Actiunile romanesti au bifat inca o luna de cresteri si au ajuns la un plus de 32%, evolutie de doua ori mai buna decat media europeana, insa brokerii avertizeaza ca piata pare sa fi epuizat majoritatea motivelor care au alimentat revenirea din acest an.

BET-XT-TR, un indice care urmareste evolutia celor mai tranzactionate 25 de actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si care ia in calcul si dividendele oferite de acestea, a urcat in iulie cu 4,3%, aceasta fiind cea de-a sasea luna consecutiva de cresteri din 2019. La nivelul intregului an, indicele a castigat 32,2%.

Euro Stoxx 600, indice care urmareste 600 de companii din Europa, a caror capitalizare reprezinta 90% free-float-ul de pe intregul continent, a urcat in schimb cu 15%.

Diferenta dintre Romania si Europa a fost facuta in acest an in primul rand de evolutia foarte slaba a Bursei de la Bucuresti din decembrie 2018, cand Guvernul a anuntat “Ordonata Taxelor”, urmata de cursa de recuperare inregistrata in intervalul februarie – iulie 2019.

Evolutia in 2019 a principalilor indici bursieri din Romania, Europa si SUA

BET-XT-TR Euro Stoxx 600 S&P 500
Ianuarie -3,7% 6,8% 7,9%
Februarie 8,1% 3,6% 2,9%
Martie 4,1% 1,9% 1,8%
Aprilie 4% 3,4% 3,9%
Mai 3,7% -5,9% -6,5%
Iunie 8,2% 4,3% 6,8%
Iulie 4,3% 0,2% 1,3%
Evolutie 2019 32,2% 15% 18,9%

“Revenirea pietei s-a produs in doua etape pe masura ce perspectivele pietei in ochii investitorilor au redevenit pozitive. O prima etapa s-a consumat in momentul in care s-a confirmat scenariul unei ‘indulciri’ semnificative a propunerilor negative initiale (n.red. propunerile cuprinse in “Ordonanta Taxelor”), iar o a doua etapa atunci cand mediul politic romanesc a indicat o sustinere extrem de scazuta fata de o astfel de abordare – momentul alegerilor europarlamentare”, mentioneaza Alin Brendea, director general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

De la momentul lansarii, acum patru ani, indicele romanesc BET-XT-TR aproape si-a dublat valoarea, cresterea fiind echivalenta unei aprecieri anuale de peste 15%. Evolutia pozitiva a acestuia a fost peste medie in ultimele luni, insa brokerii se asteapta la o temperare a cresterilor sau chiar la corectii in viitorul apropiat.

“Am scapat de asteptarile meganegative ale inceputului de an, fapt ce a permis pietei sa recupereze si chiar sa creasca accelerat. Din acest punct de vedere, motoarele cresterii par sa isi fi consumat combustibilul. Ne putem astepta ca indicele BET-XT-TR sa revina in intervalul de crestere al pietei, ceea ce ar insemna o corectie de 5%-10%”, spune Alin Brendea.

Acesta isi motiveaza estimarea aducand in discutie faptul ca pozitivitatea asteptarilor investitorilor pe cale administrativa (declaratii/masuri guvernamentale) s-a epuizat, iar in plan economic dezechilibrele nu mai pot fi ignorate si instiga la o minima prudenta, chiar daca datele macro inca nu arata rau. “Rezultatele companiilor listate vor fi probabil bune, vor sustine actualele cotatii, la un nivel teoretic, insa nu vor fi suficiente pentru a ‘arunca’ piata si mai sus”, a mai adaugat brokerul Prime Transaction.

Petrom, cea mai mare companie de pe Bursa de Valori Bucuresti si totodata cea mai mare companie din Romania, a deschis seria rezultatelor financiare semestriale cu o crestere a profitului de 53%, la 1,97 mld. lei, si vanzari mai mari cu 15%. Chiar daca nu a fost la fel de spectaculoasa, si BRD a raportat o crestere de 2,2% a profitului, acesta fiind cel mai bun S1 din ultimul deceniu pentru banca. Majoritatea celorlalte rezultate financiare vor fi anuntate in urmatoarele doua saptamani de companiile de pe bursa.

Pentru finalul de an si inceputul anului viitor, deciziile de politica monetara ale Rezervei Federale a SUA, felul in care Brexit-ul va fi rezolvat, precum si apropierea alegerilor prezidentiale din Romania sunt factori care cel mai probabil vor induce un sentiment de asteptare in randul investitorilor, considera brokerii.

Ipoteza de a deveni mai prudenti, de a marca o parte din profiturile acestui an devine una viabila. Pe de alta parte suntem departe de a avea argumente pentru a declara sfarsitul trendului de crestere al pietei locale ce pare sa se mentina pe un trend multianual de crestere semnificativa si care, inca, este sustinut de nivelul de subevaluare al emitentilor listati”, concluzioneaza Alin Brendea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri