Sorin Mindrutescu, pana ieri unul dintre managerii romani cu cea mai buna reputatie pe plan local, trebuie sa plateasca sau sa depuna o garantie in valoare de 500.000 de euro la DNA pana astazi, 9 august, in caz contrar existand posibilitatea ca procurorii sa dispuna masuri mult mai severe, printre care si arestul preventiv. Seful Oracle Romania este anchetat cu privire la incasarea unor mite de 869.000 euro.

Desi nu este retinut, DNA a stabilit o cautiune de 500.000 de euro (echivalent in lei) pentru Sorin Mindrutescu. Cautiunea a fost stabilita cu scopul de a se asigura participarea lui Sorin Mindrutescu, in prezent sub control judiciar, la activitatile de urmarire penala, au explicat reprezentantii DNA.

Oracle: Suntem la curent cu investigatia si vom coopera. Fondul Proprietatea nu comenteaza inca

Contactati de wall-street.ro, reprezentantii companiei mama a Oracle Romania au mentionat ca “Oracle este la curent cu investigatia si vom coopera in intregime cu autoritatile”.

Acestia nu au raspuns unei intrebari cu privire la o posibila suspendare a lui Sorin Mindrutescu din functia de country leader al Oracle Romania pana la finalizarea anchetei DNA.

Mindrutescu lucreaza in cadrul Oracle din anul 2001 si este seful Oracle Romania din 2008. In perioada 2004 – 2008, acesta a fost director de vanzari pentru Europa de Sud-Est, coordonand 11 tari.

Sorin Mindrutescu este in prezent si presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondul Proprietatea (FP), companie listata pe Bursa de Valori Bucuresti si administrata de reprezentantii companiei americane Franklin Templeton.

Mandatul lui Mindrutescu la FP expira in septembrie 2019. Seful Oracle anunta luna trecuta ca nu va mai candida pentru un nou mandat la Fondul Proprietatea pentru a respecta anumita standarde de guvernanta corporativa ale Bursei de Valori din Londra, explicatie care astazi poate fi pusa sub semnul intrebarii avand in vedere investigatia DNA.

Pana la ora publicarii acestui articol, reprezentantii Franklin Templeton nu au comentat cu privire la acuzele de luare de mita sau viitorul lui Sorin Mindrutescu in cadrul Fondul Proprietatea.

Pentru ce a luat mita, de fapt, Sorin Mindrutescu?

Pentru a preveni practici anticoncurentiale, regulamentele locale nu permit multinationalelor IT, precum Microsoft sau, in cazul de fata Oracle, sa participe direct la licitatii organizate de institutiile sau companiile de stat. Produsele acestor companii sunt in schimb oferite la licitatii prin intermediul unor subcontractori.

Potrivit DNA, Sorin Mindrutescu ar fi pretins si primit 869.000 de euro cu titlu de mita, in perioada 2009 – 2013, de la astfel de firme partenere, pentru a le vinde produse Oracle la preturi avantajoase, care sa le permita ulterior sa participe la marile licitatii organizate de stat. De altfel, potrivit unor surse anonime citate de G4Media, printre persoanele care l-au denuntat pe Mindrutescu s-ar afla Irina Socol, fost sefa a Siveco Romania (una dintre firmele partenere Oracle Romania) si cea care in 2015 a fost condamnata la trei ani si sase luni de inchisoare pentru evaziune fiscala.

Printre companiile si institutiile organizatoare de licitatii s-au aflat Transelectrica, Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Reputatia lui Mindrutescu, distrusa in cateva ore

Sorin Mindrutescu a fost chemat miercuri seara la DNA pentru audieri, in fata presei acesta mentionand ca ar fi vorba doar de o “regretabila neintelegere”. Anterior, reprezentantii DNA au realizat perchezitii la sediul Oracle Romania si la domiciliul acestuia.

Mindrutescu isi formase in ultimii ani o imagine foarte buna in mediul de afaceri romanesc. In perioada 2009 – 2012 el a fost presedinte al Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham), entitate cu peste 430 de membri, care adesea transmite recomandari Guvernului cu privire la sprijinirea mediului de afaceri local.

Inainte de a lucra pentru Oracle, Mindrutescu a ocupat diferite functii in cadrul Bancorex si Banca Turco-Romana. De asemenea, el a facut parte, pentru o scurta perioada in 2013, din Consiliul de Administratiei al CFR Marfa (in timpul guvernarii Victor Ponta).

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri