OMV Petrom estimeaza investitii de 4 miliarde de lei pentru intregul an 2019, 75% urmand sa mearga catre segmentul de exploatare si productie Upstream, in conditiile in care, dupa primele sase luni compania a raportat investitii de 1,7 miliarde de lei, potrivit rezultatelor financiare publicate miercuri pe Bursa de la Bucuresti.

Anul trecut, compania a realizat investitii in valoare de 4,29 miliarde de lei, in crestere cu 44% comparativ cu 2017, conform Agerpres.ro.

"Valoarea investitiilor (inclusiv lucrarile de explorare si evaluare capitalizate) este in prezent estimata la aproximativ 4 miliarde de lei (revizuita in sus de la 3,7 miliarde de lei lei), in principal datorita tratamentului contabil conform IFRS 16 aferent unui contract pe termen lung in Upstream. Din aceasta suma, aproximativ 75% va fi directionata in Upstream. In Neptun Deep mediul legislativ actual nu ofera premisele necesare pentru o decizie de investitie in valoare de cateva miliarde. Ramanem dornici sa vedem zacamintele din Marea Neagra dezvoltate si suntem in dialog cu autoritatile pentru a intelege calea de urmat", spun reprezentantii companiei.

Grupul estimeaza un flux pozitiv de trezorerie extins dupa plata dividendelor.

Investitiile din Upstream in perioada mentionata au fost de 1,333 miliarde lei, comparativ cu 1,441 miliarde lei in perioada similara din 2018, in timp ce in divizia Downstream au totalizat 356 milioane de lei (661 milioane lei in S1 2018), din care 275 milioane lei in segmentul Downstream Oil (S1 18: 635 milioane lei). Investitiile din segmentul Corporativ si Altele au fost de 25 de milioane de lei, in timp ce anul trecut in aceeasi perioada erau zero.

Datorita soldului semnificativ de numerar la 30 iunie 2019, Grupul OMV Petrom a mentinut o pozitie neta de numerar in valoare de 4,16 miliarde de lei, in scadere fata de 4,891 miliarde lei la 31 decembrie 2018.

In ceea ce priveste parteneriatul cu Auchan, acestia afirma ca negocierile contractuale sunt in desfasurare, iar o baza de costuri sustenabila sustinuta de programele de eficienta in curs de desfasurare este cu atat mai importanta in contextul curent de mediu de reglementare volatil.

Pentru intregul an 2019, OMV Petrom preconizeaza ca pretul mediu al titeiului Brent va fi de 65 de dolari/baril (bbl) - (echivalentul a 159 litri n.r.), in scadere fata de aceeasi perioada - 71 dolari/bbl.

Marjele de rafinare sunt estimate a se situa in jurul valorii de 5 dolari/bbl (revizuite de la sub 6 dolari/bblI), in timp ce in 2018 au fost de 6,28 dolari/bbl.

Potrivit OMV Petrom, cererea de produse petroliere se estimeaza a fi peste nivelul inregistrat in 2018, iar cererea de gaze naturale si electricitate se estimeaza ca va fi relativ similara comparativ cu 2018.

Pe segmentul Upstream, grupul estimeaza ca productia sa scada cu aproximativ 5% fata de anul anterior, fara a include initiativele de optimizare a portofoliului, in principal din cauza declinului natural si a activitatilor de mentenanta. Optimizarea portofoliului se va face prin concentrarea continua pe barilii cei mai profitabili, iar procesul de transfer al altor zacaminte continua. Grupul planifica forarea a aproximativ 100 de sonde noi si sidetrack-uri si mentinerea unui nivel constant al reparatiilor capitale fata de anul anterior, in timp ce investitiile de explorare sunt estimate la circa 400 de milioane de lei.

Pe segmenul Downstream, rata de utilizare a rafinariei este estimata in jurul valorii de 95%.

"Grupul OMV Petrom trebuie sa furnizeze pietei reglementate 12,5 TWh de gaze naturale pentru perioada mai - decembrie 2019 la un pret maxim de 68 lei/MWh. Estimam vanzari totale de gaze naturale mai mari decat in 2018. Centrala electrica Brazi trebuie sa furnizeze pietei reglementate 1,14 TWh de energie electrica pentru perioada martie - decembrie 2019 la pretul de 259,58 lei/MWh si estimam o productie totala neta de energie electrica mai mica fata de 2018", se arata in raportul OMV Petrom.

In ceea ce priveste mediul fiscal si de reglementare, grupul petrolier sustine ca "un cadru fiscal si de reglementare stabil, predictibil si favorabil investitiilor reprezinta o cerinta esentiala pentru dezvoltarea investitiilor noastre viitoare, atat onshore, cat si offshore".

"La sfarsitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 19, care a modificat Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018, in urma consultarilor cu jucatorii de pe piata. Consideram ca Ordonanta de Urgenta nr. 19 reprezinta un prim pas in directia revenirii la o piata liberalizata a gazelor naturale. Estimam ca impactul net al acestor masuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ 40 milioane de euro. In 10 mai, metodologia de calcul a pretului de referinta pentru redeventa la titei a fost modificata, iar pretul de referinta este acum legat de cotatia Brent", spun reprezentantii companiei.

OMV Petrom a afisat un profit net in crestere cu 53% dupa primele sase luni ale acestui an, rezultatul net fiind de 1,975 miliarde de lei, fata de 1,288 miliarde de lei in perioada similara a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare transmise miercuri Bursei de Valori Bucuresti.

In trimestrul doi, compania a raportat un profit net in scadere la 823 milioane de lei, de la 1,151 miliarde de lei in primele trei luni ale anului. In T2 2018 OMV Petrom raporta un profit net de 434 milioane de lei.

Dupa primele sase luni din 2019, OMV Petrom are 12.767 salariati, in scadere de la 13.421 in perioada similara a anului trecut.

Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%, in timp ce Ministerul Economiei detine un pachet de 20,64% din actiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Upstream (Explorare si Productie), Downstream Oil (Rafinare si Marketing), Downstream Gas (Gaze si Energie).

Sursa foto: Maridav / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri