OTP Asset Management (AM), divizia de fonduri de investitii a OTP Bank, a lansat fondul in toamna anului trecut, mizand pe atragerea romanilor care prefera investitiile imobiliare si care vor sa obtina venituri regulate, precum cele din chirii.

Investitia minima in fond este de 500 de lei, iar comisionul anual este de 2% din active. Achizitiile si vanzarile unitatilor de fond nu sunt taxate in niciun fel de OTP AM.

In cele aproximativ patru luni de functionare de anul trecut, OTP REC a inregistrat o scadere de 5,4%, in vreme ce anul acesta fondul a urcat cu 8,55%.

“Scaderea din 2018 a fost cauzata de volatilitatea inregistrata la final de an pe S&P 500, care a ‘contagiat’ si piata RATE-urilor in care investim. De asemenea, pozitionarea Rezervei Federale, prin cresterile ratei de dobanda de anul trecut, a reprezentat un alt motiv pentru scaderi. Anul acesta in schimb, avand in vedere ca nu se mai anticipeaza noi cresteri ale dobanzii cheie in SUA, situatia s-a stabilizat”, a explicat Daniel Dumitrescu, managerul fondului.

OTP REC investeste preponderent in titlurile emise de companii de tip REIT (Real Estate Investment Trust) si REOC (Real Estate Operating Company). La sfarsitul primului trimestru din 2019, aproape 68% din averea fondului era investita in actiuni ale unor astfel de companii, 13,4% in depozite bancare, 10,4% in obligatiuni suverane si 8,4% in obligatiuni corporative.

Circa 70% din totalul investitiilor in actiuni ale fondului reprezinta expunere pe companii americane, restul de 30% reprezentand expunere europeana.

Fondul OTP si-a asumat ca va face in fiecare trimestru distributii de dividende catre investitori, o premiera pentru industria romaneasca a fondurilor mutuale. Banii pentru dividende provin din incasarile fondului de la companiile in care investeste (cupoane obligatiuni, dividende, alte distributii de cash).

In primul trimestru din acest an, OTP REC a distribuit un dividend de 3,55 lei/unitate fond, care ar genera un randament de 0,7% luand in calcul cotatia unitatilor de fond de la data de 9 aprilie 2019.

Reprezentantii OTP Asset Management se asteapta ca nivelul cel mai consistent al dividendelor sa fie inregistrat in trimestrele 2 si 3 ale anului.

“Randamentul dividendelor pe care le distribuim devine relevant dupa un an de zile, adica dupa ce facem patru distributii. Estimam ca fondul va avea cele mai mari incasari de la companiile in care investeste in trimestrul 2 si in trimestrul 3, avand in vedere ca atunci sunt de obicei distribuite dividendele anuale si semestriale – cele mai consistente in mod normal”, mentioneaza Dan Popovici, CEO OTP Asset Management.

OTP REC avea in administrare active de 5,5 mil. lei la finalul lunii martie 2019.

Sursa foto: OTP Bank

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri