Executivul intentioneaza sa initieze o oferta publica pentru vanzarea unui pachet de 10% actiuni nou emise la Hidroelectrica si de 15% la Complexul Energetic Oltenia, conform Programului de convergenta 2019-2022, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

"Guvernul are in vedere initierea unei oferte publice primare pentru vanzarea unui pachet de 10% actiuni nou emise la SPEEH Hidroelectrica S.A., respectiv
15% actiuni nou emise la Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A., prin majorare de capital social", se mentioneaza in documentul citat de Agerpres.

Acesta precizeaza ca Ministerul Energiei continua procesul de restructurare in vederea eficientizarii activitatii Complexului Oltenia si a Companiei Nationale a Uraniului, precum si procesul de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara.

"In ceea ce priveste Complexul Energetic Oltenia S.A., a fost aprobata in cursul anului 2018 Strategia CEO pentru perioada 2019-2030, care vizeaza restructurarea si eficientizarea activitatii in vederea cresterii atractivitatii societatii pentru investitori. De asemenea, compania a demarat o serie de proiecte de investitii in vederea
modernizarii si alinierii la normele de mediu. In 2018 a demarat proiectul ce vizeaza reparatia capitala a grupului nr. 5 de 330 MW de la Rovinari, urmand sa continue
investitiile majore demarate in anii anteriori", se arata in programul de convergenta.

Referitor la Compania Nationala a Uraniului S.A. (CNU), se face mentiunea ca aceasta este in curs de restructurare in vederea eficientizarii, dupa ce, printr-o decizie a Comisiei Europene a fost autorizata acordarea unui ajutor de salvare pentru CNU. Astfel, societatea a elaborat si notificat Comisiei Europene un Plan de restructurare in colaborare cu un consultant independent, plan care este in prezent in curs de revizuire, urmand sa contina o serie de masuri de restructurare operationala, tehnica, tehnologica si de mediu.

In ceea ce priveste situatia Societatii Complexul Energetic Hunedoara S.A., in document se precizeaza ca la sfarsitul lui 2018, Comisia Europeana a emis o Decizie prin care a stabilit ca imprumuturile acordate in favoarea CEH constituie ajutoare de stat acordate in mod ilegal de Romania si sunt incompatibile cu piata interna.

"Astfel, MFP prin ANAF are sarcina sa recupereze ajutoarele incompatibile. In prezent, la nivelul Ministerului Energiei, Ministerului Finantelor Publice, ANAF si Consiliului Concurentei, se analizeaza diverse scenarii de reorganizare a activitatii CEH. De asemenea, a fost realizat de catre un expert independent (firma Glowny Institut Gornictwa - Polonia) un studiu menit sa expertizeze dimensiunea riscului asociat cu inchiderea brusca a minelor Lonea si Lupeni din cadrul CEH. Acest studiu urmeaza a fi inaintat CE in vederea identificarii solutiilor optime pentru inchiderea in siguranta a acestor doua mine, pentru care Romania a notificat un program de inchidere", se mai scrie in program.

Guvernul a aprobat miercuri Memorandumul privind Programul de convergenta 2019-2022. Documentul are la baza prevederile Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2019-2021 si prognoza cadrului macroeconomic pe termen mediu 2019-2022.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri