Bogdan Dragoi, seful SIF Banat-Crisana (SIF1), nu considera ca se afla in conflict direct cu Tudor Ciurezu, directorul general SIF Oltenia (SIF5) si unul dintre cei mai longevivi sefi de SIF din piata de capital romaneasca. Mai mult decat atat, Dragoi sustine ca Ciurezu a fost de fapt initiatorul unor propuneri din AGA cu scandal de la SIF Oltenia de acum o luna, fiind suprins de declaratiile lui Tudor Ciurezu care s-a declarat “socat” de solicitari.

Conflictul SIF Banat-Crisana – SIF Oltenia pe scurt:

Octombrie 2018: Actionarii SIF Oltenia aproba vanzarea integrala a pachetului de peste 1,023 miliarde actiuni detinute la Banca Comerciala Romana, catre Erste Group Bank, la pretul de 140 milioane euro. La scurt timp, banii intra in conturile BCR.

Decembrie 2018: Din banii incasati de la Erste, circa 45 mil. euro sunt folositi de SIF Oltenia pentru achizitii de actiuni BRD si Banca Transilvania imediat dupa ce Ordonanta Taxelor anuntata de Guvern a prabusit cotatiile pe Bursa de Valori Bucuresti. Luand in calcul preturile din prezent, tranzactia a fost una profitabila pentru SIF Oltenia. Restul banilor raman in conturile bancare ale SIF Oltenia.

Aprilie 2019: SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia cer ca in urmatoarea AGEA SIF Oltenia actionarii sa voteze cu privire la infiintarea un Comitet Investitional, format din membrii conducerii executive si trei angajati ai societatii de investitii, care sa controleze si sa evalueze activitatea conducerii SIF Oltenia. Comitetul urma sa poata aproba sau respinge propunerea directorului general (sau adjunct) cu privire la orice tranzactie propusa cu o valoare de peste 1 mil. lei.

9 Mai 2019: Propunerea SIF Banat-Crisana este sustinuta de actionarii prezenti in AGEA (aproape 60% voturi “pentru”) si este astfel aprobata. Tot in AGEA se aproba si reducerea numarului adminsitratorilor SIF5 de la 7 la 5. Adunarea actionarilor este presarata cu injurii, conflicte si acuze de fraudare a votului.

30 Mai 2019: Tudor Ciurezu, SIF Oltenia (SIF5) si mai multe firme asociate au solicitat completarea ordinii de zi a adunarii generale ordinare a actionarilor SIF Banat-Crisana (SIF1) din 20/21 iunie 2019 cu mai multe puncte, cele mai importante vizand demiterea directorului general Bogdan Dragoi si prezentarea unui raport prin care administratorii SIF1 sa explice de ce SIF1 nu s-a constituit ca parte civila intr-un dosar penal in care societatea a fost prejudiciata in timpul mandatului de director general al lui Dragos Bilteanu.

Nu, nu sunt in conflict cu domnul Ciurezu. Regret doar ca dansul, la final de cariera, decide sa implice SIF Oltenia intr-un conflict cu actionarii

Contactat de wall-street.ro, Bogdan Dragoi sustine ca scopul initial al SIF Banat Crisana, prin solicitarea de convocare a AGEA SIF Oltenia, a fost de a crea cadrul implementarii unor principii minimale de guvernanta corporativa in aceasta societate, prin setarea unor praguri de decizie si angajare financiara a conducerii executive dupa modele transparente si functionale.

“Mult-dezbatutul comitet investitional urmeaza sa aiba rolul de a potenta si optimiza investitiile, urmand ca acesta sa aduca plus valoare activitatii companiei prin expertiza si knowhow-ul sau; in niciun caz, aceasta structura nu are nici rolul, nici scopul de blocare a activitatii investitionale, asa cum a reclamat domnul Ciurezu”, mentioneaza directorul general SIF Banat-Crisana.

“Noi nu am contestat sau reclamat persoane sau indivizi, ci am militat si propus principii care sa creeze un cadru actual de investitii, in beneficiul actionarilor, printre care ne regasim si noi. Nimic din ce a speculat, cu rea intentie, domnul Ciurezu nu este nici corect, nici adevarat”, a mai adaugat Dragoi.

Seful SIF1 afirma ca in prezent Tudor Ciurezu incearca “prin toate metodele”sa blocheze implementarea hotararilor AGEA din 9 mai 2019.

“Inteleg ca exista procese in instanta promovate de diversi actionari SIF Oltenia: cred ca se naste intrebarea legitima daca aceste actiuni sunt cu adevarat vointa actionarilor sau sunt o manipulare din partea directorului general SIF Oltenia, care urmareste de fapt intarzierea si anularea hotararilor AGEA SIF5. Spun ca este legitima intrebarea deoarece actionarul reclamant are, de exemplu, aceeasi adresa de functionare ca si SIF Oltenia (n.red. actionarul reclamant este Voltinvest – casa de brokeraj detinuta de SIF Oltenia) si inteleg ca este si in oarecare dependenta financiara de SIF5. Pentru mine este clar ca se blocheaza implementarea hotararilor actionarilor, ceea ce mi se pare absolut inacceptabil din partea conducerii unei societatii”, a declarat Bogdan Dragoi.

Directorul general SIF Banat-Crisana crede ca, in acest context, solicitarea SIF Oltenia de completare a ordinii de zi pentru AGOA SIF Banat Crisana vine practic ca o replica la cererea anterioara a SIF1.

“In ceea ce ma priveste, consider ca aceasta solicitare are ca unic scop crearea unui fals subiect de dezbatere, eventual public, menit sa acopere demersul domnului Ciurezu, respectiv reaua vointa in punerea in aplicare a deciziei actionarilor SIF Oltenia, corelat cu folosirea resurselor companiei impotriva propriilor actionari”, afirma Dragoi.

Intrebat cum raspunde, punctual, fiecareia dintre punctele de pe ordinea de zi solicitate de SIF Oltenia in urmatoarea AGOA SIF Banat-Crisana (n.red. demitere Bogdan Dragoi, distributie dividende, argumente privind prejudiciile din dosarul nr. 2218/D/P/2018, rapoarte plasamentele realizate in anii 2017, 2018 si pana la 30 aprilie 2019 de catre SIF1), Bogdan Dragoi a evitat un raspuns direct, mentionand ca va respecta deciziile actionarilor SIF1.

“Eu personal nu vreau sa comentez mai mult in acest moment corectitudinea cererii. Este dreptul legal al oricarui actionar de a face aceste solicitari si SIF Banat Crisana va respecta, fara ezitare si fara echivoc, in conditiile legii, dreptul actionarilor Societatii; va garantez, de asemenea, ca oricare va fi decizia AGOA SIF Banat Crisana, aceasta va fi respectata si implementata fara intarziere de catre conducerea SIF1”, spune Dragoi.

Nu in ultimul rand, seful SIF Banat-Crisana a subliniat ca el nu considera ca se afla conflict direct cu Tudor Ciurezu.

M-a surprins declaratia domnului Ciurezu, care a afirmat ca este socat de aceasta solicitare, mai ales ca unele dintre puncte care s-au regasit pe ordinea de zi a AGEA SIF Oltenia din luna mai au fost chiar initiativa dansului

Nu, nu sunt in conflict cu domnul Ciurezu. Avand in vedere ca imi adresati aceasta intrebare, tind sa cred ca ideea unui conflict s-a propagat deja in spatiul public si, cu siguranta, nu din directia noastra. Regret doar ca dansul, la final de cariera, decide sa implice SIF Oltenia intr-un conflict cu actionarii si alege sa nu duca la indeplinire vointa acestora, ceea ce mi se pare inacceptabil pentru orice conducator al unei societati, fie ea listata sau nu. Se pare ca dumnealui este, din pacate, in conflict direct cu progresul acestor institutii, ignorand astfel vointa actionarilor.

Mai mult decat atat, ca sa intelegeti buna nostra intentie, vreau sa mentionez ca noi am initiat discutiile cu domnul Ciurezu privind solicitarile SIF Banat Crisana inca din octombrie 2018, comunicand permanent cu acesta pe temele dezbatute in AGEA SIF Oltenia. M-a surprins declaratia dumnealui, care a afirmat ca este socat de aceasta solicitare, mai ales ca unele dintre puncte care s-au regasit pe ordinea de zi a AGEA SIF Oltenia din mai au fost chiar initiativa domnului Ciurezu. Se pare ca dumnealui are, in schimb, un conflict cu actionarii si imi pare rau sa constat acest lucru. Eu personal, in calitate de reprezentant al SIF Banat Crisana, am comunicat permanent cu domnul Ciurezu; daca cumva dansul nu a prezentat mai departe conducerii administrative a SIF5 sinteza discutiilor noastre, nu pot decat sa regret comunicarea defectuasa din cadrul societatii, iar acest aspect are legatura cu chestiunile relatate mai devreme, respectiv conducerea discretionara, unilaterala si netransparenta a SIF Oltenia de catre domnul Ciurezu”, a concluzionat Bogdan Dragoi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri