Schimbarile politice din ultimele luni si faptul ca deciziile majore sunt in general evitate de factorul politic in perioadele electorale fac listarea pe bursa a Hidroelectrica putin probabila pana la alegerile din 2020 – 2021, considera Johan Meyer, managerul Fondul Proprietatea (FP).

“Existenta unui calendar clar al listarii Hidroelectrica depinde de vointa politica. Cand ai schimbari politice atat de semnificative, asa cum am vazut in ultimele luni, acesta devine un subiect discutabil. Este dificil sa vedem adoptarea unor decizii majore cand toata lumea este ocupata sa se pregateasca de alegeri”, mentioneaza Meyer.

Dupa ce a fost condusa aproape 2 ani de un Directorat ce se baza pe mandate interimare, cu o durata de cateva luni, Hidroelectrica a finalizat luna trecuta procesul de recrutare, Bogdan Badea, fost director interimar, fiind numit presedintele Directoratului in urmatorii 4 ani. Numirea unor directori cu mandate permanente era o conditie esentiala pentru IPO-ul Hidroelectrica.

In ultimii ani, relatia dintre Fondul Proprietatea si Directoratul Hidroelectrica a fost una tensionata, oficialii producatorului de energie criticand la un moment dat FP pentru “comunicatele denigratoare la adresa directoratului societatii”.

Intrebat daca este multumit de noua conducere a Hidroelectrica, stabilita ca urmare a procesului de recrutare, Meyer a declarat ca “suntem fericiti ca procesul de selectie a fost urmat si finalizat. Board-ul si echipa executiva a Hidroelectrica au livrat rezultate record in ultimii 2 ani, desi au avut mandate interimare, asa ca, atat timp cat aceasta situatie persista, nu avem nicio problema”.

In 2017, Fondul Proprietatea anuntase ca vrea sa vanda participatia de 20% pe care o detine la Hidroelectrica, in acest sens angajand Citigroup si UBS drept consultanti in legatura cu tranzactia preconizata. La finalul anului 2018 au existat zvonuri ca FP era in discutii cu investitori pentru realizarea deal-ului, insa toate planurile au fost date peste cap in luna decembrie cand Guvernul a anuntat asa-zisa “Ordonanta a Taxelor” (OUG 114/2018) – cu un puternic impact negativ asupra bancilor si companiilor din sectorul energetic.

Nu as zice ca am renuntat la planul vanzarii pachetului de actiuni Hidroelectrica, dar cand ai un mediu atat de impredictibil, este greu sa gasesti investitori care sa plaseze sume de ordinul sutelor de milioane de euro in Romania. Nu este o conversatie usoara pe care trebuie sa o ai cu investitorii in aceste conditii”, spune Johan Meyer.

Acesta considera ca desi modificarile la OUG 114 au fost pozitive, ordonanta “nu ar trebui sa existe deloc”, din acest motiv Fondul Proprietatea luand evaluand in continuare posibilitatea atacarii in instanta a Ordonantei.

“Inca avem pret reglementat pe energie si gaze naturale, iar companii performante precum Hidroelectrica sau Nuclearelectrica subventioneaza practic producatori ineficienti de energie, precum CE Oltenia. Intr-o economie normala aceste lucruri nu ar trebui sa aiba loc”.

Meyer nu vrea sa renunte la tinta reducerii discount-ului chiar daca Elliott isi reduce influenta la FP

Actiunile Fondul Proprietatea au crescut anul acesta cu peste 20% pe Bursa de Valori Bucuresti, a treia cea mai buna evolutie din piata luand in calcul cele mai lichide companii listate.

Ca urmare a acestei evolutii, discount-ul fata de VAN la care actiunile FP se tranzactioneaza a scazut la 26%, in conditiile in care principalul obiectiv al managerilor Fondului este acela de a reduce discount-ul la 15%.

Intrebat daca FP ar putea face primele achizitii de actiuni din ultimii ani, ca urmare a recentelor evolutii, Meyer s-a aratat in continuare precaut.

“Da, pretul actiunii FP a crescut, discount-ul este mai mic, dar fundamental compozitia portofoliului Fondul Proprietatea este aceeasi. Ca sa putem genera randamente pentru orice investitie in actiuni realizata, am avea nevoie ca titlurile FP sa se tranzactioneze la un discount de cel mult 15%. In caz contrar, am dezavantaja investitorii luand cash-ul pe care l-am putea distribui catre ei si investindu-l in alte actiuni, valoarea cash-ului transformandu-se practic intr-un activ ce se tranzactioneaza la discount 20-30%”, a explicat Meyer.

Managerul Fondul Proprietatea spune ca nu se gandeste sa propuna actionarilor renuntarea la obiectivul reducerii discount-ului la 15%, chiar daca americanii de la Elliott Associates, cei care au impus acest obiectiv, si-au redus in ultimii ani detinerile in cadrul Fondului.

Chiar si in absenta Elliott ca actionar major avem investitori existenti care au ‘cumparat’ aceasta politica a FP (n.red. aceea de a reduce discountul la 15%). Nu vom merge impotriva lor schimband obiectivele si politica aplicata in ultimii ani”, mentioneaza Johan Meyer.

Potrivit raportarilor FP, cei mai mari actionari ai Fondului sunt in prezent Anchorage Capital Group, cu o detinere de 6,7%, si NN Group, care controleaza 5% din titluri.

Sursa foto: Fondul Proprietatea

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri