Companiile care extrag titei din Romania vor plati la bugetul de stat redevente in functie de cotatia barilului Brent de pe Bursa din Londra, potrivit unui ordin al presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), publicat vineri in Monitorul Oficial si citat de Agerpres.

"Se considera titei de referinta, cu caracteristici fizico-chimice si conditii de calitate si de piata asemanatoare tipurilor de titei din productia interna, sortimentul Brent", se precizeaza in proiectul citat.

Anul trecut, cotatiile titeiului Brent au avut o medie de 71,06 dolari pe barili, iar, pentru acest an, OMV Petrom estimeaza o valoare de 65 de dolari pe baril.

"Titularii acordurilor petroliere vor calcula lunar redeventa datorata statului, prin aplicarea cotelor procentuale convenite prin acordul petrolier la productia bruta de petrol realizata", mai prevede ordinul ANRM.

Redeventa va fi predata trimestrial, pana la data de 20 a primei luni a trimestrului urmator.

Oficialii ANRM precizeaza ca au fundamentat aceasta metodologie de calcul a redeventei, "in concordanta cu criteriile acceptate pe piata internationala a petrolului, pe baza studiilor efectuate sau contractate cu institute de specialitate din tara (Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti), care vor fi prezentate si analizate cu reprezentanti ai entitatilor interesate (Societatea Comerciala OMV Petrom SA)".

Potrivit Legii petrolului 238/2004, titularii acordurilor petroliere platesc la bugetul de stat o redeventa intre 3,5% si 13% din valoarea productiei brute, in functie de marimea zacamantului, in cazul titeiului si intre 3,5% si 13,5% in cazul gazelor naturale.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri