TMK Europe, o firma inregistrata in Germania prin care concernul rus OAO TMK controleaza fabrica romaneasca de tevi TMK Artrom (ART), va scoate la vanzare pe bursa aproape 60% din actiunile existente ale Artrom, insa cel mai probabil acestia isi vor mentine pozitia de control in cadrul companiei dupa o majorare de capital. Rusii vor astfel sa stranga din piata cel putin 62 mil. euro pentru a-si plati propria achizitie a producatorului de otel TMK Resita.

TMK Europe controleaza 92,7% din actiunile TMK Artrom. De asemenea, pana anul trecut, TMK Europe controla integral si fabrica de otel TMK Resita. La finalul lui 2019, TMK Artrom a preluat insa TMK Resita in urma unei tranzactii in valoare de 62,2 mil. euro. Suma urmeaza sa fie platita de TMK Artrom incepand cu anul 2019, timp de cinci ani, in rate egale de aproximativ 12,4 milioane euro.

Cu scopul declarat de a obtine lichiditati pentru diminuarea datoriilor TMK Artrom, rusii au aprobat la 5 aprilie 2019 o majorare de capital prin contributii in numerar prin emiterea a 75.000.000 de noi actiuni. Mecanismul de determinare a pretului de emisiune al noilor actiuni va lua in considerare conditiile prevalente ale pietei, pretul efectiv urmand sa fie stabilit de catre Consiliul de Administratie.

“Consiliul de Administratie va lua in considerare, atunci cand va determina pretul de emisiune al noilor actiuni, pretul de vanzare per actiune pe care urmeaza sa il stabileasca actionarul vanzator (n.red. TMK Europe) in oferta publica secundara avuta in vedere de catre actionarul majoritar al Societatii (n.red TMK Europe), daca aceasta se va concretiza”, explica oficialii companiei intr-un raport trimis bursei.

TMK Europe a anuntat miercuri ca va demara o oferta publica secundara (SPO) in cadrul careia vrea sa vanda pana la 69 milioane de actiuni TMK Artrom existente (59,39% din actualul capital social al companiei). Totusi, presupunand ca majorarea de capital aprobata de actionari se va realiza, cele 69 milioane de actiuni din SPO ar reprezenta doar 36% din companie, TMK Europe urmand sa ramana astfel cu o pozitie de control, de 56,7% din TMK Artrom.

Artrom nu va incasa direct niciun ban din oferta, insa rusii spun ca vor folosi sumele obtinute pentru a subscrie o suma reprezentand echivalentul in lei a 62,3 mil. euro in majorarea de capital mentionata mai sus.

Pentru a scadea gradul de indatorare al Artrom, suma care urmeaza a fi colectata in majorarea de capital va fi utilizata, in principal, pentru plata de catre Artrom a pretului achizitiei din data de 21 decembrie 2018, de la TMK Europe, de actiuni in capitalul social al TMK Resita.

Oferta secundara de actiuni TMK Artrom va fi intermediata de brokerii de la Raiffeisen, Wood, BT Capital Partners si Renaissance Securities. Data exacta a ofertei nu a fost anuntata, TMK Europe asteptand aprobarea prospectului de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF)

Grupul TMK Artrom este format din firmele TMK Artrom, TMK Resita, TMK Italia, TMK Industrial Solutions si TMK Assets. Impreuna, acestea formeaza unul dintre cei mai mari producatori si furnizori europeni de tevi industriale din otel fara sudura.

Grupul valorifica integrarea pe verticala, care ii permite ca, prin intermediul uzinei din Resita sa produca tagle de inalta calitate, care apoi sunt transformate in tevi industriale din otel fara sudura la uzina Grupului din Slatina si, ulterior, vandute in intreaga lume prin intermediul societatilor sale specializate in vanzari. La 31 decembrie 2018, capacitatea anuala a Grupului privind productia tevilor din otel fara sudura se ridica la 200 mii tone.

Grupul produce atat tevi pentru utilizari obisnuite cat si premium cu diverse aplicatii industriale (inclusiv inginerie mecanica) in industriile producatoare de energie, petrochimica, de automobile, de prelucrare industriala, de cilindri hidraulici precum si in alte industrii.

In anul 2018, Grupul a generat venituri totale in valoare de 1,39 mld. lei si un profit net de 79,5 mil. lei. In primele trei luni ale anului 2019, veniturile totale totalizeaza 336,1 mil. lei, iar profitul net a fost de 0,3 mil. lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri