Start-up-ul fintech Revolut, pana recent doar o alternativa digitala pentru mai multe servicii oferite in mod traditional de banci, a lansat saptamana aceasta un serviciu de tranzactionare de actiuni, disponibil si pentru utilizatorii romani. Chiar daca nu este complet “lipsit de comisioane”, asa cum Revolut promoveaza serviciul, noua oferta a companiei fondata de rusii Nikolay Storonsky si Vlad Yatsenko reprezinta fara indoiala o competitie serioasa pentru casele de brokeraj romanesti.

Ce ofera Revolut?

Utilizatorii Revolut pot sa tranzactioneze actiuni sau fractiuni de actiuni ale unora dintre cele mai importante companii listate pe Nasdaq sau New York Stock Exchange, printre acestea aflandu-se obsinuitele nume cunoscute precum Apple, Amazon sau Facebook.

La acestea se mai adauga companii straine listate in piata americana prin intermediul ADR-urilor (certificate americane de depozit) – asa cum, de exemplu, actiunile Fondul Proprietatea sau Romgaz sunt listate prin GDR-uri (certificate globale de depozit) pe Bursa din Londra. Pe aceasta lista se inscriu companii precum retailerul chinez Alibaba sau conglomeratul japonez Sony.

Ce taxe si comisioane are Revolut si ce comisioane au brokerii romani?

Serviciul de tranzactionare actiuni este momentan oferit de Revolut doar utilizatorilor Metal, urmand ca in viitor serviciul sa fie oferit si utilizatorilor Premium si Standard.

Utilizatorii Revolut Metal platesc o taxa lunara de 55 de lei, utilizatorii Premium platesc 30 lei/luna, iar utilizatorii Standard nu platesc nicio taxa lunara.

Utilizatorii Metal vor putea realiza 100 de tranzactii gratuite lunar, in timp ce utilizatorii Premium si Standard vor avea dreptul la doar 8, respectiv 3 tranzactii gratuite lunar.

Odata depasite aceste limite, tranzactiile vor fi comisionate cu 5 lei la care se adauga o taxa de custodie de 0,01% pe an din valoarea actiunilor detinute. De exemplu, daca un utilizator a cumparat actiuni in valoare de 100.000 de dolari, taxa va fi de 10 dolari.

De notat insa ca Revolut limiteaza valoarea fiecarei tranzactii la cel mult 1.000 dolari/tanzactie. Acest lucru inseamna ca pana si utilizatorii Metal vor avea un rulaj lunar gratuit limitat la 100.000 de dolari – o limita suficienta in mod normal pentru o persoana fizica obisnuita, dar adesea usor de atins pentru traderii care au sume semnificative la dispozitie.

De asemenea, Revolut mentioneaza ca la tranzactii pot fi aplicate si alte taxe percepute de autoritatile americane de reglementare. Nivelul acestora este insa in general unul scazut si nu are un impact semnificativ asupra ordinelor (SEC percepe 20,7 dolari pentru tranzactii de 1 mil. dolari).

Mai multe case de brokeraj din Romania ofera deja clientilor posibilitatea sa tranzactioneze actiuni pe bursa americana dar si pe alte piete globale. Grila de comisioane practicate variaza de la o firma la alta, insa in general este perceput un comision procentual ca valoare din fiecare tranzactie (0,1 – 0,5%) si/sau un comision fix pentru fiecare tranzactie (7 – 20 dolari/tranzactie). Spre deosebire de Revolut, casele de brokeraj nu limiteaza valoarea ordinelor, insa, in anumite cazuri, impun depozitarea unor sume minime de bani in conturile de tranzactionare, cerinta pe care Revolut nu o are.

Sunt legale serviciile de brokeraj ale Revolut in Romania atat timp cat compania nu este supravegheata de ASF?

Revolut poate oferi noile servicii de tranzactionare pe piata americana utilizatorilor romani, in ciuda faptului ca firma nu este supravegheata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Acest lucru are loc deoarece Revolut Ltd are avizul Financial Conduct Authority in Marea Britanie, iar casa americana de brokeraj DriveWealth LLC (prin care se fac tranzactiilor propriu-zise cu actiuni americane) este autorizata sa opereze in SUA.

Ce detin de fapt utilizatorii Revolut? Ce se intampla cu dividendele, taxele si adunarile generale?

Reprezentantii Revolut spun ca utilizatorii aplicatiei care cumpara actiuni americane vor fi proprietarii propriu-zisi ai acestora, tranzactiile nefiind bazate pe instrumente financiare derivate ce au ca activ suport actiunile sau care urmaresc doar pretul actiunilor.

Ca urmare, utilizatorii Revolut vor putea incasa dividende atunci cand o companie face distributii. De notat insa ca impozitul pe dividende este retinut direct de catre brokerul din SUA, valoarea acestuia fiind in mod normal de 30%, semnificativ mai mult decat impozitul de 5% pe dividende din Romania.

Pentru a evita dubla impunere (retinerea impozitului atat de autoritatile americane, cat si in Romania de catre ANAF), utilizatorii romani vor avea nevoie de o dovada a platii impozitului in SUA, pe care sa o poata prezenta ANAF in cazul in care autoritatea solicita acest lucru.

Cititi in acest articol mai mult despre taxarea dividendelor provenite de la companii straine si evitarea dublei impuneri.

In plus, responsabilitatea raportarii castigurilor rezultate din tranzactionarea actiunilor prin Revolut revine in intregime utilizatorilor romani, iar ca urmare acestia trebuie sa completeze si sa depuna in fiecare an Declaratia Unica.

Cititi in acest articol mai mult despre completarea Declaratiei Unice de catre investitorii romani.

Nu in ultimul rand, romanii care cumpara actiuni prin Revolut vor avea dreptul sa participe la adunarile generale ale actionarilor companiilor si sa voteze in cadrul acestora.

Revolut va cere utillizatorilor platformei de trading informatii despre venituri, ocupatie si avere

In mod normal, pentru a-si deschide un cont Revolut utilizatorii au nevoie doar de un numar de telefon si de furnizarea unei fotografii care sa corespunda celei din actul de identitate.

Totusi, pentru deschiderea unui cont de tranzactionare de actiuni, utilizatorii Revolut vor fi obligati sa furnizeze informatii despre veniturile incasate, ocupatie, dar si despre averea detinuta. Potrivit Revolut, acestea sunt necesare pentru alinierea la cerintele autoritatilor de reglementare din SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri