Banca Transilvania (TLV) a raportat, la 30 iunie 2019, un profit net consolidat de 848 de milioane de lei, in crestere cu 28% fata de aceeasi perioada din anul anterior, in timp ce la nivel de Grup valoarea aceluiasi indicator a fost de 942,36 milioane de lei, in crestere de la 864,6 milioane de lei, reiese din rezultatele financiare ale bancii, publicate miercuri pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Conform raportului financiar, in primele sase luni ale anului, activele Grupului BT au ajuns la 81,6 miliarde de lei, in timp ce eficienta operationala se pastreaza la nivelul de 45,87%.

Activele BT se cifreaza la 77,73 miliarde de lei. In ceea ce priveste datoriile BT, acestea insumeaza 70,01 miliarde de lei, la nivel de banca, respectiv 73,29 miliarde de lei la nivel de Grup.

Pe segmentul de creditare, datele bancii arata ca, in intervalul de referinta, au fost acordate peste 100.000 de imprumuturi companiilor si persoanelor fizice, iar valoarea creditelor, per ansamblu, pana la 39,3 miliarde de lei.

In acelasi timp, depozitele clientilor BT au ajuns, in S1, la 67,4 miliarde de lei, din care 47,2 miliarde de lei reprezinta economiile persoanelor fizice si 20,2 miliarde de lei ale persoanelor juridice.

Pe de alta parte, veniturile nete din dobanzi au inregistrat, la nivel de Grup, un salt de la 1,276 miliarde de lei, in primul semestru din 2018, la 1,512 miliarde de lei, in acest an.

'A fost o perioada dinamica, cu volume in crestere, ceea ce ne-a permis sa obtinem venituri bune in conditiile unor comisioane reduse. Ritmul cresterii depozitelor, creditelor si operatiunilor arata increderea clientilor persoane fizice si IMM in BT. Rezultatele primului semestru pregatesc terenul pentru planurile mari pe care le avem in perioada urmatoare', a declarat Ömer Tetik, director general, Banca Transilvania.

Conform raportului de date financiare, taxa pe activele BT, aferenta primului semestru din acest an, este de 90,5 milioane de lei, iar banca o va plati pana in 25 august, urmand ca, pana la data de 25 august 2020 sa fie regularizata in functie de suma rezultata in urma calcularii taxei la nivelul intregului an. Avand in vedere nivelul taxei preliminare pe active, calculata la data de referinta 30 iunie 2019 si luand in considerare un calcul proportional, daca BT ar inregistra efectul acestei taxe pentru perioada de 6 luni incheiata la 30 iunie 2019, profitul net la aceasta data ar ajunge la 809,98 milioane lei de la 848 milioane lei.

In primele sase luni ale anului au fost inregistrate cu 46% mai multe tranzactii efectuate cu cardurile si cu accesoriile de plata (walletul BT Pay, ceas, bratara si sticker contactless), fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Aplicatia BT Pay are peste 300.000 de utilizatori, iar numarul de transferuri din BT Pay catre utilizatorii aplicatiei pe baza numarului de telefon din lista de contacte, respectiv prin IBAN catre clientii altor banci (iunie a.c. vs decembrie 2018) s-a majorat cu 170%. De asemenea, numarul platilor cu BT Pay s-a dublat in prima jumatate a anului.

BT este intre primele banci din Romania care ofera serviciul Apple Pay clientilor, facilitatea beneficiind de o adoptie foarte buna, precizeaza sursa citata. Tot in zona digitala, BT a anuntat lansarea impreuna cu un FinTech international a aplicatiei BT Visual Help, prin care clientii isi pot gestiona facil, non-stop si gratuit, prin telefon, cardurile.

Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 4,65% la 30 iunie 2019. Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 96%, in timp ce solvabilitatea bancii, fara profitul anului 2019, este de 18,63%, iar cu profitul inclus aceasta este de 20,53%.

In ianuarie 2019, Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru finantari pe termen lung al Bancii Transilvania (IDR) la BB+', cu perspectiv
a stabila, precum si nivelul ratingului de viabilitate (VR) la nivelul bb+'.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri