Grupul Electrica a inregistrat, in primele trei luni ale acestui an, o pierdere neta consolidata neauditata de 41 milioane lei, fata de un profit de 59 milioane lei in perioada similara din 2019.

Veniturile operationale totale ale companiei s-au ridicat in perioada mentionata la 1,626 milioane lei, ceea ce reprezinta o crestere de 17% (237 milioane lei) fata de primele trei luni din 2018, scrie Agerpres.

In ceea ce priveste segmentul de distributie, veniturile au crescut cu 4,5%, ca urmare a majorarii cantitatii distribuite cu 0,5%, a cresterii tarifelor medii de distributie si a cresterii valorilor investitiilor in retea. In perioada ianuarie-februarie 2019, comparativ cu aceeasi perioada din 2018, tarifele de distributie au crescut cu aproximativ 2,3% la SDTN, 7,2% la SDMN si 5,8% la SDTS, iar incepand cu 1 martie 2019 a fost aplicata o majorare de 2,3% comparativ cu luna anterioara, pentru a include partial valoarea contributiei de 2% din cifra de afaceri catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, stabilita prin OUG 114/2018.

In segmentul de furnizare, veniturile au crescut cu 22,2%, ca rezultat al majorarii cu 6% atat a cantitatii de energie furnizata pe piata cu amanuntul, cat si a preturilor medii de vanzare, precum si ca urmare a dezvoltarii activitatii de furnizare de gaze naturale.

Costurile consolidate pentru achizitia energiei electrice au inregistrat un avans de 34,2%, la 996 milioane lei, ca urmare a majorarii preturilor de tranzactionare pe OPCOM.

"Aceasta evolutie a fost resimtita in segmentul de distributie, prin majorarea cu 26% a costului energiei electrice achizitionate pentru acoperirea pierderilor in retea. Astfel, efectul pozitiv generat de scaderea cantitatii necesare, comparativ cu T1 2018, a fost anulat de cresterea preturilor de achizitie a energiei electrice, care au fost semnificativ mai mari fata de pretul ex-ante aprobat de ANRE pentru operatorii de distributie din Grupul Electrica pentru acoperirea pierderilor in retea. Aceste diferente pot fi insa recuperate, cel putin partial, prin tarifele de distributie, in perioadele urmatoare, in conformitate cu prevederile metodologiei de reglementare ale perioadei a IV-a", a transmis compania.

Si in segmentul de furnizare a fost inregistrata o crestere a cheltuielilor cu achizitia de energie electrica cu 25%, ca efect cumulat al majorarii pretului de achizitie si al cantitatii de energie electrica achizitionata. Marja de furnizare a fost afectata negativ, in principal deoarece prin tarifele aprobate de catre ANRE, pretul recunoscut pentru primele doua luni din 2019 pe segmentul reglementat nu acopera pretul de achizitie a energiei electrice efectiv realizat.

"Cu toate acestea, prin OUG nr. 114/2018, s-a stabilit cadrul legal prin care se pot recupera pierderile din achizitia de energie electrica aferente anilor 2018 si 2019, in perioadele urmatoare, incepand cu 1 martie 2019 si pana la 28 februarie 2022", arata Grupul Electrica.

EBITDA (profitul inainte de dobanzi, impozite, depreciere si amortizare) consolidat la nivelul Grupului a scazut cu 117 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului trecut, in principal ca efect al variatiei negative a marjei din energie, pe ambele segmente de activitate principale.

Profitul operational (EBIT) al Grupului s-a diminuat cu 128 milioane lei, adaugand la evolutia EBITDA impactul cheltuielii cu amortizarea, respectiv o crestere de 11 milioane lei, ca urmare a aplicarii unui nou standard contabil incepand din 2019, dar si ca efect al volumului de investitii puse in functiune.

"Avand in vedere noul context legislativ si faptul ca, in acest an, comparativ cu 2018, cadrul de reglementare a suferit modificari semnificative, 2019 fiind primul an al unei noi perioade de reglementare in segmentul de distributie, rezultatele inregistrate in primul trimestru al acestui an au fost anticipate in bugetul de venituri si cheltuieli. In ceea ce priveste segmentul de distributie, modificarea ratei reglementate de rentabilitate stabilite de ANRE pentru cea de-a patra perioada de reglementare, in scadere de la 7,7% la 5,66%, a avut o influenta negativa majora asupra tarifelor de distributie, comparativ cu anul 2018. Totusi, majorarea ratei reglementate de rentabilitate la 6,9%, prevazuta in OUG 19/2019, va conduce la o ajustare pozitiva a tarifelor de distributie in viitor", a declarat Corina Popescu, CEO Electrica.

Potrivit acesteia, pe aria de furnizare, Electrica a suferit un impact negativ semnificativ pentru ca pretul de referinta stabilit de ANRE la 1 iulie 2018 pentru lunile ianuarie si februarie 2019 pe segmentul reglementat, nu a anticipat cresterea substantiala a pretului de piata a energiei electrice. Noul cadru legislativ prevede ca pierderile din achizitia de energie electrica inregistrate de catre furnizorii de ultima instanta in T4 2018 si 2019 se pot recupera incepand cu 1 martie 2019 si pana la 28 februarie 2022.

"Electrica va continua programele de optimizare a activitatilor si reducere a costurilor, precum si adaptarea strategiei la conditiile pietei si cadrului de reglementare, astfel incat rezultatele la final de an sa fie in linie cu asteptarile investitorilor", a mai spus seful Electrica.

In primul trimestru al acestui an, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 4,54 TWh (in crestere cu 0,5% fata de T1 2018) catre un numar de aproximativ 3,78 milioane de utilizatori.

Operatorii de distributie din cadrul Grupului au distribuit energie electrica pe o arie care acopera aproximativ 40,7% din teritoriul national.

Electrica Furnizare are o cota de piata de 18,92%. Este lider pe piata reglementata, cu o cota de 49,01%, iar pe piata concurentiala Electrica Furnizare are o cota de 10,75% (conform raportului ANRE din ianuarie 2019).

Ca urmare a eforturilor depuse in cadrul companiei si a efectelor pozitive avute de masurile stabilite prin intermediul Planului de reorganizare demarat in anul 2015, Servicii Energetice Muntenia S.A., parte a Grupului Electrica, a iesit din procedura de insolventa, fiind luate toate masurile necesare pentru reinsertia companiei in activitatea de afaceri, potrivit certificatului de grefa emis in data de 4 aprilie 2019 de catre Tribunalul Bucuresti, precizeaza reprezentantii companiei.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri